Inloggen
Heb jij ook de opgave om binnen jouw gemeente meer woningen te bouwen en het liefst gisteren? Het planproces duurt van alle stappen het langst. Men zegt al snel zes tot acht jaar en zoveel tijd hebben we niet. Hoe kunnen we sneller?

Het regeerprogramma van de Rijksoverheid gaat in op het versnellen van de woningbouw. Er staat: "Zo introduceren we parallel plannen als nieuwe norm. ... Het sturen op doorlooptijden wordt een standaardvoorwaarde bij gebiedsontwikkelingen en projecten waar het rijk bij betrokken is." 

In het planproces zie je vaak dat stappen onnodig lang op elkaar wachten. Je kan de nieuwbouwontwikkeling procesmatig versnellen door een nieuwe manier van werken. Door het ontwikkelen van een parallelle planning van het planproces.

Arie Speulman, beleidsmedewerker bij het ministerie van VRO, Annius Hoornstra, stads- en gebiedsontwikkelaar en Robert van Opdorp gebiedsontwikkelaar Kenniskwartier van de gemeente Tilburg, lichten het belang toe voor het rijk van parallel plannen en laten in deze sessie zien hoe je het planproces op een andere manier kunt organiseren en hoe dat in een pilot werkt en wat er ook ingewikkeld aan is. Belangrijk is daarbij dat het binnen de wet- en regelgeving blijft en ook de kwaliteit van je ontwikkeling behouden blijft. En dat kan! Door gestructureerd te kijken (op basis van vijf principes) naar het parallel schakelen van procesonderdelen, sommigen kort cyclisch oppakken, open informatie uit te wisselen, besluitvorming in te dikken en adaptief te zijn, kan het. Door parallel te plannen kan de ontwikkeltijd flink ingekort worden, heb je minder menskracht nodig, zowel bij de gemeente als bij de ontwikkelaar of woningcorporatie en neemt de slagingskans van het project substantieel toe.

Robert kan uit de praktijk vertellen wat de winst is van parallel plannen in een gebiedsontwikkeling in een bestaand stedelijk gebied, waar tegelijkertijd ook een aantal bouwprojecten snel moeten starten. Dat vraagt het schakelen tussen verschillende schalen. Maar ook het oog op de bal houden. Tot nu toe met succes.

Aanmelden
Wil je graag horen hoe ook jij het planproces flink kan inkorten?  Schrijf je dan in voor deze online bijeenkomst op 5 november van 12:00 tot 13:00 uur. 

Aanmelden kan via de blauwe aanmeldknop op deze pagina. Deze bijeenkomst is kosteloos voor alle medewerkers van gemeenten, provincies, veiligheidsregio´s en waterschappen die lid zijn van de VPNG. Is jouw ambtelijke organisatie geen lid? Je bent welkom als gast.



Spreker

  • Annius Hoornstra
    Stads- en gebiedsontwikkelaar

  • Robert van Opdorp
    Gebiedsontwikkelaar Kenniskwartier, gemeente Tilburg

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd Brabants Afval Team, Tilburg
Ruud de Smit, Teammanager Projecten, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft


De VPNG is een zelfstandige vereniging van 250 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 80 bijeenkomsten per jaar en ruim 16.200 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale en provinciale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.

Alle bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast