We gaan over de Vecht varen en stappen bij drie ruimtelijke projecten uit. Tijdens het varen leggen de projectleiders van de gemeente Stichtse Vecht, de volgende dilemma’s aan jou als deelnemer voor:
- Klankborden met burgers werkt dat? Waarom wel en waarom niet? Wat zijn ervaringen?
- Participatie met iedereen hoe doe je dat? Hoe weet je wat de meeste mensen willen?
- De rol van de raad wat is die in participatie? Welke afspraken maak je daarover? Hoe zorg je voor goede begeleiding?
- Wat zijn de verschillende verwachtingen rond participatie? Van de raad, inwoners, ambtenaren?
-
Hugo Steutel
Projectleider gemeente Stichtse VechtProjectomschrijving 1. Uitbreiding Nijenrode Universiteit
Nyenrode wil haar universiteitscomplex en studentenhuisvesting aanpassen aan de veranderende vraag en daarmee de huidige gebouwen verbouwen en uitbreiden. Vanwege de aanwezige landschappelijke, natuurlijke en cultuurhistorische waarden van de buitenplaats en de direct aangrenzende woonwijk stonden we voor de uitdaging om dit in goede banen te leiden. Al met al heeft dit proces bijna 10 jaar geduurd. Het bestemmingsplan is nu afgerond en binnenkort kan worden gestart met de bouw en verbouw van een aantal panden en de realisatie van nieuwe natuur.
Vanwege de complexiteit van het project is er eerst een ruimtelijke visie en beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit is in overleg gedaan met een hiervoor opgerichte klankbordgroep. In deze klankbordgroep zaten vertegenwoordigers van onder meer omwonenden, Vechtplassencommissie en Historische kring Breukelen. Daarnaast is veelvuldig overleg gevoerd met de provincie Utrecht en de rijksdienst monumenten.
Het bestemmingsplan maakt de ruimtelijke ontwikkelingen die in de eerste tien jaar op het landgoed gaan plaatsvinden mogelijk.Voor de gebieden en bebouwing waar geen ruimtelijke of natuurontwikkeling plaatsvindt, richt het bestemmingsplan zich op behoud en bescherming van de huidige situatie met de aanwezige landschappelijke, natuurlijke en cultuurhistorische waarden.
-
Nanda Bader
Projectleider gemeente Stichtse VechtProject 2. Klooster Doornburgh nieuwe functie
We bezoeken de locatie Doornburgh in Maarssen dorp. Op deze monumentale buitenplaats aan de Vecht zijn oude en nieuwe monumenten aanwezig. De buitenplaats werd tot zo’n anderhalf jaar geleden bewoond en gebruikt door de nonnen. De nonnen zijn inmiddels weg en de nieuwe eigenaar (die ook paleis Soestdijk heeft gewonnen en in het verleden eigenaar was van de Westergasfabriek) wil de locatie nieuw leven inblazen. Gedacht wordt aan een museum, hotel en woningen. Een ingewikkelde klus op een bijzondere locatie, gelegen midden in de kern van Maarssen waardoor participatie met de omgeving een essentieel onderdeel is van het proces. Het planproces is net gestart met een bezoek van het college op de locatie en het informeren van de buurt.
-
Wieke van Mourik
Projectleider Stichtse VechtProject 3. Één sportpark voor twee gemeenten
Twee sportparken in de gemeente Utrecht en één in Stichtse Vecht liggen niet alleen aaneengesloten, maar voldoen alle drie niet meer twee sporthallen inclusief kegelaccomodatie. Op de parken is een onder- en overbezetting. Daarnaast maken de parken een ontoegankelijke indruk. Beide gemeenten willen een sportparkgebied dat beter voldoet aan de wensen van sportclubs en sporters en dat beter toegankelijk is, ook voor omliggende woonbuurten.
Een sportief park dat klaar is voor de toekomst. Met vitale en samenwerkende sportverenigingen, moderne accommodaties en een breder sportaanbod zowel in verenigingsverband als daarbuiten. Één met de buurt en verbonden met de groene omgeving. Een mooi compact functionerend gebied, waar gezond leven en bewegen voorop staat. Dat is wat beide gemeenten voor ogen hebben met de toekomst van Zuilense Vecht. We staan voor de uitdaging om dit gebied te vernieuwen en een impuls te geven, op zo’n manier dat iedereen er straks plezier van heeft en we de stap “over de grens” kunnen zetten. Dit vraagt om een grensoverschrijdende samenwerking tussen de gemeente en tussen sportverenigingen.
Kom je met de auto? Parkeren kan bij de hockeyvereniging, parkeerplaats Sluyswijck.