Inloggen
Ben jij binnen jouw gemeente verantwoordelijk om opgavegericht werken verder te brengen, maar worstel je een beetje met de vraag in welke volgorde je stappen gaat zetten om dat te bereiken? Sluit dan aan bij één van de masterminds uit de serie 'opgavegericht werken', het vervolg op de succesvolle eerdere serie masterminds opgavegericht werken. We gaan tijdens deze masterminds in op de drie hoofdroutes die gemeenten kunnen volgen om het opgavegericht werken verder te brengen. Ieder van de drie routes heeft voor- en nadelen en vragen iets anders vanuit de organisatie.
De VPNG ontdekte de drie routes voor opgavegericht werken bij toeval door de aanpak van 80 gemeenten te analyseren. Elk van deze gemeenten is bezig in één of andere vorm opgavegericht werken een plek te geven binnen de organisatie en de analyse leidde tot het verrassende resultaat van de drie routes. Afhankelijk van de ambities binnen jouw gemeente wordt één van de drie routes het meest aantrekkelijk gevonden om te hanteren. We hebben de drie hoofdroutes een naam gegeven:
  1. De technische route, vanuit beheersing en control
  2. De grote stap route, met opgavemanagers
  3. De kleine stapjes route, via werkwijzen en rollen 
We nemen je mee in ieder van de drie routes, zodat je beter kan afwegen welke het beste past bij jouw gemeente. Of misschien werkt een combinatie van deze routes voor jouw gemeente beter? De mastermind groep opgavegericht werken bestaat uit maximaal twaalf personen, zodat we in een kleine setting elkaar kunnen helpen het opgavegericht werken ook in jouw gemeente verder te brengen. Omdat we in een kleine groep werken is er veel ruimte voor interactie en uitwisseling. 
Basis
Vorig jaar kwam de inspiratiegids 'Opgavegericht werken' uit (download de PDF-versie), een publicatie namens de VPNG waarin alle inzichten vanuit de vereniging rond opgavegericht werken gebundeld zijn in vier overzichtelijke invalshoeken voor organisatieontwikkeling:
  • opgavegericht besturen
  • opgavegericht sturen
  • opgavegericht presteren
  • opgavegericht leren
De drie hoofdroutes leggen andere accenten op ieder van de vier invalshoeken. In de vorige mastermind serie lag de nadruk op wat de vier invalshoeken inhouden. Nu leggen we de nadruk op de volgorde en de routes waarlangs je kan werken aan deze vier invalshoeken.
Aanmelden
Wil je ook werk maken van opgavegericht werken? Meld je aan via de blauwe aanmeldknop op deze pagina. 
Vakgroep Opgavegericht werken
Dit is een bijeenkomst vanuit de vakgroep Opgavegericht werken. Bekijk het forum, de groepsleden, verslagen en opnames van eerdere bijeenkomsten van deze vakgroep.

 Begeleider

  • Enrico Kraijo
    VPNGBESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Teammanager Projecten, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 250 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 80 bijeenkomsten per jaar en ruim 13.000 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.

Alle bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast