Inloggen
Veel wijken zitten aan hun houdbaarheidsdatum. Aan jou als projectmanager dan ook de schone taak om de revitalisering op te pakken. Bijvoorbeeld in de bloemkoolwijk. Het herkenbare recept van wijkontwikkeling in de jaren '70 en '80. Wijken met hofjes, labyrinten van paadjes en wegen. Inmiddels staan ze op een kantelpunt; verpaupering of niet? Wat ga je als projectmanager eigenlijk oplossen? En met wie? En hoe? Gemeenten die er mee aan de slag zijn lopen tegen verschillende aspecten aan; mix van huur en (midden)koop, leefbaarheid, sociale cohesie, verduurzaming en participatie. Ben jij als projectmanager bezig met de revitalisering van een woonwijk? Mis deze themabijeenkomst dan niet!

NIET JOUW THEMA? CHECK OP DE BIJEENKOMSTEN KALENDER ONZE ANDERE ACTIVITEITEN!

Tijdens deze bijeenkomst krijg je 5 tips van Thijs van der Steeg hoe jij succesvol de verbinding maakt met de wijkbewoner. Thijs ziet tijdens zijn promotieonderzoek in de bloemkoolwijk te vaak hoe gemeente en bewoners langs elkaar heen werken. Welk handelingsrepertoire missen bestuurders en ambtenaren om maatschappelijke participatie vorm te geven? Hoe haak je aan op de energieke samenleving!

Daarnaast hoor je de praktijkverhalen van de gemeenten Apeldoorn en Delft. Hoe organiseren zij de revitalisering van respectievelijk de bloemkoolwijk de Maten en de Tanthof? En waarom pakt de gemeente Apeldoorn dit op met een intensief participatietraject? Hoe gebruiken ze de energietransitie als aanjager voor deze revitalisering of is dit alleen maar een extra hindernis? En hoe pakt de projectmanager dit in Delft aan?

Een mooie mix dus van beschouwing en praktijk bij het revitaliseren van oude bestaande woonwijken.

  • Wat staat de projectmanager te wachten in een oude woonwijk?
  • Waar richt je je projecten op in?
  • Hoe betrek je bewoners bij het verbeteren van de leefbaarheid?
  • Hoe gebruik je de energietransitie om een impuls te geven?
  • Hoe ga je om met een mix van eigenaren met weinig middelen en met huurders?

De inspirerende praktijkverhalen van jouw collega-projectmanagers zorgen er voor dat je helder krijgt welke rol en positie de gemeente in kan nemen en daarmee ook wat jouw positie als projectmanager kan zijn.

  • Hoe zorg je voor een helder participatie-kader?
  • Wat voor rol kies je?
  • Hoe maak je van participatie een succes?
  • Wie betrek je wel of niet?

Het programma voorziet ook in een dilemmaronde waarbij in kleine groepen eigen dilemma's, ervaringen en kennis ingebracht wordt. Goed om je te spiegelen en goed voor je netwerk.

Kortom; een bijeenkomst vol met inspiratie en voorbeelden die jou als projectmanager helpen je rol waar te maken. Dit mag je niet missen.

Let op: deze dag is geen training. Wel wisselen we van gedachten met mensen uit de praktijk die hier al de nodige stappen in hebben gezet. Ook is er veel ruimte om je netwerk uit te breiden

 



Sprekers

  • Thijs van der Steeg
    gemeente Almere

    Thijs dook voor zijn promotieonderzoek in de belevingswereld van bewoners in de bloemkoolwijk. Wat is er voor nodig om echt de brug te slaan met de energieke samenleving?

  • Richard Snelders
    gemeente Apeldoorn

    Richard is een gedreven programmamanager voor onder andere de revitaliseringsopgave in de wijk de Maten in Apeldoorn. Hij zet hierbij in op een intensief participatieproject.

  • Gerard van Zomeren
    gemeente Delft

    Gerard is als projectmanager actief in meerdere gemeenten, maar wat maakt de aanpak voor de bloemkoolwijk in Delft nu zo bijzonder?

Programma

10:45 Ontvangst

11:00 Thijs van der Steeg; de brug slaan met de energieke samenleving

11:30 Richard Snelders; de Apeldoornse revitalisering van de bloemkoolwijk

12:30 Gerard van Zomeren; het Delftse recept voor revitalisering van de bloemkoolwijk

13:00 Lunch

14:00 dilemmaronde / discussie

15:00 afronding

 

doelgroep

Projectmanagers die aan de slag zijn of gaan met de revitalisering van wijken uit de jaren '70 en '80. 

Doel

Van elkaar leren hoe je als projectmanagers bij de revitalisering van wijken je rol kan waarmaken. Je netwerk uitbreiden van collega professionals.

 

Bestuur VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal

Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg

Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen

Henk Westenend, Hoofd PMB, Nijmegen

Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad

 

Contact

Ben je enthousiast over onze activiteiten, wil je een activiteit aanmelden of heb je goede ideeën? Mail naar Enrico Kraijo via e.kraijo@vpng.nl en je krijgt direct een reactie.

Heb je meer een praktische vraag neemt dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl