Inloggen
Als projectleider kom je regelmatig in situaties terecht, waarin conflicterende belangen spanningen veroorzaken. De stap van spanning naar conflict is zoals jullie weten vaak een kleine stap. Voor je het weet zit je in een juridisch gevecht. Hoe voorkom je dit? Hoe werk je aan het voorkomen van conflicten en hoe bouw je bruggen tussen ingenomen posities? En vooral welke plek neem je dan zelf in? Hoe zorg je dat het proces (weer) gaat stromen? En als je in een conflict zit, welke wegen zijn er dan om te de-escaleren en toch te komen tot win-win oplossingen?

Tijd om ons eens te verdiepen in het vak van mediation. We hebben deze dag ervaren mediators uitgenodigd om onze mediation vaardigheden en bewustzijn aan te scherpen. We nodigen je graag uit om op 24 mei bij ons stil te staan bij de volgende vragen:

  • Hoe herken je een opkomend conflict?
  • Hoe schakel je van posities naar belangen?
  • Hoe kijkt een rechter naar conflicten?
  • Wat kan het voordeel zijn van mediation ten opzichte van een juridische procedure?
  • Welke stappen kent het proces van mediation?
  • Wanneer schakel je een mediator in?
  • Hoe werkt mediation in het fysieke domein?
  • Hoe werkt mediation in het sociale domein?

Doelgroep

Projectleiders, procesmanagers en programmamanagers uit het fysieke en sociale domein die nieuwsgierig zijn naar mediation en hun mediation vaardigheden willen aanscherpen.

Programma

10:45 Ontvangst
11:00 Presentaties van Ruud, Addie en Caspar
13:00 Lunch
14:00 Workshops
15:00 Afronding

Datum

24 mei 2018 van 10.45 uur tot 15.00 uur

Locatie

Cereol fabriek, Everard Meijsterlaan 1b te Utrecht. Deze locatie is zowel per openbaar vervoer als per auto goed te bereiken.



  • Ruud Schouwaert
    Directeur RO en Ontwikkelingsbedrijf gemeente Barneveld, Mediator, voormalig rechter, verbonden aan De Projectbemiddelaar

    Ruud heeft jarenlang als plaatsvervangend rechter gewerkt naast zijn werk voor de gemeente Barneveld en daarnaast is hij mediator. Hij neemt ons mee in het mediation landschap. Hoe ziet dat eruit? Welke stromingen zijn er en hoe herken je een goede mediator? Hij zal de belangrijkste stappen toelichten die voorbijkomen in een mediation proces. Ook zal hij ons een kijkje geven achter de schermen. Hoe kijken rechters eigenlijk naar conflicten?

  • Addie de Hoop
    Projectleider strategische projecten gemeente Gorinchem, MfN-registermediator, buurtbemiddelaar

    Addie neemt ons mee in het mediation proces zoals dat in het sociaal domein (leefbaarheid) gevolgd kan worden. Op welke plekken zet je het in? Hij neemt ons mee in een aantal praktijkcases en geeft ons een overzicht van de belangrijkste mediation vaardigheden waarover je moet beschikken als buurtbemiddelaar.

  • Caspar Wortmann
    Adviseur ontwikkelingsstrategie en mediator bij Ovidius, directeur VECA (Vereniging Eigenaren Citycenter Arnhem

    Caspar is RICS-mediator en heeft veel ervaring in het fysieke domein. Aan de hand van een aantal praktijkcases gaat hij in op de typisch-inhoudelijke aspecten die tussen partijen in ruimtelijke ontwikkeling, infra en vastgoed een rol spelen (zoals marktwaarde, ontwikkelrechten & -verplichtingen, RO procedures, technisch falen, etc) en op het daarmee samenhangende feit dat mediation in ‘fysiek’ niet alleen procesmatige vaardigheden vraagt, maar ook inhoud/ervaring/expertise, en dus een bepaalde stijl en procesgang.

  • Berry van Elst
    Mediator gemeente Lelystad, vertrouwenspersoon

    Berry heeft brede ervaring opgedaan als mediator. Hij heeft binnen de gemeente Lelystad een cursus opgezet in conflicthantering. Hij begeleidt ons bij een kennismaking met mediation vaardigheden.