Inloggen
De aankomende Omgevingswet dwingt gemeenten explicieter aandacht te geven aan gezondheid bij de inrichting van de publieke ruimte. Een omgeving moet gaan bijdragen aan het fysieke, sociale en psychische welzijn van de inwoners. Maar, hoe definiëren we gezondheid? Hoe kan de samenwerking tussen het sociale en fysieke domein beter verlopen en hoe ga je gezondheid meetbaar maken?

Steeds meer gemeenten besteden aandacht aan het thema gezondheid bij de inrichting van de openbare ruimte. Toch blijkt brede aandacht voor gezondheid bij ruimtelijke planning geen vanzelfsprekendheid. Gezondheid is nog lang niet expliciet en structureel verankerd in de dagelijkse organisatie van het werk in het fysieke en sociale domein.

Collega's uit het sociale en fysieke domein zijn vooral op hun eigen beleidsveld actief, waardoor de samenwerking tussen het sociale en fysieke domein vaak moeizaam verloopt en het hierdoor moeilijk te bepalen is wie wanneer betrokken moeten worden bij een project. Ook vanuit het management wordt het samenwerken tussen de domeinen lang niet altijd gestimuleerd. 

Ondanks dat we vinden dat gezondheid meer aandacht moet krijgen, lijkt het begrip te groot en te versnipperd om er grip op te krijgen. In het fysieke domein zoekt men naar de definitie van gezondheid en hoe de effecten van inspanningen gemeten kunnen worden. In de ruimtelijke planprocessen worden vaak financiële argumenten gebruikt bij keuzes, maar dat laat zich moeilijk uitdrukken bij een begrip als gezondheid.

Kristine Mourits, promovendus bij de Radboudumc en tevens werkzaam als senior beleidsadviseur bij de gemeente Nijmegen neemt je mee in het onderzoek dat zij samen met Els De Maeijer van de Tilburg Universiteit gedaan heeft rondom gezondheid binnen de omgevingswet en heeft een aantal tips voor ons.

(foto: JvL)



Wil jij dat ook jouw projecten voldoen aan de omgevingswet qua gezondheid? Meld je aan via de blauwe aanmeldknop.

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Opgavenmanager, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavemanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 226 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 11.500 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale en provinciale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.

Alle bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast