Inloggen
Ben jij project-, proces-, programma- of opgaveondersteuner? Projectsecretaris of projectmedewerker? Dan is 13 juni 2023 de dag om je te verdiepen in jouw vakgebied en een mooie kans om collega´s uit heel Nederland te leren kennen die dezelfde functie hebben als jij.

<<< Het Ondersteuners Festival is met 180 deelnemers helemaal VOL. Indien je op de reservelijst wilt, stuur dan een mailtje naar t.routers@vpng.nl met als onderwerp reservelijst Ondersteuners Festival. >>>

13 juni komen meer dan 130 ondersteuners van gemeentelijke en provinciale projecten en programma's bij elkaar in het huis van de provincie Utrecht. Het thema dit jaar is 'Climb every mountain' en wanneer je jouw vak serieus neemt, mag je deze dag niet missen!

Onze hoofdspreker is Francis van Broekhuizen, een Nederlandse operazangeres en comédienne. Zij zingt in de musical ´Sound of music´ het nummer ´Climb every mountain´ en haar theaterconcert heet ´Bij twijfel hard zingen´ :-) Het lijkt ons zeer toepasselijk voor het Ondersteunersfestival!

Francis is regelmatig te zien bij het tv-programma Maestro, was panellid bij Ranking the stars en werd derde bij de Slimste mens. Daarnaast zien we haar geregeld op RTL 4 en horen we haar op Radio 4.

Naast Francis bieden we je deze dag de keuze uit een aantal workshops aan. Al deze workshops helpen jou jezelf verder te ontwikkelen als ondersteuningsprofessional. 


Programma
          

09.30 uur    Ontvangst
10.15 uur   Welkom
10.30 uur    Francis van Broekhuizen over de heilzame werking van muziek
11.15 uur    Keuze uit één van de acht workshops
12.30 uur   Einde workshops en start lunch
     
13.30 uur   Keuze uit één van de acht workshops
14.45 uur    Einde workshops en start borrel
16.00 uur   Einde programma


Rondom het programma is er genoeg gelegenheid om collega project- en programmaondersteuners van andere gemeenten en provincies uit heel Nederland te leren kennen!Workshops

 • 1) De krachtige introvert.
  Saskia Pennings

  We leven in een wereld ingericht voor extraverten. Werk jij ook in een kantoortuin? Of werk je ook veel in projectgroepsessies? Herken je dat die gezellige kroeg om de hoek met live muziek je soms net te veel is? En zie je op tegen de eerste meeting met het nieuwe projectteam? Ben je daardoor ’s avonds moe en ben je toe aan een rustige avond met een boek of wandeling in de natuur?

  Introverte mensen zijn net als mooie ijsbergen. Aan de buitenkant zie je maar een klein beetje van ze. Het meeste zit goed verstopt onder de oppervlakte. Als introvert heb je de wereld veel te bieden. In deze workshop verkennen we samen wat de kracht van introverten is. Dit doen we met een Gesprek op Voeten. Vervolgens onderzoek je welke opties je hebt om jouw kracht in te zetten tijdens het werk, zodat je een prachtige bijdrage voor jezelf en in je team kan blijven geven.  

 • 2) Embodied leadership. Invloed vanuit jouw hele vermogen
  Ilse Vooren

  Hoe ga jij om met belangrijke situaties en uitdagingen? Waar ben je al (extreem) goed in en welke mogelijkheden blijk je fysiek en mentaal nog meer te hebben? Hoe beïnvloed je van daaruit jouw (werk)omgeving? Door in beweging te gaan ontdek je wat voor jou werkt en op welke manieren je jouw vermogen nog meer kunt aanwenden. Je ervaart hoe krachtig de verbinding tussen ons fysieke lichaam, onze houding en mindset is en hoe je dit in jouw leven en werksituatie wilt toepassen. Kennis vanuit onder meer Body & Mind language combineren we met ervaringsgericht leren. Je vergroot jouw lichaamsbewustzijn en daarmee jouw keuze- en handelingsopties. We putten uit voorbeelden uit o.a. topsport en outdoor expedities. Sta je open voor nieuwe ervaringen, hou je van leren, spelen en een beetje avontuur? Van harte welkom!  

 • 3) Durf jij out of the ´boks´ te denken!?
  René van Rijnsoever

  Tijdens de workshop worden oefeningen ingezet die zijn gebaseerd op belangrijke componenten waar we dagelijks honderden tot duizenden keer mee dealen, zoals beïnvloeding, besluitvaardigheid, reactievermogen, concentratie, doelgerichtheid en emotie-regulatie. Ben jij je er van bewust hoe jij in bepaalde situaties reageert? En welk gevoel je daarbij hebt? Na het aanleren van nieuw gedrag tijdens een gepersonaliseerde oefening is het geen kwestie van oefenen, oefenen, oefenen, maar het gebeurt bijna vanzelf. Iedere keer dat een zelfde situatie zich voordoet, kun je het namelijk opnieuw toepassen. Simpelweg omdat je een succeservaring hebt opgedaan en je de meerwaarde van het nieuwe gedrag echt voelt.

 • 4) Omgaan met lastige projectleiders
  Monique Bessems, gemeente Cranendonck

  Monique gaat met je in gesprek hoe je kunt omgaan met een lastige projectleider: de ‘snapper’ versus het ‘lastige’ type, waarbij de focus ligt op taak versus relatie.

 • 5) Wat is je sterke kant?
  Natascha Man, gemeente Utrechtse Heuvelrug

  Tijdens deze DISC workshop gaan we speels om met de DISC-stijlen. Door middel van een spel komen je sterke kanten naar voren.  Bijvoorbeeld hoe je omgaat met nieuwe taken of informatie. Deze activiteit bevordert plezier en wie weet nog veel meer. Hierna worden de DISC-stijlen besproken en kunnen we met zijn allen het gesprek aangaan. “DISC geeft inzicht in jezelf en anderen. Het brengt de vaak complexe werkelijkheid van mensen en hun gedrag overzichtelijk en begrijpelijk in kaart.”

 • 6) Meditatie en organisatieopstelling
  Marijke Mulder, provincie Utrecht

  Wil je rust ervaren en contact maken met je kern? En wil je ervaren hoe je jouw plek invult ten opzichte van je projectleider? In deze workshop gaan we deze twee dingen combineren. We beginnen met een eenvoudige meditatie en daarna gaan we kijken naar de plek die je inneemt tegenover jouw ‘opdrachtgever’. We zijn namelijk allemaal geneigd om direct de plek in te nemen die ons aangeboden wordt. Dit is vaak ook de plek die comfortabel aanvoelt, omdat we die herkennen vanuit wat we in het verleden gewend zijn. Maar is dit ook de meest helpende plek? Hoe ziet die helpende plek er eigenlijk uit? En wat kun je doen om daar te komen?

 • 7) Affirmeren kun je leren. Positieve en versterkende gedachtes
  Enrico Kraijo, VPNG

  Iedereen affirmeert*, jij ook! We doen het allemaal, vaak onbewust. Luister maar eens naar de stemmetjes in je hoofd die je iets influisteren. Vaak krijgen de stemmetje gelijk. Het is niet je intuïtie. Het zijn je overtuigingen over hoe jij de wereld ziet. Onderzoek heeft geleerd dat er twaalf stemmetjes zijn die je af en toe iets influisteren. In deze workshop leer je een aantal stemmetjes (her)kennen. En leuker nog: je leert ze bewust in te zetten voor jouw persoonlijke groei! Je leert bewust affirmeren voor jouw volgende zelfbewuste stap als projectondersteuner.

  *) Affirmeren is het bekrachtigen van een gevoel of gedachte door het regelmatig te herhalen. Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord 'affirmare' dat ´bevestigen, versterken, bekrachtigen´ betekent.

 • 8) Omdenken. Voor sommigen een gewoonte voor anderen een kunst.
  Marianne Hoogweg, gemeente Zaanstad

  Hoe kijk jij als projectondersteuner naar complexe zaken? Wat denk je van OMDENKEN? Niet langer beren op de weg zien maar ze juist omarmen? Omdenken benadert namelijk een probleem als inspiratiebron. Laat jezelf meenemen in deze workshop over denken in mogelijkheden. Dat klinkt natuurlijk heel eenvoudig maar vraagt uiteraard een nieuwe en andere aanpak. Marianne laat jullie tijdens deze lezing/workshop kennismaken met een aantal van de omdenk- strategieën om later zelf mee aan de slag te gaan. Dan zal je merken hoe eenvoudig het eigenlijk is.

 

 

Locatie
De provincie Utrecht heeft ons voor deze dag een mooie ruimte op het provinciehuis aangeboden. (Archimedeslaan 6, 3584 BA, Utrecht). Het provinciehuis is goed per openbaar vervoer te bereiken. Wanneer je met de auto komt, maak dan gebruik van transferium Westraven en buslijn 34. 

Geen kosten
Aan deelname aan dit ondersteunersfestival zijn geen kosten verbonden als jouw gemeente lid is van de VPNG.Foto: Plenaire deel projectondersteunersfestival 2022

Aanmelden
Meld je aan via de aanmeldknop. Je ontvangt een mailtje ter bevestiging van je deelname. Alle bijeenkomsten van de VPNG zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw gemeente geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast

Initiatief
Dit is een bijeenkomst vanuit de vakgroep Projectondersteuners van de VPNG. Bekijk het forum, de groepsleden, verslagen en opnames van eerdere bijeenkomsten van deze vakgroep.Het bestuur van de VPNG nodigt je van harte uit.

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Kwartiermaker team Projecten, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft