Inloggen
Geef jij leiding aan een programma? Vind je het interessant om te reflecteren op jouw werkwijze? Hoe stuur jij in de zeven velden van programmasturing? Welke accenten breng jij aan in ieder van de vier fasen van een programma? Ben jij de meest geschikte persoon in iedere fase? Wil je met ons meelezen in de handreiking "Programmasturing als vak", die we nu aan het opstellen zijn?

De conceptversie van de handreiking "Programmasturing als vak" is af! Wij, Hans van der Heijden (Rotterdam), Claudia Landewé (Dinkelland-Tubbergen en VPNG-trainer) en Enrico Kraijo (VPNG) willen je graag meenemen in de verschillende thema’s, waaronder:

 • Wat is de essentie van programmasturing
 • Het 7-velden-model voor programmasturing • De vier fasen van een programma 
 • Sturingsaccenten per fase 
 • De programmaorganisatie
 • De programmamanager
 • Diverse handreikingen waarin deelthema’s verdiept worden

 

Wat gaan we doen?

We presenteren de verschillende onderdelen van de handreiking en geven een samenvatting. We waarderen het als we per thema met jou van gedachten kunnen wisselen, zodat wij gezamenlijk onze zienswijze op programmasturing kunnen aanscherpen. Hiermee kunnen wij ook jouw ervaringen een plek geven in de handreiking!  

De deelnemers krijgen binnenkort de conceptversie toegestuurd.

 

Wat drijft de drie auteurs?

Claudia, Hans en Enrico vonden elkaar in hun zoektocht naar een gemeenschappelijke taal voor gemeentelijk programmamanagers, zodat sneller kennis en ervaring kan worden uitgewisseld tussen programmamanagers. Deze taal gaven ze vorm in een 7-velden-model, waarop een programmamanager tijdens zijn programma stuurt. In verschillende VPNG sessies is dit model besproken en verrijkt. Voor Claudia, Hans en Enrico werd het extra interessant op het moment dat ze aan de slag gingen met de vraag: waar stuur je in ieder van de vier fasen van een programma op? Bij een programma zijn immers in iedere fase andere accenten aan te brengen. 

Denk jij 22 april met ons mee? Meld je aan.

 • professionalisering project-, proces- en programmanagement

Auteurs

 • Claudia Landewé
  Gemeente Dinkelland-Tubbergen (Noaberkracht)

 • Hans van der Heijden
  Gemeente Rotterdam

 • Enrico Kraijo
  VPNG

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Manager Ontwikkelagenda en Opgavenmanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 204 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 64 bijeenkomsten per jaar en ruim 8.400 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl