Inloggen
Wil jij ook even je gedachten verzetten na deze lange tijd van thuiswerken en thuisonderwijs? Een mooie gelegenheid daarvoor is het VPNG-jaarcongres op 15 april. Een ochtend die je een digitale injectie geeft met nieuwe energie, veerkracht en slagkracht. We zijn dit jaar met het jaarcongres te gast bij de gemeente Amersfoort. Reserveer 15 april van 8.45 tot 12.15 uur in je agenda en meld je aan.

Hoe gaat de komende tijd eruit zien voor jou als project-, proces- of programmamanager? Welke ontwikkelingen zien we? Om deze vragen te beantwoorden hebben we een aantal interessante gasten voor je uitgenodigd, waarmee we in de nabije toekomst kijken. Een tijd waarin jij als sturingsprofessional aan de slag moet met gemeentelijke of provinciale opgaven. Onder de professionele leiding van NOS-presentator Jeroen Stomphorst zitten aan tafel onder andere Prof. Dr. Co Verdaas, hoogleraar gebiedsontwikkeling, Sander Duivenstein, trend watcher, Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort en Francois van Doesburg, voorzitter van de VPNG. Sidekick Özcan Akyol, beter bekend als Eus van De Wereld Draait Door en De geknipte gast, staat garant voor een scherpe discussie. En natuurlijk krijg jij als deelnemer ook de gelegenheid aan onze gasten vragen voor te leggen.


Na deze toekomstvisie starten we de online city safari. De gemeente Amersfoort presenteert haar mooiste projecten van de afgelopen periode. Hieronder alvast een preview van vier projecten.



City safari projecten

  • Rondje Amersfoort Vernieuwt
    Bob Braak, Senior Projectmanager, gemeente Amersfoort

    Amersfoort Vernieuwt is een samenwerking tussen de gemeente Amersfoort en twee woningcorporaties. Het doel van Amersfoort Vernieuwt is om het leven in de wijken op veel gebieden prettiger te maken. Het wonen bijvoorbeeld, maar ook het samenleven en de voorzieningen in de wijk. Hiervoor zijn plannen bedacht die vanaf 2007 worden uitgevoerd. Bewoners en organisaties in de wijk hebben meegedacht over die plannen en worden zoveel mogelijk betrokken bij het verder uitwerken ervan. Het succes staat of valt immers met de betrokkenheid van de bewoners, ondernemers en andere organisaties uit de wijk.

    Bob Braak kijkt terug naar de geschiedenis en achtergronden van de Amersfoort Vernieuwt opgave. Aan bod komt de herontwikkeling van het Operaplein waar een verouderd winkelcentrum in de wijk Schuilenburg plaats gaat maken voor een nieuwe supermarkt met daarboven 60 appartementen in de sociale en middeldure huur. Hij staat stil bij het project Bachweg waar door de Alliantie recentelijk 84 sociale huurappartementen zijn opgeleverd. En tot slot komt Hogekwartier aan bod. De grootste Amersfoort Vernieuwt opgave: Een nieuwe stadsentree tot Amersfoort waar een groot sportcomplex, 600m2 bedrijfsruimte en 823 woningen worden gerealiseerd.

  • Herbestemming rijksmonumenten
    Sandra Hovens, Adviseur Monumentenzorg en en Sander Breethoff, Adviseur Vastgoedontwikkeling en beheer, gemeente Amersfoort

    We verzamelen digitaal bij de Koppelpoort. Vervolgens nemen Sandra en Sander je mee langs de Koppelpoort en het aangrenzende gebouw van de Volmolen, beide rijksmonument en in eigendom van de gemeente. De herbestemming van de Volmolen is afgerond en dit interessante proces wordt uitgelicht tijdens deze digitale excursie. Vervolgens bezoeken we de Elleboogkerk. Dit pand is door de gemeente verkocht aan Bouw- en restauratiebedrijf van de Burgt & Strooij en er zijn plannen voor inpassing van een nieuwe functie in voorbereiding. Ook zijn er initiatieven om in de grote kerkruimte tijdelijk Corona-proof culturele bijeenkomsten te organiseren.

  • Transitie kantoorgebied naar een mix aan functies
    Maud Schimmel, Projectmanager Stedelijke inrichting, gemeente Amersfoort

    Maud neemt je mee voor een digitale wandeltocht door De Hoef. De Hoef-west is nu vooral een kantoorgebied met bedrijven en onderwijsinstellingen. Straks een stadswijk met een mix aan functies: wonen, werken, onderwijs, recreatie en horeca. Er zijn een paar kantoorpanden getransformeerd en er zijn veel initiatieven voor zowel transformatie als sloop/nieuwbouw. 

  • Langs Eem en Spoor
    Waldo Ramsoender, Projectmanager, gemeente Amersfoort

    De Wagenwerkplaats was tot ca 2000 het voormalige onderhoudswerkplaats voor treinen van de NS. Het gebied is in totaal circa 20 hectare groot en ligt ten westen van het station Amersfoort CS en ten noorden van het spoorwegemplacement. Het terrein is grotendeels in eigendom van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De Wagenwerkplaats is voor een belangrijk deel onbebouwd. Tot op heden beperkte de ontwikkeling zich voornamelijk tot herbestemming van de monumentale gebouwen in het hart van het gebied. De omvang en de ligging in de stad maken het gebied tot een geschikte ontwikkellocatie voor stedelijk wonen en werken. De gemeente en de NS werken nu samen met andere stakeholders in het gebied om plannen te maken om dit te realiseren.

  • Collectief particulier opdrachtgeverschap
    Henk-Jan Dokter, Projectmanager, gemeente Amersfoort

    Henk-Jan neemt je mee het park in met het project 'Wonen in het park'. In dit splinternieuwe gebied worden twee woonappartementgebouwen gerealiseerd onder collectief particulier opdrachtgeverschap en twee sociale huur gebouwen. 

  • De samenwerkingstafel van de duurzaamste wijk van Europa
    Bertus Krooder, Projectmanager, gemeente Amersfoort

    De duurzaamste wijk van Europa komt in Amersfoort. Projectmanager Bertus maakte bij de realisatie van dit project  gebruik van de samenwerkingstafel, de succesvolle voorloper van de nu veelgebruikte omgevingstafel. Moestuinen, een buurthuiskamer, een eigen batterij om energie op te slaan en zelfs een eigen lokale cryptomunt. De nieuwe wijk Common Woods in Amersfoort wordt hipper dan hip. 

 

Naast alle serieuze onderwerpen, hebben we natuurlijk ook gedacht voor ontspanning. Zo verwachten wij onder andere Lammert Kamphuis, inspirerend filosoof.

 

PROGRAMMA

08:45 Ontvangst met live muziek

09:00 Plenair programma onder leiding van Jeroen Stomphorst

09:45 City safari ronde 1 (eigen keuze welk project je bezoekt)

10:30 City safari ronde 2 (eigen keuze welk project je bezoekt)

11:15 Ontspanningsronde met Lammert en Eus.

12:00 Afsluiting

12:15 Einde

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 183 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 8.400 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over dit webinar? Neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl.
Wil je graag een bepaald thema terugzien in één van de activiteiten van de VPNG?  Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.