Inloggen
Bij ieder project moet straks aangegeven worden hoe de participatie rondom het project vorm is gegeven. Hoe ga jij dit als projectmanager aanpakken? Ken jij alle vormen van participatie, zowel online als fysiek? Heb jij behoefte aan een bijna alomvattend overzicht van tools die je kan inzetten bij het opzetten van jouw participatietraject? En kan je snel inschatten welke tools bij jouw project het best passen?

In navolging op de succesvolle THiNK tools om jou handvatten te geven om de impact van een project op de omgeving in te schatten, ontwikkelt de VPNG nu de Participatie Toolbox. De toolbox geeft jou als projectmanager een schat aan mogelijkheden en ideeën om het participatietraject in te richten. 

Bij participatie heb je te maken met veel interne en externe factoren. Om van je participatietraject een succes te maken kan je gebruikmaken van diverse gereedschappen om je doel te bereiken. Maar welke tools zijn er en wanneer zet je welke in? In de participatie toolbox van de VPNG krijg je nu tientallen tools aangereikt. Je krijgt vanuit de toolbox, afhankelijk van jouw specifieke situatie, steeds de voor jouw context best geschikte tools aangedragen.


De THiNK Toolbox

De THiNK Toolbox is een handige tool van de VPNG die je leidt naar de juiste participatievorm. De tool bevat een aantal filters, en door de inzet van de filters worden de tools die bij jouw project passen aangereikt. De toolbox kent online tools en (fysieke) werkvormen. Onder de online gereedschappen zien we:

 • grote online platforms waarmee je inwoners kan bereiken
 • handige online tools met een zeer specifiek doel
 • buurtplatforms
 • een aantal tools die je helpen met het traject

Bij de werkvormen vinden we tools om:

 • het plan en het proces te bepalen
 • keuzes te maken
 • te implementeren en te realiseren 
 • te leren en evalueren


Spreker

 • Jeroen Voskuil
  VPNG
De THiNK Toolbox is dus een onmisbare gereedschapskist voor iedere projectmanager. Meld je daarom aan voor de online bijeenkomst op 7 oktober, waarin Jeroen Voskuil laat zien hoe de toolbox functioneert en hij gaat dieper in op vier specifieke tools.BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavenmanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 208 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 9.100 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.