Inloggen
Krijg jij als projectondersteuner ook veel te maken met omgevingsmanagement en participatie? Hoor je graag hoe andere projectondersteuners en projectsecretarissen bij andere gemeenten hun rol invullen? Dan is de Leerkring Projectondersteuners precies iets voor jou.

30 september komt de leerkring voor projectondersteuners voor de derde keer online bij elkaar. Ook als je de vorige bijeenkomsten gemist hebt, ben je nu van harte welkom.

Vanuit de inmiddels ruim 100 leden van de leerkring is een aantal thema's aangedragen voor de bijeenkomsten. 30 september pakken we één van de veelgevraagde thema's op: omgevingsmanagement en participatie.

We hebben Alex Dol, omgevingsmanager en Denise Dorth-Londt, programmasecretaris, gevraagd jullie mee te nemen in de wereld van omgevingsmanagent en participatie: Waarom omgevingsmanagement? Waarom kan goed omgevingsmanagement jou helpen voor het slagen van een project? Wat is jouw rol als projectondersteuner hierin?

Vervolgens gaan we in groepjes uiteen en om met elkaar in gesprek te gaan over jouw rol in participatie-trajecten aan de hand van de volgende vragen:

 • Wat is jouw rol in participatietrajecten?
 • Wat is jouw uitdaging?
 • Wat heb je nodig om je rol in het participatieproces goed te kunnen uitoefenen?

Spreekt het thema jou aan? Meld je aan!


Wat is de VPNG-leerkring Projectondersteuners?
Tijdens de leerkring worden kennis en ervaringen met elkaar gedeeld op het vakgebied projectondersteuning. Het is een leuke en informele manier om kennis en ervaringen met elkaar te delen.

Voor wie is de leerkring?
Voor alle ondersteuners in project en/of programmamanagement.

Ideeën voor de leerkring
Heb je een leuk idee, thema, etc. voor de leerkring? Mail naar Ellen, e.kassing@utrecht.nl.

Wat is leerkring niet?
Tijdens de leerkring bespreken wij geen persoonlijke casussen of persoonlijke ontwikkeling. Hiervoor is de training 'Van projectondersteuner naar projectsecretaris' bedoeld. Tijdens deze training gaan je aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling. Dit doe je aan de hand van een scan met competenties en omschrijvingen (op verschillende niveaus). Wat vind je leuk? Wat is je ambitie? Waar ben je goed in? Je gaat aan de slag met een actieplan, waarbij je ook de belemmeringen in beeld brengt. Verder oefenen we het voeren van een lastig gesprek, maken we een stakeholdersanalyse en communicatieplan, kijken we naar jouw rol in het team en jouw rol bij bestuurlijke besluitvorming. Mocht je interesse hebben in deze training, stuur een mail naar Toin, t.routers@vpng.nl.

 

 

 Sprekers

 • Denise Dorth-Londt
  Programmasecretaris, gemeente Rotterdam

  Denise is sinds kort programmasecretaris bij de gemeente Rotterdam. Hiervoor werkte zij 12 jaar als projectsecretaris bij de gemeente Dordrecht. Tijdens deze bijeenkomst vertelt zij meer over haar rol in participatietrajecten.

 • Alex Dol
  Omgevingsmanager, gemeente Zwolle

  Alex is omgevingsmanager bij de gemeente Zwolle en neemt je mee in de wereld van omgevingsmanagement.  In diverse rollen rondom omgevingsmanagement heeft hij gewerkt bij het waterschap Vallei en Veluwe, de provincie Overijssel, de gemeenten Leeuwarden en Hardenberg en Rijkswaterstaat.
BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Manager Ontwikkelagenda en Opgavenmanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 208 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en 9.100 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.