Inloggen
Ben jij procesregisseur? Dan heb je de minst begrepen rol van de drie P’s (Project-, Proces- en Programmamanager). Voor jou geen gebaande paden, maar je moet zelf een weg door het oerwoud zien te vinden. Daarom hebben we speciaal voor jou de procesregie-toolbox ontwikkeld! Meer dan 300 tools liggen uitgewerkt op jou te wachten. Tools voor ieder van de zeven velden waarin je werkt als procesregisseur. We hebben de meest praktische instrumenten in een handig stappenplan toegankelijk gemaakt. En vooral, heel makkelijk vindbaar.
Schrijf je nu in voor de lancering van de procesregie-toolbox, laat je inspireren en bespaar jezelf onnodig werk. 
Toolbox Procesregie
Dat klinkt misschien een beetje in tegenspraak dat we spreken over instrumenten, want als procesregisseur ben je allesbehalve instrumenteel bezig. Je werkt toch meer vanuit intuïtie? Dat klopt, veel procesregisseurs werken vanuit ‘aanvoelen wat nodig is’ om het proces verder te brengen. En toch kregen we vanuit de deelnemers aan de VPNG leergangen procesregie terug, dat het erg verrijkend is, jezelf af en toe een vraag te stellen over hoe het proces beter kan. De procesregie-toolbox is ingedeeld rond precies deze vragen, die je jezelf regelmatig moet stellen als procesregisseur. Per vraag vind je een aantal tools die je inspireren om concrete stappen te zetten binnen jouw (bestuurs)proces. 
We hebben de tools verdeeld over de zeven velden van de procesregisseur. Ken je deze velden nog niet? Check dan even het animatie-filmpje waarin we deze velden uitleggen. Of lees het boekje ‘Procesregie als vak’, dat tot stand kwam door de input van veel gemeentelijke en provinciale procesregisseurs. Het boekje  heeft aanzienlijk bijgedragen aan de erkenning van het vak van procesregisseur.  
Doelgroep
Procesregisseurs. Je bent procesregisseur als je steeds bezig bent de volgende stap in een (bestuurs)proces, als je nog niet precies weet wat de volgende stappen zijn en het verbinden van de verschillende spelers rond een idee de kern vormt van je werk. Je komt niet verder met projectmatig werken of programmasturing.
Met dank aan...
De gemeente Rotterdam, in de persoon van Hans van de Heijden, heeft het pionierswerk verricht om instrumenten te verzamelen die je kunnen helpen als procesregisseur. De VPNG heeft de handschoen opgepakt om deze tools te ordenen, te bewerken en ontwikkelde een digitale toolbox om alle instrumenten toegankelijk te maken voor jou!

Aanmelden
Aanmelden kan via de blauwe aanmeldknop op deze pagina. Deelname is voor VPNG-leden gratis. 
 BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavemanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 225 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 10.500 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.

Alle bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast