Inloggen
Ben jij project, proces of programmamanager energie transitie? Warmte plannen? Kom dan naar ons Waterstof festival in Hoogeveen! Daar wordt met succes de eerste waterstofwijk van Nederland gereliseerd. In een consortium met 22 partijen, wordt handen en voeten gegeven aan de waterstof economie in het Noorden. Een voor een worden alle obstakels opgeruimd (juridisch, normering, markt ordening, draagvlak burgers, techniek). Dit maakt de weg vrij voor jouw gemeente om het verwarmen van woningen met groen waterstof gas als reeele optie in te zetten. Denk maar eens aan de miljoenen woningen die moeilijk of tegen hoge kosten te isoleren zijn vanwege hun hoge leefdtijd en karakter.

NIET JOUW THEMA? CHECK OP DE BIJEENKOMSTEN-KALENDER ONZE ANDERE ACTIVITEITEN!

Projectleider Kees Boer van de gemeente Hoogeveen, is onze gastheer. Hij realiseert zich dat zijn project landelijk grote interesse oproept, niet voor niets kwam onze koning persoonlijk op bezoek (heeft het project gezien bij de opening van Hystock de waterstoffabriek van de Gasunie in Groningen). Het project zal een enorme impact hebben op hoe we binnen Nederland omgaan met duurzame energie. Lees meer over de opzet van het project hier.

Eind juni werd het project gepresenteerd aan koning Willem-Alexander

DOEL

Doel van het Waterstof festival is om alle project-, proces- en programmamanagers van Nederlandse gemeenten en provincies, inzicht te geven in de mogelijkheden die het verwarmen via groen waterstofgas  binnenkort biedt. En vooral hoe je dit aanstuurt! 

SIMPEL TOCH?

Het lijkt of dit technisch project is: je stopt groen waterstof gas (opgewekt door zonne- en wind energie) in de oude gasleidingen en bouwt je oude CV ketel om, klaar.

BEWIJZEN DAT HET KAN

Toch is het dat niet. Wist je bijvoorbeeld dat het juridisch verboden is om waterstof gas aan particulieren te verkopen? Doel van de waterstofwijk is enerzijds om een duurzame nieuwbouwwijk te maken, anderzijds om alle blokkades, die je dan tegenkomt te herkennen, erkennen en op te ruimen. Niet alleen techniek, ook juridisch en qua normering is er werk te doen. De impact qua markt ordening wordt ook niet onderschat, het speelveld zal in hoog tempo kantelen.

DRAAGVLAK

Belangrijkste vraag bij draagvlak is, hoe verleiden we inwoners om collectief over te schakelen op waterstof, zonder feitelijke dwangmiddelen. We komen in die stap immers achter de voordeur van de inwoners.

 • Wat moeten we doen om mensen te verleiden de overstap te maken?  
 • Wie heeft daar welke rol in?
 • En als het niet lukt, moet er dan aanvullende regelgeving  komen van het rijk?

PUBLIEK PRIVATE SAMENWERKING

Niet voor niets is er een consortium opgericht met 22 partners, bestaande uit:

 • aannemers
 • netbeheerders
 • ingenieursbureaus
 • overheden
 • energie leveranciers
 • onderwijs
 • etc


Sprekers

 • Kees Boer (Workshop I en Gastheer)
  Projectmanager, Gemeente Hoogeveen

  Draagvlak, draagvlak en draagvlak. Dat zijn de drie onderwerpen die Kees bezighouden. Al projectmanager van de waterstofwijk, ervaart Kees in de praktijk wat het betekent om met nieuwe technologie bezig te zijn, waarbij idealisten en sceptici elkaar moeten omhelzen. Waar onbekend terrein, deel belangen en een herschikking van de markt stevige krachten zijn.  Toch is Kees nog steeds razend enthousiast, hoe werkt hij aan draagvlak?

 • Jan-jaap Aué (Hoofdspreker)
  Directeur Centre of Expertise Energy en Lector Energietransitie Aan de Hanze hogeschool Groningen

  Jan-Jaap is in Nederland een van de belangrijkste experts die het veld van het gebruik van waterstof in de Energie transitie overziet. Hij neemt ons mee in hoe de markt van waterstof zich ontwikkelt en hoe het belang van waterstof wordt onderschat, vanwege de vele vooroordelen. Gemeenten lopen daardoor het risico te snel naar de kostbare warmte pomp te grijpen en daarmee de boot in de toekomst gaan missen.

 • Bastiaan Meijer (Workshop II)
  Duurzame enegrie gebiedsontwikkelaar bij N-tra

  Bastiaan werkt bij een dochter onderneming van de lokale netbeheerder. Hij is dagelijks bezig om de keten van 22 partners met elkaar te laten samenwerken. Welk type bedrijf kom je tegen in de waterstof keten? Hoe liggen de verhoudingen, welke belangen spelen een rol. En hoe krijg je iedereen in de stand om in oplossingen te denken in plaats van korte termijn beperkingen?

 • Willem Hazenberg (Workshop III)
  Senior consulent bij Stork Asset Management Technology

  Willem weet als geen ander hoe de prijsvorming en markt factoren zich ontwikkelen rond waterstof. De prijzen dalen hard, gedreven voor technologische ontwikkelingen en marktvraag. Wat kunnen we de komende tien jaar verwachten? Wanneer wordt waterstof een factor waar je niet omheen kunt? En dat kon wel een sneller zijn als dat je nu denkt, met miljarden investeringen in Noord-Nederland!

PROGRAMMA

10:30 Introductie door Kees Boer (opzet project, krachtenveld)

11:00 Hoofdspreker Jan-jaap Aué

12:00 Workshop ronde 1

13:00 Lunch 

13:30 Workshop ronde 2

14:30 Wisselen

14:45 Workshop ronde 3

15:45 Afronding 

16:15 borrel

 

Tijdens de drie workshop ronden kun je steeds  kiezen uit een van de drie workshops die verzorgd worden, zodoende mis je er geen!

 

DOELGROEP

Project- proces- en programmamanagers energietransitie. 

Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst.

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 161 gemeentelijke en provinciale projectenbureaus. Met 70 bijeenkomsten per jaar en ruim 6.400 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. Check het activiteitenprogramma op ons platform het Digitale Leerhuis en mis niets!

 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl