Inloggen
De klimaatdoelen zijn breed onderschreven en je mag als programmamanager met de energietransitie aan de slag. Welke opdracht heb je? Waar ga je op inzetten? Grote warmtenetten met grote partijen? Of zoek je naar van onderop gedragen oplossingen? De bottom-up energietransitie? Ga je faciliteren of participeren? Of ben je in deze fase effectiever als regisseur of blijf je observant? Deze bijeenkomst mag je als programmamanager in de energietransitie niet missen!

NIET JOUW THEMA? CHECK OP DE BIJEENKOMSTEN KALENDER ONZE ANDERE ACTIVITEITEN!

Het aantal energiecoöperaties is in 2018 met 20% gegroeid naar 484. Goed voor 74,5MWp zon en 159MW wind. 

Naast het groeiend aantal energiecoöperaties voor zon en wind, zijn nu ook de eerste warmtecoöperaties opgericht. Het einde van die groei is zeker nog niet in zicht. Wat betekent dit voor de gemeentelijke klimaat-ambities? Hoe kun je hier als gemeente op inspelen? De dynamiek die dit oplevert roept de vraag op welke rol en positie de gemeente inneemt en daarmee ook wat jouw positie als programmamanager moet zijn.

  • Hoe zorg je voor een helder participatie-kader?
  • Wat voor rol kies je?
  • Waarom en wanneer kies je voor participatie?
  • Wie betrek je wel of niet?
  • Wie is verantwoordelijk voor de bottom-up energietransitie?
  • Gaat de energietransitie alleen over energie?
  • Wat doe je met de uitkomsten vanuit de bottom-up energietransitie?
  • Wat is de rol van de gemeenteraad?

Tijdens deze bijeenkomst hoor je twee inspirerende praktijk-verhalen van twee collega's en deelt een 'bottom-up participatie-expert' zijn ervaringen en visie op de (toekomstige) ontwikkeling van energiecoöperaties. Samen een compleet verhaal waaraan jij je kunt spiegelen. Waar sta jij in de driehoek politiek-burgerinitiatief-stakeholders? In het midden? Of liever niet? En zo zijn er meer dilemma's te benoemen.

  • Hoe verbind je de bottom-up beweging met de visie van de raad op de energietransitie?
  • Ben je niet meer procesregisseur dan programmamanager?
  • Welke proces-interventies zijn waardevol in de fase waarin we nu zitten?
  • Hoe ga je om met de spanning tussen de nu vaak ook ideologisch gedreven energie-initiatieven en nuchter pragmatisme?

Kortom; een bijeenkomst vol met inspiratie en voorbeelden die jou als programmamanager helpen je rol waar te maken. Dit mag je niet missen.

Wist je overigens dat de Participatie-versneller THINK! je kan helpen met het inrichten van het participatie proces? De gemeente Kampen heeft haar inzichten in het participatie-proces omgezet in een praktische app die binnenkort alvast als webversie voor iedereen beschikbaar komt (houd je mail in de gaten).

Let op: deze dag is geen training. Wel wisselen we van gedachten met mensen uit de praktijk die hier al de nodige stappen in hebben gezet. Ook is er veel ruimte om je netwerk uit te breiden.

 




Spekers

  • Elin Groenhof
    Gemeente Súdwest-Fryslân

    Elin is een gedreven programmamanager duurzame ontwikkeling en werkt in een coöperatie-rijke omgeving. Samen met haar collega's ontwikkelde zij succesvol een kader om bottom-up initiatieven te waarderen.

  • Will Bemelmans
    Gemeente Bergen (L)

    Will Bemelmans is een specialist in de omgeving en rekent niet alleen op bottom-up. Hij kiest naast bottom-up ook bewust om de helft van zijn programma top down in te vullen.

  • Jurgen van der Heijden
    oa Vereniging PWOZ & AT Osborne

    Jurgen is gefascineerd door de empowerment van de lokale gemeenschappen. Hij organiseert, adviseert en publiceert. Zo ondersteunde hij alle tientallen startende coöperaties. We zijn reuze benieuwd naar zijn visie!

Programma

10:45 Ontvangst

11:00 Elin, Will en Jurgen vertellen hun verhaal

13:00 Lunch

14:00 dilemmaronde / discussie

15:00 afronding

 

doelgroep

Programmamanagers die willen inspelen op de bottom-up energietransitie en nieuwsgierig zijn naar voorbeelden en de te verwachtte ontwikkelingen van het fenomeen energiecoöperaties. 

Doel

Van elkaar leren hoe je als programmamanagers in de energietransitie je rol kan waarmaken. Inzichtelijk maken hoe het fenomeen energiecoöperatie daar een rol in kan spelen.

Themagroep Energietransitie

Dit projectbezoek is een initiatief van de themagroep Energietransitie die koplopers met elkaar verbindt via verschillende bijeenkomsten. Ben jij ook op een terrein van de energietransitie koploper? Meld je dan aan bij Pieter van Hulten via p.vanhulten@vpng.nl. Bekijk ook de resultaten van de dag over warmte-transformatie-plannen en de resultaten van de koplopers meetup van 22 november 2018. Of check de uitkomst van het projectbezoek in Roosendaal van vorige week (warmtenetten). Wat dacht je van de koplopers meeting van 16 januari?

Bestuur VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal

Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg

Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen

Henk Westenend, Hoofd PMB, Nijmegen

Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad

 

Contact

Ben je enthousiast over onze activiteiten, wil je een activiteit aanmelden of heb je goede ideeën? Mail naar Enrico Kraijo via e.kraijo@vpng.nl en je krijgt direct een reactie.

Heb je meer een praktische vraag neemt dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl