NIET JOUW THEMA? CHECK OP DE BIJEENKOMSTEN-KALENDER ONZE ANDERE ACTIVITEITEN!
Projectleider Kees Boer van de gemeente Hoogeveen, is onze gastheer. Hij realiseert zich dat zijn project landelijk grote interesse oproept, niet voor niets kwam onze koning persoonlijk op bezoek (heeft het project gezien bij de opening van Hystock de waterstoffabriek van de Gasunie in Groningen). Het project zal een enorme impact hebben op hoe we binnen Nederland omgaan met duurzame energie. Lees meer over de opzet van het project hier.
Eind juni werd het project gepresenteerd aan koning Willem-Alexander
DOEL
Doel van het Waterstof festival is om alle project-, proces- en programmamanagers van Nederlandse gemeenten en provincies, inzicht te geven in de mogelijkheden die het verwarmen via groen waterstofgas binnenkort biedt. En vooral hoe je dit aanstuurt!
SIMPEL TOCH?
Het lijkt of dit technisch project is: je stopt groen waterstof gas (opgewekt door zonne- en wind energie) in de oude gasleidingen en bouwt je oude CV ketel om, klaar.
BEWIJZEN DAT HET KAN
Toch is het dat niet. Wist je bijvoorbeeld dat het juridisch verboden is om waterstof gas aan particulieren te verkopen? Doel van de waterstofwijk is enerzijds om een duurzame nieuwbouwwijk te maken, anderzijds om alle blokkades, die je dan tegenkomt te herkennen, erkennen en op te ruimen. Niet alleen techniek, ook juridisch en qua normering is er werk te doen. De impact qua markt ordening wordt ook niet onderschat, het speelveld zal in hoog tempo kantelen.
DRAAGVLAK
Belangrijkste vraag bij draagvlak is, hoe verleiden we inwoners om collectief over te schakelen op waterstof, zonder feitelijke dwangmiddelen. We komen in die stap immers achter de voordeur van de inwoners.
- Wat moeten we doen om mensen te verleiden de overstap te maken?
- Wie heeft daar welke rol in?
- En als het niet lukt, moet er dan aanvullende regelgeving komen van het rijk?
PUBLIEK PRIVATE SAMENWERKING
Niet voor niets is er een consortium opgericht met 22 partners, bestaande uit:
- aannemers
- netbeheerders
- ingenieursbureaus
- overheden
- energie leveranciers
- onderwijs
- etc
Sprekers
-
Kees Boer (Workshop I en Gastheer)
Projectmanager, Gemeente HoogeveenDraagvlak, draagvlak en draagvlak. Dat zijn de drie onderwerpen die Kees bezighouden. Al projectmanager van de waterstofwijk, ervaart Kees in de praktijk wat het betekent om met nieuwe technologie bezig te zijn, waarbij idealisten en sceptici elkaar moeten omhelzen. Waar onbekend terrein, deel belangen en een herschikking van de markt stevige krachten zijn. Toch is Kees nog steeds razend enthousiast, hoe werkt hij aan draagvlak?
-
Jan-jaap Aué (Hoofdspreker)
Directeur Centre of Expertise Energy en Lector Energietransitie Aan de Hanze hogeschool GroningenJan-Jaap is in Nederland een van de belangrijkste experts die het veld van het gebruik van waterstof in de Energie transitie overziet. Hij neemt ons mee in hoe de markt van waterstof zich ontwikkelt en hoe het belang van waterstof wordt onderschat, vanwege de vele vooroordelen. Gemeenten lopen daardoor het risico te snel naar de kostbare warmte pomp te grijpen en daarmee de boot in de toekomst gaan missen.
-
Bastiaan Meijer (Workshop II)
Duurzame enegrie gebiedsontwikkelaar bij N-traBastiaan werkt bij een dochter onderneming van de lokale netbeheerder. Hij is dagelijks bezig om de keten van 22 partners met elkaar te laten samenwerken. Welk type bedrijf kom je tegen in de waterstof keten? Hoe liggen de verhoudingen, welke belangen spelen een rol. En hoe krijg je iedereen in de stand om in oplossingen te denken in plaats van korte termijn beperkingen?
-
Willem Hazenberg (Workshop III)
Senior consulent bij Stork Asset Management TechnologyWillem weet als geen ander hoe de prijsvorming en markt factoren zich ontwikkelen rond waterstof. De prijzen dalen hard, gedreven voor technologische ontwikkelingen en marktvraag. Wat kunnen we de komende tien jaar verwachten? Wanneer wordt waterstof een factor waar je niet omheen kunt? En dat kon wel een sneller zijn als dat je nu denkt, met miljarden investeringen in Noord-Nederland!
PROGRAMMA
10:30 Introductie door Kees Boer (opzet project, krachtenveld)
11:00 Hoofdspreker Jan-jaap Aué
12:00 Workshop ronde 1
13:00 Lunch
13:30 Workshop ronde 2
14:30 Wisselen
14:45 Workshop ronde 3
15:45 Afronding
16:15 borrel
Tijdens de drie workshop ronden kun je steeds kiezen uit een van de drie workshops die verzorgd worden, zodoende mis je er geen!
DOELGROEP
Project- proces- en programmamanagers energietransitie.
Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst.
BESTUUR VPNG
Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
De VPNG is een zelfstandige vereniging van 161 gemeentelijke en provinciale projectenbureaus. Met 70 bijeenkomsten per jaar en ruim 6.400 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. Check het activiteitenprogramma op ons platform het Digitale Leerhuis en mis niets!
CONTACT
Heb je een praktische vraag over deze dag, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl