Inloggen
Heb jij ook af en toe zin om als een gorilla te laten zien wie hier baas is en even te stoppen met dat eindeloze gevlooi? Helaas, dan zal je een andere baan moeten zoeken, want ons werk rond procesregie lijkt het meest op de manier van samenwerken bij chimpansees! De hiërarchie bij chimpansees is een continu proces, dat wij als mensen vooral als hilarisch waarnemen. Maar je zult maar een chimpansee zijn die probeert regie te nemen. Toch kunnen we veel van ze leren! Chimpansees zijn namelijk sociaal super handig, en hanteren verrassend doeltreffende strategieën om toch de regie naar zich toe te trekken.

Niet jouw thema? Check onze activiteitenkalender.

Helaas kan het procesregie-festival dit jaar niet doorgaan door corona. Het festival is de plek bij uitstek om uitstapjes te maken naar ‘out-of-the-box onderwerpen’. Daarom hebben we het procesregie-festival omgebouwd naar een serie webinars, die de geest van het procesregie-festival ademen. Het eerste webinar in deze serie was vorige week met David Allen. Zijn webinars over de 'Getting Things Done methode' en 'hoe je op natuurlijk wijze manier leert plannen', zijn nu terug te kijken bij de VPNG. 

Voor het webinar over apenmanagement hebben we bioloog Patrick van Veen uitgenodigd. Hij stelt het sociaal oergedrag centraal, oftewel de apenstreken die we vertonen als we werken aan projecten, processen of programma's. Hij gaat in op de vraag waarom we bepaald gedrag vertonen of waarom problemen ontstaan. Hij gebruikt hierbij het gedrag van apen als voorbeeld. Zij hebben immers geen last van schaamte, rationele benaderingen, cultuur of verhullende kleding. Zij kunnen ons een perfect kader bieden waarbinnen we de uitdagingen van onze procesregie aan een onderzoek kunnen onderwerpen.

Patrick vertaalt niet alleen bestaand onderzoek, hij doet ook zelf onderzoek naar de basale drijfveren van gedrag om antwoord te vinden op vragen als: "Is samenwerken een aangeboren instinct?" en "Wat zijn de basale voorwaarden voor een goede samenwerking bij chimpansees en gorilla's?" 

 

  • professionalisering project, proces programmanagement

  • Patrick van Veen

    Patrick's missie is biologie op de menukaart van managementopleidingen te zetten. Door managementteams, afdelingen en bedrijven mee te nemen naar de dierentuin houdt hij ons een spiegel voor om beter te begrijpen wat de drijfveren van mensen zijn in organisaties. Immers, wie gedrag wil beïnvloeden, zal het gedrag eerst moeten begrijpen.

We hebben Patrick gevraagd om onze ordening van de drie secundaire velden van procesregie te spiegelen aan die van de apenwereld. Check nog even het filmpje wat we maakten over deze drie velden.

 

 

 

Ook nieuwsgierig geworden? Meld je via bovenstaande aanmeldknop aan voor dit zeer bijzondere en unieke webinar.

 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 181 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 8.200 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over dit webinar? Neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl.
Wil je graag een bepaald thema terugzien in één van de activiteiten van de VPNG?  Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.