Inloggen
In totaal zijn vanaf maart 2022 nu 89.000 Oekraïners door Nederlandse gemeenten opgevangen. Ben jij actief met de opvang van Oekraïense vluchtelingen? Verloopt in jouw gemeente de opvang al volgens standaard processen en raakt niemand meer in paniek zodra een nieuwe groep Oekraïners zich meldt? Of wordt jouw gemeente geregeld overvallen door vluchtelingen die niet verwacht waren en schiet iedereen steeds opnieuw in de stress en zit iedereen in een crisismodus? Vooral wethouders hebben er een handje van om bij elke nieuwe groep vluchtelingen een crisis uit te roepen.

We hebben nu in bijna een jaar genoeg tijd gehad om voor de opvang een gestroomlijnde projectorganisatie neer te zetten en delen van de taken kunnen ondertussen goed door de lijnorganisatie worden opgevangen. Bij de gemeente Lingewaard hebben ze deze projectorganisatie voor de opvang van Oekraïners nu goed voor elkaar.

Ongeveer 125 Oekraïense vluchtelingen hebben ondertussen onderdak gevonden in een van de kernen van Lingewaard en de verwachting is dat dit aantal doorgroeit naar 200. Bestaande gebouwen worden hiervoor  omgebouwd tot woningen, tijdelijke flexwoningen en zelfs tiny houses worden geplaatst, waarbij de buurt steeds goed betrokken wordt. De extra opvanglocaties voor Oekraïners zijn hierbij onderdeel van een groter plan van aanpak voor meer woningen, voor op de korte en lange termijn, want er zijn binnen Lingewaard meer mensen op zoek naar betaalbare woonruimte. Martijn van Kooij van de gemeente Lingewaard vertelt graag hoe zij dit project aanpakken.


Een opvanglocatie in de gemeente Lingewaard tijdens de onafhankelijkheidsdag in Oekraine.

Wil je horen hoe de gemeente Lingewaard de opvang van Oekraïners heeft ingericht? Meld je via de blauwe aanmeldknop op deze pagina aan voor deze online bijeenkomst.Spreker

  • Martijn van Kooij
    Directeur gemeente Lingewaard

 

 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Opgavenmanager, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavemanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 226 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 12.500 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale en provinciale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.

Alle bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast