Inloggen
Het IPM (Integraal ProjectManagement) model wordt al jaren gebruikt door Rijkswaterstaat. Het is een projectmanagement model dat onderscheid maakt in 5 projectrollen. Steeds meer gemeenten werken met het model, vooral bij infra projecten. Ook wordt de rol van omgevingsmanager steeds vaker onderscheiden bij gemeentelijke projecten. Tijd dus om weer de bron op te zoeken en ons te laten bijpraten over de laatste ontwikkeling.

NIET JOUW THEMA? KIJK OP DE JAARKALENDER WELK THEMA WEL AANSLUIT!

De rollen die in het IPM model worden onderscheiden zijn:

We staan op deze dag stil bij de volgende vragen:

  • Wat houdt het IPM model in?
  • Hoe verhouden de vijf rollen zich tot elkaar?
  • Welke rollen zou je in elkaar kunnen schuiven bij een gemeente?
  • Wat zou het IPM model kunnen betekenen binnen een gemeentelijke context?
  • Welke voor- en nadelen kleven aan het IPM model?

En voor de liefhebbers: we krijgen via een geweldige rondvaart inzicht in de grootste zeesluis ter wereld in aanbouw:

Het vervoer van goederen via zee neemt toe en schepen zijn steeds groter en vooral breder. De huidige Noorder sluis, gebouwd in 1929, dreigt snel te klein te worden voor een vlotte en veilige doorstroming. De sluis bereikt bovendien in 2029 het einde van haar technische levensduur. Na ingebruikname van de nieuwe, grote zeesluis, wordt de Noorder sluis buiten bedrijf gesteld. Door de bouw van de nieuwe zeesluis behoudt de Amsterdamse havenregio haar internationale allure. Rijkswaterstaat werkt bij de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden samen met de gemeente Amsterdam, Havenbedrijf Amsterdam NV, de provincie Noord-Holland en de gemeente Velsen. Het Rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam hebben hiervoor een convenant afgesloten



SPREKERS

  • Freek Wermer
    Senior Adviseur Projectmanagement bij Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud

    Freek heeft net een prachtig praktijk boek geschreven over hoe je het IPM model kunt inzetten (De Kracht van de driehoek). Hij neemt ons mee in de do's and don'ts. Hij is zelf betrokken geweest bij het ontstaan van het IPM model en de verdere ontwikkeling ervan. Een unieke kans ook om met een van de grondleggers van het model te spreken. Want Freek is op een haar na met pensioen.

  • Jaap Zeilmaker
    Projectdirecteur Rijkswaterstaat

    Jaap neemt ons mee in de praktijk van het IPM model. Hoe werkt het model bij de totstandkoming van dit omvangrijke project? Ook neemt hij ons mee in de samenwerking met de bouw combinatie die tot 26 jaar na de bouw verantwoordelijk blijft voor het onderhoud. 

Programma

10:30 inloop

11:00 Presentaties Freek en Jaap

13:00 Lunch wandeling naar de boot.

13:30 Rondvaart, met uitleg door Jaap

15:00 Afronding

 

DOELGROEP

Iedereen binnen een gemeente die actief is om het projectmatig werken een stap verder te brengen en zich wil verdiepen in het IPM model. Projectleiders die in de samenwerking met Rijkswaterstaat of het waterschap het IPM model tegenkomen.

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Henk Westenend, Hoofd PMB, Nijmegen

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 146 gemeentelijke projectbureaus. Met 70 bijeenkomsten per jaar en ruim 5.700 aangehaakte project, proces en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. Check het activiteitenprogramma op ons platform het Digitale Leerhuis en mis niets! Deelname aan deze bijeenkomst is gratis als je in loondienst bent van een gemeente.  

 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag neemt dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl