Inloggen
Heb je binnen jouw gemeente ook het probleem dat steeds meer winkels hun deuren voorgoed sluiten en dat de binnenstad zijn karakter volledig verliest. Wordt jouw binnenstad steeds ongezelliger, verloederen veel straten? Zien de binnenstadbewoners met lede ogen aan hoe hun omgeving koud en kil wordt? Verliest de binnenstad hierdoor steeds meer zijn aantrekkingskracht en verliezen de nog wel bestaande winkels steeds meer klanten?

Een paar jaar geleden stond een kwart van de Hengelose winkels leeg en de openbare ruimte verloederde. Vele jaren wezen de diverse betrokken partijen naar elkaar als schuldige voor het probleem en ondertussen verdwenen steeds meer winkels. Vijf jaar geleden ontstond het besef bij alle betrokken partijen dat niets doen geen optie meer was. Dat zou het einde betekenen van de binnenstad als levendig centrum. 

In 2017 werd met alle partijen gezamenlijk begonnen aan een nieuwe aanpak voor het centrum. Door deze doordachte centrumaanpak en een strakke uitvoering van de plannen is het tij nu gekeerd en daalt, tegen de trend in, de leegstand in Hengelo. Wat is het geheim? Het Marktplein van Hengelo werd in april 2023 zelfs door het Platform Binnenstadsmanagement verkozen tot de meest inspirerende binnenstadsproject.

Joop Nijenhuis van de gemeente Hengelo neemt je graag mee in de aanpak die zij hebben gekozen. Welke keuzes hebben zij gemaakt? Waar ontstond weerstand en wat ging soepel? Welke partijen waren allemaal betrokken? 

Programma

12:45 Ontvangst op het stadhuis
13:00 Presentatie van Joop Nijenhuis en Ivo Heijenrath
14:00 Bezichtiging van het stadscentrum
15:00 Uitwisseling ervaringen
16:00 AfrondingSpreker

  • Joop Nijenhuis
    Programmamanager Binnenstad, gemeente Hengelo

    Joop werkte ruim twaalf jaar bij DHV als adviseur en daarna negen jaar bij de gemeente Enschede, waarin hij onder andere projectmanager was voor het kennispark en de ontwikkeling van het vliegveld en ´t Vaneker. Ook was hij coördinator van alle stedelijke ontwikkelingen in Enschede Noord. Sinds 10 jaar werkt hij voor de gemeente Hengelo als opdrachtgeer stedelijke ontwikkeling en programmamanager Binnenstad.Je bent van harte welkom bij dit projectbezoek in Hengelo (fysieke bijeenkomst!). Aanmelden kan via de blauwe aanmeldknop op deze pagina. Dit webinar is kosteloos voor alle medewerkers van gemeenten, provincies en waterschappen die lid zijn van de VPNG. Is jouw organisatie geen lid? Je bent welkom als gast.BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Teammanager Projecten, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 230 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 12.800 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.

Alle bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast