Inloggen
De lessen voor en door programmamanagers gebundeld in een nieuwe inspiratiegids! De afgelopen twee jaar heeft de VPNG tientallen programmamanagers van gemeenten en provincies gesproken over programmasturing. Hieruit bleek dat er zeven velden zijn waar programmamanagers op sturen door de vier fasen van een programma heen.

Hoe stuur jij in de zeven velden van programmasturing? Welke accenten breng jij aan in ieder van de vier fasen van een programma? Vind je het interessant om te reflecteren op jouw werkwijze? Ben jij de meest geschikte persoon in iedere fase? Op 15 september publiceert de VPNG het inspiratieboekje "Programmasturing als vak" en jij kan er online bij zijn.. 

De auteurs Hans van der Heijden (gemeente Rotterdam), Claudia Landewé (gemeente Dinkelland-Tubbergen en VPNG-trainer) en Enrico Kraijo (VPNG) nemen je graag mee in de verschillende thema’s, waaronder:

 • Wat is de essentie van programmasturing
 • Het 7-veldenmodel voor programmasturing
 • De vier fasen van een programma 
 • Sturingsaccenten per fase 
 • De programmaorganisatie
 • De programmamanager
 • Diverse handreikingen waarin deelthema’s verdiept worden


 

De definitieve versie van de handreiking "Programmasturing als vak" wordt 15 september officieel overhandigd aan Kristel Lammers, programma-directeur van het Nationaal Programma RES (NPRES). Zij geeft op dit moment leiding aan misschien wel het grootste programma in Nederland. Welke inzichten vanuit het boekje past zij dagelijks toe?


Wat drijft de drie auteurs?

Claudia, Hans en Enrico vonden elkaar in hun zoektocht naar een gemeenschappelijke taal voor gemeentelijk programmamanagers, zodat sneller kennis en ervaring kan worden uitgewisseld tussen programmamanagers. Deze taal gaven ze vorm in een 7-veldenmodel, waarop een programmamanager tijdens zijn programma stuurt. In verschillende VPNG sessies is dit model besproken en verrijkt. Voor Claudia, Hans en Enrico werd het extra interessant op het moment dat ze aan de slag gingen met de vraag: waar stuur je in ieder van de vier fasen van een programma op? Bij een programma zijn immers in iedere fase andere accenten aan te brengen.  • Claudia Landewé
  Gemeente Dinkelland-Tubbergen (Noaberkracht)

 • Hans van der Heijden
  Gemeente Rotterdam

 • Enrico Kraijo
  VPNG
Meld je aan voor deze online bijeenkomst op 15 september en ontvang na de bijeenkomst een exemplaar van dit inspiratieboekje!BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Manager Ontwikkelagenda en Opgavenmanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 205 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 64 bijeenkomsten per jaar en ruim 8.800 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.