Inloggen
Bij ieder project of programma moet een krachtenveldanalyse gemaakt worden. Zonder krachtenveldanalyse ga jij vroeger of later in je project of programma tegen verrassingen aanlopen, die vervolgens tijd en geld kunnen kosten. Bereid je daarom goed voor en maak in de verkenningsfase en opbouwfase van jouw project of programma een krachtenveldanalyse!

Met de 'Meester in je vak'-sessies van de VPNG kan je je laten bekwamen in aspecten van processen, projecten en programma’s. De insteek is dat we, onder begeleiding van een expert, via diverse werkvormen van elkaar leren. Deze sessie op 25 mei gaan we het krachtenveld bestuderen. In een kleine setting pakken we eerst een stukje theorie, vervolgens wordt deze theorie toegepast op een praktijkvoorbeeld en we sluiten af met de lessons learned.

Het goed in beeld hebben van het krachtenveld van jouw project of programma is essentieel voor het sturen van de verandering die wilt bereiken. Een goede krachtenveldanalyse geeft inzicht in wie je bondgenoten zijn, en wie je tegenstanders. Met wie kun je samenwerken en wie kan jou helpen om andere stakeholders te betrekken terwijl je zelf niet zo’n goede relatie hebt. Kortom, een goed krachtenveld fungeert als kompas in jouw communicatie met de stakeholders en de omgeving.

Een krachtenveldanalyse is dus een belangrijk instrument om te acteren en sturen. Wanneer je aan het begin van de verkenningsfase een actoren-inventarisatie hebt gedaan, heb je vaak een lange lijst met doelgroepen als resultaat. Via het model ‘Krachtenveldanalyse: ringen van invloed’ breng je structuur aan in deze lijst, door te ordenen op belangen en de mate waarin partijen betrokken moeten worden bij het programma of project. Met name aan het begin, in de verkennings- en opbouwfase, kan je dit instrument gebruiken (in een PSU/PFU) om te bekijken of doelgroepen nog op een juiste manier betrokken worden en of de juiste partijen aanwezig zijn. Dit geeft ook een belangrijke basis voor het inpassen van bijvoorbeeld participatietrajecten.

Na de theorie hebben we een collega te gast die laat zien hoe hij het krachtenveld in de praktijk heeft toegepast en wat zijn ervaringen ermee zijn.

Wil je je bekwamen in het maken van een krachtenveldanalyse? Of wil je jouw methode spiegelen aan de krachtenveldanalyse? Je bent van harte welkom. Deze sessie is voor leden van de VPNG kosteloos. Meld je aan via de aanmeldknop.

Meester in je vak

'Meester in je vak' bestaat uit vier online sessies, waarbij je kan deelnemen aan één of meer sessies vanaf april t/m september. Onderwerpen waar we dieper op ingaan deze sessies zijn onder andere:

 

Dit is een bijeenkomst vanuit de vakgroep Programmasturing. Bekijk het forum, de groepsleden, verslagen en opnamen van eerdere bijeenkomsten van deze vakgroep. Begeleider

  • Claudia Landewé
    VPNG

    Claudia kent de uitdagingen van programmasturing en projectmanagement vanuit diverse perspectieven vanuit haar rol bij gemeenten, maar ook vanuit de jarenlange ervaring als adviseur voor processen, projecten en programma’s bij non-profitorganisaties. Ze is mede-auteur van het succesvolle boek 'Programmasturing als vak' dat de VPNG in 2021 heeft uitgegeven en dat door ruim 1.800 project- en programmamanagers is aangevraagd.

 

Wil je met een kleine groep aan de slag met het krachtenveld? Meld je aan via de blauwe aanmeldknop.

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavemanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 219 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 9.500 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.

Alle bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast