Inloggen
Heb jij ook de mooie taak om projectmatig werken een boost te geven, zodat binnen de organisatie uniform gewerkt wordt? Of wil je in ieder geval zelf professioneel projectmatig werken, zodat je kan laten zien dat je je vak beheerst? Ieder professionaliseringsproces projectmatig werken start met een handboek PMW, waarin de belangrijkste spelregels staan. Na tientallen handboeken PMW van tientallen gemeenten bestudeerd te hebben, heeft de VPNG een uniform handboek projectmatig werken opgesteld. Een leidraad die je eenvoudig kan aanpassen aan de situatie binnen jouw gemeente. Waarom zou je zelf het wiel uitvinden wat anderen al hebben draaien?
Schrijf je nu in voor een van de masterminds over het uniform handboek 'Projectmatig werken'. Leer de lessen van tientallen gemeenten en bespaar jezelf en jouw gemeente, provincie of waterschap veel onnodig werk! 

Mastermind
Een mastermindgroep bestaat uit een groep gelijkgestemde personen die een bijdrage willen leveren aan het oplossen van elkaars uitdagingen. Het concept is bedacht in 1925 door Napoleon Hill, Een mastermindgroep bestaat vaak uit maximaal 15 personen die onder begeleiding van een coach mastermindsessies houden. De kracht van een mastermindgroep is dat men leert van elkaars ervaringen. Uitdagingen waar de ene persoon mee worstelt, kan een andere persoon wellicht direct een oplossing voor bieden.

Wat tref je aan in het uniforme handboek PMW? Onder andere:
 • Beschrijving van wat projectmatig werken is
 • Hoe start je een project?
 • Definities
 • Fasering
 • Beheersaspecten: tijd, geld, kwaliteit, informatie, risico’s, etc.
 • Rolbeschrijvingen
 • Formats
 • De relaties met procesregie, programmasturing en opgavegericht werken
We bespreken in het webinar de opbouw van het handboek, de achterliggende gedachten achter ieder hoofdstuk en elkaars ervaringen met handboeken projectmatig werken.

Aanpasbaar
Het uniforme handboek is dusdanig opgezet dat je de teksten en formats kan bewerken en uitbreiden met gemeente specifiek materiaal.
 
Hybride leren
Het uniforme handboek bestaat niet alleen uit een droge beschrijving van de spelregels van PMW. Het handboek is ook ingericht als kapstok om beter projectmatig te werken te leren werken! Het handboek is dan ook ruim voorzien van linkjes naar video's met meer uitleg, e-learningmodules, tools, tests, formats, etc.
 
Handboek
Je kunt alvast het uniform handboek 'Projectmatig werken' downloaden van het VPNG-platform, zodat je het bij de hand hebt en vragen kunt stellen over de opbouw of de inhoud.

 
Aanmelden
Aanmelden kan via de blauwe aanmeldknop op deze pagina. Deelname is voor VPNG-leden gratis. Deze sessie wordt een paar maal dat jaar gegeven voor een kleine groep.
 
 


Spreker

 • Enrico Kraijo
  VPNG

  Enrico schreef het boekje 'Projectmatig werken bij de gemeentelijke overheid' en heeft zich het afgelopen jaar gebogen over de handboeken PMW van tientallen gemeenten om te komen tot een uniform handboek PMW.BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Teammanager Projecten, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 227 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 12.500 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.

Alle bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast