Den Haag: Schuldenlab 070
Inge Luttikhuizen neemt ons mee in de Haagse aanpak van schulden met het programma Schuldenlab070. Daarin werken publieke en private partners en de gemeente Den Haag samen om innovatieve oplossingen voor schulden en armoede te ontwikkelen. De projecten die onder dit programma zijn gestart bestrijken het gebied van preventie tot aan curatie. Eén van de projecten is Sociaal Hospitaal. Na een succesvolle pilot, met het Instituut voor Publieke Waarden en CZ, gaat Den Haag nu aan de slag met het implementeren via verschillende teams die al werken met multiprobleemhuishoudens.
Utrecht: Meedoen en schuldenvrij
Marijke Braams hangt haar aanpak op aan zes pijlers:
- Rondkomen en meedoen (door met de armoede-aanpak)
- Praat erover (geldzorgen bespreekbaar maken)
- Op tijd erbij (vroegsignalering)
- Lage drempel (snelle hulp)
- Organiseer simpel (makkelijk uit de schulden)
- Innovaties (doorbraken en allianties)
Zij heeft gekozen voor een aanpak, waarbij zij op verschillende vlakken tegelijk toewerkt naar het doel: op tijd erbij, hulp op maat en blijvend uit de schulden. Dit vraagt veel van de partners waar ze mee werkt en van het contracteringsproces met het opdrachtgevende veld, haar aanpak moet immers een duurzame verandering teweegbrengen die beklijft.
Westerkwartier: met blockchain-technologie armoede te lijf
Het is nu bijna drie jaar geleden dat Erwin kennis maakte met de term blockchain. Kort daarna won het studententeam van toen nog de gemeente Zuidhorn, de eerste Dutch Blockchain Hackathon met een platform waar alle hulpverlening gevonden en geboden kan worden. In 2017 lanceerde Zuidhorn het Kindpakket, een van de weinige geslaagde blockchainpilots bij de Nederlandse overheid. Dit werd beloond met een Gemeentepioniers en een Computable Award voor beste innovatie bij de overheid. Nu twee jaar later zet hij met de gemeente Westerkwartier de volgende stap: een platform waar hulp bij armoede gevonden en geboden kan worden. En werkt hij aan verdergaande procesautomatisering in het Sociaal Domein. Daar komt een hoop technologie bij kijken. Maar daar begint het niet mee. Welk probleem wil je echt oplossen? Wat is daarvoor nodig? En hoe gaat het me draagvlak in je eigen organisatie en daarbuiten? Erwin deelt de ervaringen van het Westerkwartier.
sprekers
-
Inge Luttikhuizen
Den Haag: Programmamanager realisatie Schuldenlab070Inge vindt dat haar aanpak valt onder procesregie. De betrokken projectleider en zij als programmamanager zijn constant bezig om te schakelen op verschillende velden; het opdrachtgevende veld natuurlijk, maar ook op alle interne velden waar de medewerkers van de teams verantwoording moeten afleggen en de externe velden die belang hebben bij het slagen van deze methodiek. Dat vraagt afstand en nabijheid tegelijkertijd. Zij neemt ons mee in hoe zij dit proces vormgeeft.
-
Marijke Braams
Utrecht: Opgavetrekker 'Meedoen en schuldenvrij'Zij heeft gekozen voor een aanpak met vier leidende principes en een doorbraakstrategie: op tijd erbij, hulp op maat en blijvend uit de schulden. Ze werkt in de uitvoering nauw samen met de ketenpartners in de schuldhulpverlening, en daarnaast met minder voor de hand liggende partners, zoals de rechtbank, deurwaarders en werkgevers. Ook ervaringsdeskundigen hebben een prominente plek in de aanpak. Dat vraagt dansen op veel verschillende koorden.
-
Erwin van der Maesen de Sombreff
Westerkwartier: Strategisch Adviseur InnovatieErwin neemt ons mee in de wereld van blockchains en hoe je deze techniek kunt inzetten om meer integraal aan het vraagstuk van de schuldenproblematiek te werken. Hoe krijgt hij alle spelers mee en welke dilemma's komt hij hierin tegen? Erwin maakt ons deelgenoot van zijn ervaringen en verfrissende kijk op het vraagstuk.
PROGRAMMA
10:45 Inloop
11:00 Presentaties Inge, Marijke en Erwin
13:00 Lunch
14:00 Workshops
15:00 Afronding
DOELGROEP
Project-, proces- en programmamanagers sociaal domein die willen reflecteren op hun werkwijze en hun interventie-repertoire willen uitbreiden. Tijdens deze een inspirerende dag kan je jouw netwerk flink uitbreiden. We gaan niet diep in op de inhoud, maar focussen juist op hoe je de regie op dit vraagstuk kunt vergroten.
BESTUUR VPNG
Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
De VPNG is een zelfstandige vereniging van 162 gemeentelijke en provinciale projectenbureaus. Met 70 bijeenkomsten per jaar en ruim 6.500 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. Check het activiteitenprogramma op ons platform het Digitale Leerhuis en mis niets!
CONTACT
Heb je een praktische vraag over deze dag, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl