Inloggen
Ben jij programmamanager en ben je je ervan bewust dat je regelmatig tegen hetzelfde aan loopt? Dan is dit je kans! De VPNG maakte een uitgebreide studie van alle programmamanagement-instrumenten en kwam tot de conclusie dat er maar negen tools echt toe doen. We schreven het op in een boekje, zeg maar gerust een naslagwerkje, dat we voor jou op 20 september presenteren. We leren je hoe je vanuit jouw lastige programmamanagement-vraagstuk de juiste tool vindt en hoe je deze voor je laat werken! Doe er je voordeel mee en meld je aan!
Achter de schermen is dit jaar hard gewerkt door Hans van der Heijden (gemeente Rotterdam), Claudia Landewé (VPNG) en Enrico Kraijo (VPNG) om deel twee van het boek ‘Programmasturing als vak’ te schrijven. Het eerste deel van dit boek heeft met een oplage van 1.500 exemplaren en ruim 2.000 downloads zijn weg naar gemeenten, provincies, waterschappen en veiligheidsregio's ruim gevonden. In dit tweede deel wordt het handelingsperspectief uitgewerkt. Het boek staat boordevol met praktische handreikingen en instrumenten waarmee je direct uit de voeten kunt als programmamanager. 20 september gaan we deel twee van het boek presenteren!
We nemen je spelenderwijs mee door de belangrijkste elementen van het boek. 
De vijf kerninstrumenten:
 1. Ken jezelf als programmamanager
 2. Krachtenveldanalyse
 3. Doelen – Inspanningen – (Middelen) - Netwerk (DIN/M)
 4. Besturen (THEFD), beheersen (GROOTICK) en auditing
 5. Programma-canvas
De vier specifieke (programma)management vaardigheden:
 1. Risicomanagement: wie zijn risico’s kent heeft een keuze
 2. Communicatiemanagement: communicatie als sleutelfactor
 3. Strategisch omgevingsmanagement: bepaal hoe je met je omgeving omgaat
 4. Programma-control: samen in control over het programma

 

Gratis e-book
Alle deelnemers ontvangen als eerste na deze boekpresentatie gratis het e-book 'Programmasturing als vak, deel II'.


Sprekers en auteurs

 • Hans van der Heijden
  Gemeente Rotterdam

 • Claudia Landewé
  VPNG

 • Enrico Kraijo
  VPNG


Doelgroep

Programmamanagers bij gemeenten, provincies, waterschappen en veiligheidsregio's. Je bent programmamanager als je werkt aan een meetbaar te maken (maatschappelijk)doel dat meerdere jaren bestrijkt. De meeste programma’s bestaan uit een aantal projecten, (bestuurs)processen en andere inspanningen.

Aanmelden
Aanmelden kan via de blauwe aanmeldknop op deze pagina. Deelname is voor VPNG-leden gratis. Geef bij je aanmelding aan of je fysiek of online aanwezig zult zijn.BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavemanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 225 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 10.500 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.

Alle bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast