Inloggen
Werk jij als sturingsprofessional (project-, proces- of programmamanager) bij een provincie, gemeente, waterschap of veiligheidsregio? Of geef je leiding aan sturingsprofessionals? Begin dan het nieuwe jaar goed. De positie van provincies is sterk aan het veranderen. Dat vraagt van jou als sturingsprofessional heel andere vaardigheden. Sterker nog, jouw rol verandert. Je komt dichter bij (regionale) opgaven te staan. Laat je inspireren door hoe collega's uit de provincie Overijssel hier vorm aan geven en meld je snel aan.

Samen met Studio Vers Bestuur van de provincie Overijssel organiseert de VPNG een digitale provinciedag, waarin de opgave centraal staat. Je wordt geïnspireerd door enthousiaste collega’s van de provincie Overijssel, die acht digitale praktijksessies voorbereid hebben, samen met de partners binnen hun eigen project. Start dit jaar met nieuwe ideeën en vergroot je netwerk met collega's uit andere provincies.

 

Doek alle bestuurslagen maar op! Behalve de Provincie!

"De provincie is de enige bestuurslaag met strategisch vermogen, geld en voeten in de klei!"

"Het rijk heeft geen relatie met de wereld van echte mensen, en de gemeenten verzuipen in hun dagelijks werk."De onderstroom in de maatschappij

Gastheer Brendan McCarthy, programmaleider Studio Vers Bestuur, trapt de provinciedag af. Hoofdspreker Ferenc van Damme gaat ons trakteren op een inspirerend betoog over de onderstroom in de maatschappij en hoe we daar als sturingsprofessionals op in moeten spelen. Deze twee projectleiders van de provincie Overijssel geven ons een doorkijkje in hoe zij concreet co-creatie vormgeven en hierbij hun nek uitsteken.


Acht praktijksessies in twee ronden

Na de plenaire talkshow kan je deelnemen aan twee van de in totaal acht praktijksessies, verspreid over twee ronden.


Programma

08:45 Inloop
09:00 Talkshow, met Bredan, Ferenc en twee workshopleiders
10:00 Muzikale pauze
10:10 Start workshops ronde 1
11:00 Start workshops ronde 2
11:50 Einde


Onze gastheer: Brendan McCarthy

We zijn verheugd dat Brendan ons digitaal wil ontvangen op deze provinciedag in Overijssel. Als programmaleider van Studio Vers Bestuur van de provincie Overijssel geeft hij leiding aan een groep sturingsprofessionals die zich bezighoudt met bestuurlijke vernieuwing. Of, zoals hij het zegt, het opzoeken van de rafelranden van wat kan, ondanks de schijnbare blokkades van de systeemwereld. Dat is het leuke van de provincie Overijssel: ze organiseren tegenspel binnen hun eigen organisatie in de vorm van een eenheid met de naam Studio Vers Bestuur. Zij mogen ook lekker tegendraads zijn, sterker nog, dat is de opdracht. Hun vertrekpunt is de opgave meer centraal te stellen en daar het proces en de organisatie van de provincie op af te stemmen.

Ferenc en Brendan


Ferenc van Damme

Ferenc is de spits van Studio Vers Bestuur. Hij neemt ons als hoofdspreker in de ochtend mee langs een aantal harde feiten. 70% van de inwoners voelt zich niet meer vertegenwoordigd door besturen, raden, instituten en overheden. Hoe betrekken wij onszelf bij mensen die vitaal hun eigen weg zoeken, en die in een soort stille revolutie heel rap een nieuw soort samenleving aan het maken zijn, vaak zonder zich daarvan zelf helemaal bewust te zijn? Hoe vinden wij hierin onze eigen meerwaarde opnieuw uit? Hoe raken we mensen, om hen te laten voelen dat de publieke zaak ook van hen is, om nieuwe initiatiefnemers, bestuursleden, vrijwilligers, leden, stemmers te worden? Wat zijn de inzichten en vaardigheden die je nodig hebt om te voorkomen dat jouw organisatie, partij of bestuur voor 2030 ook een Thomas Cook/Neckermann, V&D, Nokia, Kodak of Intertoys wordt?

Ference is communicatiestrateeg, energetisch therapeut, dichter, winnaar van de Galjaardprijs 2016 voor beste communicatie in de non-profit sector en de enige ambtenaar in Nederland met drie Grammy nominaties en een Edison op zijn naam. Hij houdt een vurig betoog, gebaseerd op overtuigende feiten, onderzoeken en cijfers, inspirerende praktijkervaringen en werkbare inzichten.


Praktijksessies

Sessie

Titel

Inhoud

1 Gebiedscoöperatie Notter-Zunna Hoe ben je als gebiedscoöperatie representatief​ en een evenwaardige partner voor overheden? En hoe geef je hier 'sturing' aan?
2 De Zwolse Stadsproductie | De Koorbazen - Ilona Kevelham Hoe kun je cultuur als 'sturing' gebruiken om tot een 'Nieuw Wij' te komen en daarmee heel andere provinciale doelen te halen? Kan je  bijvoorbeeld een energiecoöperatie starten?
3 InBeeld - Anne van der Hoek

InBeeld: Hoe stuur je een aantoonbaar succesvolle 'zwerm' aan en pas je in 'oude' besluitvormings- en financieringsstructuren?

Stichting InBeeld brengt nieuwe vormen van sociaal ondernemerschap binnen het maatschappelijk werkveld op basis van wederkerigheid tot stand. Veranderingen breng je niet tot stand met anarchisme als doel, veranderingen komen tot stand door gebruik te maken van bestaande krachten op basis van gelijkwaardigheid.

4 Kruidenrondje - Site Steendam Hoe creëer je als sociaal ondernemer een cirkel van leveranciers met lokale producten rondom een stadsgebied, met als doel meer verbinding met lokale producten te stimuleren. Door op een andere manier naar de economie te kijken. Hoe en waarom is voedsel het begin van een toekomstbestendige maatschappij.
5 Help! Ik moet jongeren bereiken - Overijssel doet mee! | Studio Vers Bestuur

Jongeren. Ze zijn onze toekomst. Bij veel van de plannen die bedacht en vervolgens uitgevoerd worden, kijken we jaren vooruit. Toch vinden we het vaak lastig om jongeren op de juiste manier te bereiken en te betrekken. Wij bij de provincie Overijssel denken daar over na. Jij ook?

In een samenwerking tussen Overijssel doet mee! en Studio Vers Bestuur is een werksessie Jongerencommunicatie en –participatie ontstaan. Niet omdat wij denken te weten hoe het moet. Wel omdat we jongeren belangrijk vinden en ze een stem willen geven. Omdat we heel graag samen met hen beleid willen maken. Voor hen.

Alles begint voor ons bij de 'waarom'-vraag. Waarom wil jij jongeren bereiken en betrekken? In een werksessie ga je met ons aan de slag met deze vraag!

6 Sport Service Zwolle, Sanne Winkler SportService Zwolle is de verbinder van sport, bewegen en beleven voor inwoners van Zwolle en de regio. De sportvereniging is een belangrijker pijler. Sportverenigingen worden meer en meer gezien als maatschappelijke platforms en dat terwijl de bestuurlijke organisatie onder druk staat. Is het voor verenigingen in deze ontwikkeling nodig zich bestuurlijk te vernieuwen? SportService Zwolle heeft hierover wel een idee en vertelt hier graag over.
7 De verborgen kracht van de Omgevingswet - Henk Willem Tiktak Hoe ziet sturing er na de invoering van de omgevingswet uit en vanuit welke verhoudingen; sturend, dienend of gemeenschappelijk (publiek-burgerlijk) leiderschap. Wat mogen we van de participerende inwoners verwachten? Is daar lering uit te trekken vanuit het bedrijfsleven? Na 20 jaar ervaring in project-, programma- en portfoliomanagement in het bedrijfsleven zet Henk Willem Tiktak zijn kennis, ervaring en passie voor een circulaire economie nu in bij het opzetten van gebiedscoöperaties die gebruik maken van de nieuwe spelregels van de omgevingswet.
8 Muziek Maestro! Beschrijf de dynamiek van het actuele proces waaraan je werkt en een muziekband van wereldklasse laat een improvisatie horen waarin deze dynamiek wordt vertolkt.

 

  • professionalisering project-, proces- en programmanagement

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 182 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 8.200 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over dit webinar? Neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl.
Wil je graag een bepaald thema terugzien in één van de activiteiten van de VPNG?  Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.