Inloggen
Vervul jij de rol van opdrachtgever? Uiteraard probeer je zo veel mogelijk van het werk te laten regelen door je opdrachtnemer. Maar waar vind je een goede opdrachtnemer? Hoe weet je dat die goed is? Met welke opdracht laat je haar of hem vervolgens aan de slag gaan? De gereedschapskist van de opdrachtgever blijkt vol te zitten met vragen! Rake vragen. Waar jij het antwoord op hebt te vinden. Gelukkig zijn er ook veel methoden en instrumenten die je kunnen helpen bij het vinden van de antwoorden. In deze masterclass kijken we zowel naar de vragen als naar de hulpmiddelen om bij de antwoorden te komen.

Tijdens deze door de VPNG-vakgroep 'Opdrachtgevers' georganiseerde bijeenkomst duiken we in de gereedschapskist van de ambtelijk opdrachtgever. We doen dit met drie ervaren professionals: Marleen Nicolai van het Waterschap Drents Overijsselse Delta en Ronald van de Worp van de gemeente Zoetermeer). Zij worden  geïnterviewd door Edwin van Dieën van de gemeente Dordrecht.

De manier waarop je de vraag stelt maakt veel uit. Vraag je als opdrachtgever wat iets gaat kosten? Of vraag je binnen welke bandbreedte de kosten uitkomen? We delen de gereedschapskist in met vijf laden. Zo kunnen we het gereedschap weer snel terugvinden. We kijken naar: 

 • de onderlinge rolverdeling
 • de professionele ontwikkeling van de opdrachtnemer
 • het inrichten van de processturing
 • het ontwikkelen van de opdrachtgever
 • het verbeteren van de organisatie zelf.

Dit zijn ook de vijf verschillende niveaus waar je als opdrachtgever je eigen rol moet pakken.

 

Deze masterclass wordt begeleidt door Edwin van Dieën. Hij is trekker van de VPNG-vakgroep Opdrachtgeverschap en werkt als manager bij de gemeente Dordrecht.Sprekers

 • Marleen Nicolai
  Waterschap Drents Overijsselse Delta

  Marleen is afdelingshoofd projectrealisatie van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Hiervoor heeft zij veel ervaring opgedaan met projectsturing en beheersing bij onder andere de provincie Utrecht en Twijnstra Gudde.

 • Ronald van de Worp
  Gemeente Zoetermeer

  Ronald is ambtelijk opdrachtgever bij de gemeente Zoetermeer. Hij heeft ruime ervaring met het leiden van projecten, programma’s en de rol van opdrachtgever in verschillende gemeenten.

 


Heb jij ook interesse in het gereedschap voor de opdrachtgever? Meld je aan via de blauwe aanmeldknop.BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavemanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 223 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 9.900 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.