Inloggen
Heb jij de opdracht de particuliere woningvoorraad duurzamer te maken in jouw gemeente of provincie? Wellicht sta je er middenin of moet je nog beginnen. De gemeente Rotterdam is nu vier jaar bezig haar particuliere woningbestand duurzamer te maken. Graag deelt de gemeente haar ervaringen met jou hierover tijdens de derde bijeenkomst van de VPNG-leerkring Verduurzaming.

Niet jouw thema? Bekijk de activiteitenkalender van de VPNG voor andere bijeenkomsten.

 

In Rotterdam zijn talloze mooie voorbeelden van verduurzaming van eengezinswoningen te vinden. Van het isoleren van de spouwmuur of de kruipruimte tot aan het plaatsen van zonnepanelen op het dak of overstappen op elektrisch koken. In de wijken IJsselmonde en Prins-Alexander gebeurt het verduurzamen als onderdeel van project Triple-A; een Europees samenwerkingsverband tussen Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Wat heeft vier jaar verduurzamen opgeleverd?

Triple-A staat voor aandacht trekken, aandacht vasthouden en maatregelen adopteren. Oftewel inwoners aansporen om zelf aan de slag te gaan. Het is een samenwerking tussen twee universiteiten, zeven lokale overheden (waaronder de gemeente Rotterdam) en een netbeheerder uit vier Europese landen. Het doel van het project is om de verduurzaming van eengezinswoningen te versnellen, met name op het gebied van energiebesparing.


Aanpak Triple-A

Om Rotterdammers enthousiast te krijgen om hun huis te verduurzamen, werkte Triple-A de afgelopen vier jaar op vier actielijnen:

1. Digitaal. Op de website www.duurzaam010.nl kunnen geïnteresseerde woningeigenaren alle informatie vinden die ze nodig hebben om te verduurzamen. Denk daarbij aan handige do-it-yourself-video’s. Op deze manier maakt Triple-A verduurzamen makkelijker voor iedereen.

2. Fysiek. In de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde kan iedereen uit Rotterdam binnenlopen voor advies over verduurzamen of om producten te bekijken. In de praktijk heeft de Duurzaamheidswinkel vooral een wijkfunctie.

3. Gedrag. Een huis isoleren is mooi, maar als de lampen aan blijven staan of de douche lang aanstaat, dan is de winst niet maximaal. Daarom wilde Triple-A ook uitzoeken hoe ze het gedrag van woningeigenaren konden veranderen. Dit gebeurde onder meer door het uitdelen van energieverbruiksmeters. Deze meters houden het energieverbruik van een huishouden bij. Het onderzoek keek of inzicht in hun eigen verbruik het gedrag van woningeigenaren zou veranderen. De resultaten van dit onderzoek worden begin 2021 bekend. Daarnaast probeerden de onderzoekers met energieadvies het gedrag van huiseigenaren ook te veranderen.

4. Goede voorbeelden. Door zowel succesverhalen van duurzame woningen als het delen van informatie over groepsacties te delen, worden bewoners gemotiveerd om zelf ook maatregelen te nemen.



Resultaten in Rotterdam

Triple-A stelde in Rotterdam als concreet doel dat er binnen vier jaar bij minimaal vierhonderd woningen energiebesparende maatregelen zouden zijn toegepast. Dat doel is gehaald, ruim zelfs. In de twee focusgebieden hebben in totaal meer dan 550 woningen maatregelen genomen. Dat levert een besparing op van 500 ton CO2 per jaar.


Wil jij jouw duurzaamheidsproject ook tot een succes maken? Meld je aan voor deze interessante praktijkcase op 25 februari. In het kader van de leerkring Duurzaamheid van de VPNG neemt projectleider Oubbol Oung je graag mee in het proces dat Rotterdam de afgelopen jaren gevoerd heeft en wat tot zulke goede resultaten heeft geleid. 



  • Oubbol Oung
    Projectleider, gemeente Rotterdam

    Van 1998 tot 2004 was Oubbol projectleider bij GeoDelft. Hier hield zij zich bezig met de fysische modellering van milieu- geotechnische problemen. Hierna was Oubbol 10 jaar bij de City of Rotterdam betrokken bij onder andere duurzaamheid binnen stedelijke ontwikkeling en hernieuwbare- en geothermische energie. Ondertussen werkt ze zeven jaar voor de gemeente Rotterdam als adviseur voor energie efficiency, energietransitie en energie-opslag.




BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 183 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 8.400 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over dit webinar? Neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl.
Wil je graag een bepaald thema terugzien in één van de activiteiten van de VPNG?  Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.