Inloggen
Werk jij als sturingsprofessional (project-, proces- of programmamanager) bij een provincie, gemeente, waterschap of veiligheidsregio? Of geef je leiding aan sturingsprofessionals? De positie van provincies is sterk aan het veranderen. Dat vraagt van jou als sturingsprofessional heel andere vaardigheden. Sterker nog, jouw rol verandert. Je komt dichter bij (regionale) opgaven te staan. Laat je inspireren door hoe collega's uit de provincie Overijssel hier vorm aan geven en meld je snel aan.

 

Samen met Studio Vers Bestuur van de provincie Overijssel organiseert de VPNG een serie bijeenkomsten, waarin de opgave centraal staat. De kick-off op 1 maart is de basis voor een serie van vijf digitale praktijksessies. 



De onderstroom in de maatschappij

Gastheer Brendan McCarthy, programmaleider Studio Vers Bestuur, trapt de kick-off af. Hoofdspreker Ferenc van Damme gaat ons trakteren op een inspirerend betoog over de onderstroom in de maatschappij en hoe we daar als sturingsprofessionals op in moeten spelen. Deze twee projectleiders van de provincie Overijssel geven ons een doorkijkje in hoe zij concreet co-creatie vormgeven en hierbij hun nek uitsteken.


Onze gastheer: Brendan McCarthy

We zijn verheugd dat Brendan ons digitaal wil ontvangen op deze kick-off. Als programmaleider van Studio Vers Bestuur van de provincie Overijssel geeft hij leiding aan een groep sturingsprofessionals die zich bezighoudt met bestuurlijke vernieuwing. Of, zoals hij het zegt, het opzoeken van de rafelranden van wat kan, ondanks de schijnbare blokkades van de systeemwereld. Dat is het leuke van de provincie Overijssel: ze organiseren tegenspel binnen hun eigen organisatie in de vorm van een eenheid met de naam Studio Vers Bestuur. Zij mogen ook lekker tegendraads zijn, sterker nog, dat is de opdracht. Hun vertrekpunt is de opgave meer centraal te stellen en daar het proces en de organisatie van de provincie op af te stemmen.

Ferenc en Brendan


Ferenc van Damme

Ferenc is de spits van Studio Vers Bestuur. Hij neemt ons als hoofdspreker in de ochtend mee langs een aantal harde feiten. 70% van de inwoners voelt zich niet meer vertegenwoordigd door besturen, raden, instituten en overheden. Hoe betrekken wij onszelf bij mensen die vitaal hun eigen weg zoeken, en die in een soort stille revolutie heel rap een nieuw soort samenleving aan het maken zijn, vaak zonder zich daarvan zelf helemaal bewust te zijn? Hoe vinden wij hierin onze eigen meerwaarde opnieuw uit? Hoe raken we mensen, om hen te laten voelen dat de publieke zaak ook van hen is, om nieuwe initiatiefnemers, bestuursleden, vrijwilligers, leden, stemmers te worden? Wat zijn de inzichten en vaardigheden die je nodig hebt om te voorkomen dat jouw organisatie, partij of bestuur voor 2030 ook een Thomas Cook/Neckermann, V&D, Nokia, Kodak of Intertoys wordt?

Ference is communicatiestrateeg, energetisch therapeut, dichter, winnaar van de Galjaardprijs 2016 voor beste communicatie in de non-profit sector en de enige ambtenaar in Nederland met drie Grammy nominaties en een Edison op zijn naam. Hij houdt een vurig betoog, gebaseerd op overtuigende feiten, onderzoeken en cijfers, inspirerende praktijkervaringen en werkbare inzichten.


Praktijksessies

Na de kick-off volgen vijf praktijksessies. Je ontvangt hiervoor nog aparte uitnodigingen.



 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 183 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 8.400 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over dit webinar? Neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl.
Wil je graag een bepaald thema terugzien in één van de activiteiten van de VPNG?  Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.