Inloggen
Een goed begin is het halve werk. Als ´Project Start-Up´-begeleider maak je het verschil. Ervaar tijdens deze tweedaagse training hoe je de opdrachtgever, de projectleider en het projectteam zowel inhoudelijk als procesmatig optimaal kunt ondersteunen bij de voorbereiding en uitvoering van een Project Start-Up (PSU).

Als ´Project Start-Up´-begeleider ben je vooral bij de start van een project een belangrijke steun en toeverlaat van zowel de projectleider als de opdrachtgever. Je stelt de kritische vragen over de projectopdracht en het (beoogde) projectteam en helpt bij het aanscherpen van de projectopdracht. Samen met de projectleider stel je het programma voor de PSU op en begeleidt het projectteam tijdens de PSU.

De PSU is een zeer wezenlijk onderdeel in het projectmanagementproces. Een goed uitgevoerde PSU voorkomt veel problemen in de latere fasen van een project. De PSU blijkt daarnaast een uitstekend hulpmiddel te zijn om draagvlak en commitment te creëren voor een project.

Programma
Dit is een fysieke tweedaagse praktijkgerichte training met een online terugkom-ochtend. Tijdens de training maak je kennis met de belangrijkste instrumenten die worden toegepast tijdens een Project Start-Up en doe je ervaring op met jouw toekomstige rol als PSU-begeleider. Je leert direct praktijkonderdelen te begeleiden en  interventies toe te passen met de diverse werkvormen die hierbij horen.

Het programma omvat onder andere de volgende onderdelen:

Theorie:

 • De essenties van projectmatig werken
 • Het verschil tussen een Project Start-Up, Project Frehsh-Up en een programma Start-Up
 • De Project Start-Up in algemene zin
 • De voorbereiding van een Project Start-Up

Praktijk:

 • Het resultaat van de PSU: het projectcontract
 • De collectieve intake met de opdrachtgever
 • Het activiteitenplan
 • De krachtenveldanalyse
 • De risicoanalyse
 • De voorbereiding van de presentatie aan de opdrachtgever
 • Het eindgesprek met de opdrachtgever
 • Het evaluatiegesprek en het maken van werkafspraken

Voor wie is deze training bedoeld?
Ben je enthousiast om processen te begeleiden en vind je het leuk om te leren hoe je een Project Start-Up kunt begeleiden, dan is deze training een mooie kans voor jou! Daarnaast ken je minimaal de theorie projectmatig werken en bij voorkeur heb je er ook ervaring mee. 

 Trainers

 • Lian Langenkamp
  Projectleider, gemeente Arnhem

  Lian is een initiatiefrijke project- en procesmanager. De competenties die zij hiervoor inzet zijn omgevingsbewustzijn, netwerkvaardigheid, nieuwsgierigheid, empathie en een stevige dosis resultaatgerichtheid. Daarnaast haalt ze als ervaren trainer, graag het beste uit mensen, stimuleert ze om talent in te zetten en daagt ze uit nét dat stapje verder te zetten.

 • Pauline Stouwdam
  VPNG

  Ik ben een enthousiaste, gedreven en ervaren projectsecretaris. Naast mijn functie heb ik binnen de gemeente verschillende rollen mogen bekleden binnen het projectmatig werken, waaronder die van procesleider en PSU begeleider. Mijn ervaring met projectmatig werken wil ik nu graag inzetten om anderen net zo enthousiast te maken als ik en deelnemers wat te kunnen leren door mijn ervaringen te delen.


Data

Deze fysieke tweedaagse training wordt gegeven op 11 en 12 april 2024 van 9:30 uur tot 15:00 uur in Utrecht.

 • 11 april (Cereol fabriek, Everard Meijsterlaan 1b, Utrecht)
 • 12 april (Cereol fabriek, Everard Meijsterlaan 1b, Utrecht)

De locatie is goed per OV en de auto te bereiken. 


Kosten

De VPNG-Academy biedt deze training aan voor € 909,- pp. Annuleren kan tot vier weken voor aanvang van de training. De training is alleen toegankelijk voor personen in loondienst van de overheid.

Aanmelden

Wil jij ook PSU´s kunnen begeleiden? Schrijf je dan nu in via de blauwe aanmeldknop op deze pagina.

 

 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Opgavenmanager, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd Brabants Afval Team, Tilburg
Ruud de Smit, Teamleider Projecten, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft    

 

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 250 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 14.000 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze training, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl.