Inloggen
Sta jij binnenkort voor de uitdaging om een proces te gaan 'trekken'? Of zit je vaak aan het begin van projecten als diverse factoren nog ‘vaag’ zijn? Schrijf je dan in voor deze training. Een praktijkgericht leertraject, waarin je jouw vaardigheden en effectiviteit als procesregisseur vergroot.

Onvoorspelbaar netwerk? Ongerichte besluitvorming? Onbekend initiatief?

Als je één van deze kenmerken herkent in de opgave waar je aan werkt, dan is de kans groot dat procesregie een veel passender aanpak is dan project- of programmamanagement!

Herken je ook iets uit dit fragment van een gesprek met een succesvolle procesregisseur?

"Ik weet op dit moment eigenlijk niet welk resultaat ik ga opleveren, want dat hangt af van het proces en de dynamiek. Mensen zeggen soms tegen mij: 'Ik snap niet precies hoe je het doet, maar je bereikt wel veel en nog professioneel ook!' Ik stop relatief veel energie in het leggen van verbindingen in het externe krachtenveld. En omdat mijn opgave zoveel disciplines raakt en met horten en stoten verloopt, heb ik vaak de handen vol aan het meekrijgen van het interne krachtenveld. Er zit altijd veel spanning tussen mijn opdracht en de opgave waar ik aan werk. Vaak werk ik aan de voorkant van iets nieuws, wat nog een beetje vaag is, dat uiteindelijk uitmondt in een project of programma. Het lijkt soms dat mijn werk als procesregisseur minder gewaardeerd wordt dan het werk van een projectmanager, omdat ik veel minder op voorhand kan beloven. En dat terwijl ik dikwijls toch veel meer resultaten boek dan verwacht."

 

Zeven-velden-model als onderliggend schaakbord

Je leert met behulp van dit model bewust te schakelen op zeven velden. Als procesregisseur ben je nooit in staat om alle velden tegelijkertijd te bedienen. Je schakelt steeds tussen de zeven velden. Bij procesregie draait het om het professioneel inzetten van jouw intuïtie, je bewustzijn van blinde vlekken en heel doelgericht strategisch handelen. Per veld krijg je daarnaast een overvloed aan instrumenten aangereikt, omdat we in de training de lesstof direct gaan toepassen op jouw eigen praktijk. 

LEERDOELEN

Als deelnemer kan je na afloop van deze training de volgende uitspraken doen:

  • ik heb geleerd om bewust te schakelen op de zeven velden van procesregie.
  • In het opdrachtgevende veld ben ik nu beter in staat om de verhoudingen in te schatten en te contracteren op verwachtingen.
  • Ik heb mijn vaardigheden aangescherpt om een passend procesontwerp te maken.
  • Het mijzelf steeds opnieuw positioneren op verschillende velden maakt dat ik steeds effectiever word.
  • Mijn interventie-repertoire is aanzienlijk uitgebreid.
  • Mijn opdrachtgever blijft er beter bij betrokken.
  • Ik kan mijn toegevoegde waarde beter laten zien binnen mijn gemeente.
  • Ik heb nu de beschikking over veel instrumenten en tools die mijn effectiviteit als procesregisseur aanzienlijk vergroten. 

LEERTRAJECT

Je bent als deelnemer natuurlijk ook regisseur van jouw eigen ontwikkelproces als procesregisseur.  We hebben de training daarom opgebouwd als leertraject. Je houdt een paar weken lang nauw contact met de deelnemende procesregisseurs van andere gemeenten en provincies om te werken aan je eigen vaardigheden op het gebied van procesregie.



Trainers

  • Enrico Kraijo
    VPNG

    Enrico ontwikkelde samen met Hans van de Heijden (gemeente Rotterdam) het zeven-velden-model voor procesregie. Hij gaf bij tientallen gemeenten trainingen en nam het initiatief voor de oprichting van de VPNG en geeft hier dagelijks vorm aan, vanuit zijn rol als community manager. Enrico is auteur van de boeken "Procesregie als vak", "Projectmatig werken bij de gemeentelijke overheid" en is initiatiefnemer van het Digitaal-Leerhuis.

  • Nicole Voestermans
    Gemeente Arnhem

    Nicole heeft veel jaren ervaring als procesregisseur binnen de gemeente Arnhem en inmiddels goed ingevoerd in het zeven-velden-model. Zij werkt aan opdrachten waarbij een cultuuromslag, verbetering van processen, een professionaliseringsslag of iets nieuws moet worden opgezet. Als co-trainer slaat Nicole de brug tussen theorie en praktijk. 

  • Else Tutert
    Procesmanager gemeente Deventer

    Else werkt bijna negen jaar bij de gemeente Deventer als procesmanager en is andere andere betrokken bij de omgevingswet, de energietransitie en de verbreding van de A1. Hiervoor was ze ook docent Ruimtelijke Ontwikkeling en mobiliteit.

PROGRAMMA

De leergang bestaat uit drie dagen: xxx


TIJDSINVESTERING

De inzet van jou als deelnemer bedraagt drie trainingsdagen van 10.00 - 15:30 uur en drie canvas-sessies van twee uur. We werken tussen de trainingsdagen met huiswerkopdrachten die aansluiten op jouw eigen leerdoelen. 

KOSTEN

De kosten voor deze leergang bedragen € 1.485, exclusief btw per deelnemer. 

DOELGROEP

Iedereen die in de positie zit of komt om een idee verder te brengen. Zonder dat er al vast omlijnde kaders zijn of beoogde resultaten en doelen, waarbij vaak sprake is van ongerichte besluitvorming en een onvoorspelbaar netwerk.

Kun je niet wachten? Of wil je gewoon meer weten over procesregie? Hierbij links naar interessante e-learning modules om je verder te helpen (en nog veel meer):

  • Bekijk de animatiefilm met de verschillen tussen project-, proces- en programmamanagement.
  • Wist je dat er drie soorten van proces 'management' zijn?
  • Lees het boek "Procesregie als vak", waarin het zeven-velden-model wordt uitgelegd.
  • Doe de test en zoek uit hoeveel je als procesregisseur werkt.
  • Bekijk het animatiefilmpje waarin het zeven-velden-model wordt uitgelegd.
  • Check de wyber methode om jouw proces te ontwerpen.
  • Of de tijdlijnmethode om het proces met de deelnemers te evalueren.
  • etc, etc, er is nog veel meer te vinden op het Digitaal Leerhuis.

 

 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 175 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 7.200 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl