Inloggen
Ben je project- of programmaondersteuner? Of een projectsecretaris? Dan is 7 juni 2022 de dag voor jouw vakgebied.

7 juni komen meer dan 100 ondersteuners van gemeentelijke en provinciale projecten en programma's bij elkaar in het huis van de provincie Utrecht. Het thema dit jaar is 'persoonlijke ontwikkeling' en wanneer je jouw vak serieus neemt, mag je deze dag niet missen!

Onze hoofdspreker is Lucia Rijker. Je kent haar waarschijnlijk wel van de film 'Million Dollar Baby' of van de tv-serie 'Dream School' van de NPO, waarin zij schoolverlaters inspireert om zichzelf verder te ontplooien. En de sportliefhebbers onder ons kennen haar natuurlijk als meervoudig wereldkampioene boksen en kickboksen. Lucia kan ons als geen ander vertellen hoe je omgaat met tegenslagen en hoe je jezelf opbouwt om doelen te bereiken. 

Naast Lucia bieden we je deze dag de keuze uit een aantal workshops aan. Al deze workshops helpen jou jezelf verder te ontwikkelen:

  • Een goed gesprek in negen stappen
  • Succes vieren
  • Verdieping 'Afstemmen op de ander'
  • Introductie Agile en Scrum
  • Veerkracht
  • Projectopstelling
  • Meditatie en organisatieopstelling


Programma
          

09.30 uur    Ontvangst
10.15 uur   Welkom en opening door de commissaris van de Koning Hans Oosters en de dagvoorzitter Enrico Kraijo 
10.30 uur    Lucia Rijker over hoe je tegenslagen opvangt en doelen bereikt
11.15 uur    Keuze uit één van de zes workshops
12.30 uur   Einde workshops en start lunch
     
13.30 uur   Keuze uit één van de zes workshops
14.45 uur    Einde workshops en start borrel
16.00 uur   Einde programma


Rondom het programma is er genoeg gelegenheid om collega project- en programmaondersteuners van andere gemeenten en provincies uit heel Nederland te leren kennen!

Initiatief
Dit is een bijeenkomst vanuit de vakgroep Projectondersteuners van de VPNG. Bekijk het forum, de groepsleden, verslagen en opnames van eerdere bijeenkomsten van deze vakgroep.



Workshops

  • Een goed gesprek in negen stappen
    Carolien Bruinink, gemeente Zeist

    In deze workshop krijg je in negen stappen handvatten om het goede gesprek aan te kunnen gaan met collega’s zoals projectleiders en projectmanagers. Je leert een gespreksoort te herkennen, beheersen en veilig te houden voor jezelf om tot een goed resultaat te komen. Gesprekken die cruciaal zijn voor bijvoorbeeld het project, maar ook voor de samenwerking.

  • Succes vieren!
    Natascha Man, gemeente Utrechtse Heuvelrug

    Succes vieren in een project? Eigenlijk doen we dat niet zo vaak. We denken: "We doen gewoon ons werk!" Tijdens deze workshop leer je hoe belangrijk het is om successen te vieren en wat je hiermee bereikt. Ook vertelt Natascha hoe je dit in de praktijk kan toepassen. Na deze workshop weet jij hoe je een zakelijk succes moet vieren, krijg je meer werkplezier en leer je jezelf waarderen.

  • Verdieping 'Afstemmen op de ander' (adhv Insights Discory)
    Dea van Soest

    Wil jij met bepaalde mensen een betere interactie? Kies dan voor deze workshop 'Afstemmen aan de hand van Insights Discovery'. Hoe beter je iemands voorkeuren herkent, hoe beter je kunt afstemmen. En hoe beter je afstemt, hoe groter de kans op verbinding en effectieve interacties. Afstemmen op de ander wil zeggen dat je in je gedrag rekening houdt met wat de ander prettig vindt. Als jouw ‘natuurlijke’ gedrag anders is dan het ‘natuurlijke’ gedrag van de ander, dan verander je je gedrag om het meer in lijn te brengen met dat van de ander. Dat geldt ook voor je manier van communiceren. Dit zorgt voor een prettige en fijnere interactie. Afstemmen is overigens echt iets anders dan je conformeren. Je conformeert je aan anderen (de groep) om erbij te horen. Afstemmen doe je om een verbinding aan te gaan.

  • Introductie Agile en Scrum
    Sabine Renshof en Gerard Hoogendijk

    Agile en Scrum: een andere manier van werken en ontwikkelen in je rugzak!

    In deze workshop nemen Sabine en Gerard je in vogelvlucht mee in het waarom van Agile en Scrum. En hoe je daarmee zou kunnen werken in een project en vooral hoe het verschilt van de andere projectmanagement-methodes. Een tipje van de sluier? Naast effectiever werken is het een heel praktische manier van ontwikkeling van teams en je eigen persoon. Na deze workshop kun je iets meer beslagen ten ijs komen als je in een agile omgeving komt te werken. En je kunt aan collega’s uitleggen waarom en wanneer je Agile werken zou kunnen introduceren als werkwijze. Sabine en Gerard zijn allebei zeer bekend met werken bij gemeenten en hebben veel ervaring met Agile werken binnen gemeenten.

  • Veerkracht
    Karin Haan, gemeente Utrecht

    "Soms moet je accepteren dat bepaalde dingen nooit meer worden zoals ze waren."

    Hoe veerkrachtig ben ik eigenlijk? En wat kan ik doen om mijn veerkracht te vergroten? Nuttige vragen in een tijd waarin een enorm beroep wordt gedaan op ons vermogen om met nieuwe situaties en tegenslagen om te gaan. In deze workshop kom je meer te weten over wat persoonlijke veerkracht inhoudt en welke factoren daar een rol in spelen. Je krijgt inzicht in de impact van je voorkeuren op die veerkracht en ontwikkelt een strategie waarmee je je eigen veerkracht vergroot.

  • Projectopstelling
    Enrico Kraijo, VPNG

    Welkom bij de bierviltjes-oefening! 

    Wil jij als ondersteuner een stevigere plek innemen in jouw project en in jouw projectomgeving? Kom dan naar deze workshop waar je een techniek leert, waarmee je in kaart brengt, hoe je een stevigere positie in kan nemen in jouw project. Vooral leuk als je steeds het gevoel hebt in een bepaalde hoek terecht te komen. Je leert welke aanpak werkt om jouw plaats in het team te versterken. Je leert de belemmeringen kennen die je weghouden van stevige positie en je maakt contact met datgene (en diegenen) die je vooruit gaan helpen om er te komen. We gebruiken hier een speelse werkvorm voor, die je later ook zelf kan gebruiken. De methode is ontleend aan het opstellingenwerk van Bert Hellinger, maar dan op een meer lichtvoetige wijze. 

  • Meditatie en organisatieopstelling
    Marijke Mulder, provincie Utrecht

    Wil je rust ervaren en contact maken met je kern? En wil je ervaren hoe je jouw plek invult ten opzichte van je projectleider?
    In deze workshop gaan we deze twee dingen combineren. We beginnen met een eenvoudige meditatie en daarna gaan we kijken naar de plek die je inneemt tegenover jouw ‘opdrachtgever’. We zijn namelijk allemaal geneigd om direct de plek in te nemen die ons aangeboden wordt. Dit is vaak ook de plek die comfortabel aanvoelt omdat we die herkennen vanuit wat we in het verleden gewend zijn. Maar is dit ook de meest helpende plek? Hoe ziet die helpende plek er eigenlijk uit? En wat kun je doen om daar te komen?

    Dus vooral als je het gevoel hebt dat je vast zit in een bepaald patroon met je projectleider en als je het graag anders wil, is het zinvol om deel te nemen. Door middel van een opstelling is het namelijk mogelijk om dieperliggende patronen te ervaren. Dat inzicht neem je in ieder geval mee! We sluiten weer af met een meditatie, dus die ervaring van rust neem je ook mee.

 

 

De provincie Utrecht heeft ons voor deze dag een mooie ruimte op het provinciehuis aangeboden. (Archimedeslaan 6, 3584 BA, Utrecht). Het provinciehuis is goed per openbaar vervoer te bereiken. Wanneer je met de auto komt, maak dan gebruik van transferium Westraven en buslijn 34. 

Geen kosten
Aan deelname aan dit ondersteunersfestival zijn geen kosten verbonden.

Aanmelden
Meld je aan via de aanmeldknop. Je ontvangt een mailtje ter bevestiging van je deelname. Alle bijeenkomsten van de VPNG zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw gemeente geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast



Het bestuur van de VPNG nodigt je van harte uit.

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavemanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft