Inloggen
Dinsdag 11 juni komen meer dan 130 ondersteuners van gemeentelijke en provinciale projecten en programma's bij elkaar in het huis van de provincie Utrecht. Het thema dit jaar is ´spiegelen´ en wanneer je jouw vak serieus neemt, mag je deze dag niet missen! Bij spiegelen kijk je naar jouw eigen gedrag, jouw rol, jouw eigen professionele beroepshouding en het eigen functioneren. Durf naar jezelf te kijken en wees bewust van de impact die jouw gedrag heeft op anderen. Tegelijkertijd moet je je ook bewust zijn dat het gedrag van anderen invloed op jou heeft.

Spiegelen
Om onszelf een grote spiegel voor te houden hebben we Anouk Hoogendijk uitgenodigd. We kennen Anouk van haar indrukwekkende voetbalcarrière. Zo heeft de 103-voudige international onder andere gespeeld voor FC Utrecht en Ajax. Echt bekend werd Anouk door haar winnende penalty op het EK in 2009. Daarmee schoot ze de OranjeLeeuwinnen voor het eerst in de geschiedenis naar de halve finale van een eindtoernooi.



Anouk is ondertussen gestopt met voetballen en heeft gemerkt dat er verrassend veel overlap zit tussen topsport en de overheid. Hoe functioneer je bijvoorbeeld als individu binnen een team en hoe ga je om met tegenslag en kritiek? Hoe houd je jezelf gemotiveerd om elke dag het beste uit jezelf te halen om de teamdoelstellingen te behalen? En heel belangrijk: hoe houd je plezier in hetgeen wat je elke dag doet?

Workshops
Naast de presentatie van Anouk bieden we je deze dag de keuze uit een groot aantal workshops aan. Al deze workshops helpen jou jezelf verder te ontwikkelen als ondersteuningsprofessional. Op de dag zelf, bij binnenkomst, heb je de mogelijkheid jouw voorkeur voor twee workshops aan te geven.

 



Workshops

  • NLP in een notendop
    Pauline Stouwdam

    Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een uniek model van menselijk gedrag en communicatie. NLP gaat uit van een ervaringswereld (subjectief) die tot stand komt met onze vijf zintuigen. In deze workshop krijg je uitleg over de basisprincipes van NLP en gaan we in de praktijk aan de slag met een aantal leuke oefeningen, zoals het elkaar 'spiegelen' waardoor je je meer bewust wordt van jezelf en je omgeving. In een notendop ontdek je hoe je communiceert en wat het effect kan zijn op de ander en leer je door verschillende vormen van waarnemen iemands gedrag en houding te observeren. 

  • Durf jij out of the ´boks´ te denken!?
    René van Rijnsoever

    Tijdens de workshop worden oefeningen ingezet die zijn gebaseerd op belangrijke componenten waar we dagelijks honderden tot duizenden keer mee dealen, zoals beïnvloeding, besluitvaardigheid, reactievermogen, concentratie, doelgerichtheid en emotie-regulatie. Ben jij je er van bewust hoe jij in bepaalde situaties reageert? En welk gevoel je daarbij hebt? Na het aanleren van nieuw gedrag tijdens een gepersonaliseerde oefening is het geen kwestie van oefenen, oefenen, oefenen, maar het gebeurt bijna vanzelf. Iedere keer dat een zelfde situatie zich voordoet, kun je het namelijk opnieuw toepassen. Simpelweg omdat je een succeservaring hebt opgedaan en je de meerwaarde van het nieuwe gedrag echt voelt.
  • ik en de ander: een lachspiegel of om te huilen?
    Saskia Pennings

    Je merkt bij de projectleider dat hij snel beslist, niet vele tijd heeft en kortaf reageert. Je waardeert je collega die vraagt: “Heb je ook zin in een kopje thee?” En in een projectgroep is er een verhitte discussie waarvan je denkt, moet dit nou? Of je loopt langs Karel en je denkt: “Voor hem heb ik echt bewondering!” Je gedachten over een situatie en over de ander geven je ook inzicht over jouw kwaliteiten en uitdagingen. En ook over waar je naar verlangd. In deze workshop ervaar je hoe het is om de ander te zijn. We kruipen in de huid van onszelf, van de ander en gaan in zijn of haar schoenen staan. We ervaren door te spiegelen, waardoor je leert wat je er zelf mee kan en wil. Heb je een situatie die je wil onderzoeken? Neem die dan mee, dan verkennen we deze in kleine groepjes. Zodat je morgen al een actiestap kan zetten in de interactie met de ander!

  • Het goede gesprek
    Carolien Bruinink

    In deze workshop leer je hoe je in 8 stappen het gesprek kunt aangaan over iets wat je dwars zit en waarbij je de onderlinge relatie liever niet wil beschadigen. Vanuit de gedachte ‘de enige persoon waar je rechtstreeks invloed op hebt ben jijzelf’, kun je met eenvoudige tools een (lastig) gesprek in goede en veilige banen leiden. Voor wie? Vind je het soms lastig om gevoelens en eigen beleving onder woorden te brengen zonder dat het de (werk- of privé-) relatie schaadt? Dan is deze workshop echt iets voor jou. Telkens als je vastloopt in een gesprek, is er een onderdeel dat je niet of niet effectief bespreekt en moet je terug naar de kern. Hoe verwoord je jouw beleving zonder dat het de relatie schaadt? Hoe ga je terug naar de basis van het gesprek? Hoe signaleer je onveiligheid? En hoe kun je het beste omgaan met de reactie van degene die tegenover je zit? Daar gaan we in deze workshop mee aan de slag!
  • Tandem 3.0. De projectleider door de ogen van een projectondersteuner, ogen als spiegel van de ziel
    Monique Bessems

    In de wereld van projecten komen er allerlei uitdagingen op je pad. De grootste uitdaging daarin is misschien wel de samenwerking met de projectleider. Als projectondersteuner ben jij de belangrijkste schakel in het projectteam. Maar wat als deze samenwerking niet goed lukt omdat je te maken hebt met een ‘lastige’ projectleider of een projectleider die zich vooral zelf graag voorop stelt? Hoe kun jij dan het verschil maken? Monique Bessems neemt je op ludieke wijze mee in de wereld van de projecten en de typetjes die je daar tegen komt: van de slavendrijver tot de expert en de chaoot. Allemaal komen ze voorbij. Ze geeft je tips hoe je een eigen, meer gelijkwaardige, rol kan pakken zodat jij zelf het verschil kan maken.

  • What you see is what you get
    Ilse Vooren

    Persoonlijk leiderschap door spiegeling “De wereld is als een spiegel: kijk er boos in en zij kijkt boos terug. Glimlach en zij glimlacht ook.” - Herbert Samuel, Brits politicus. Hoe kijk jij naar wat er in bepaalde werksituaties gebeurt? Psychologisch gezien betekent spiegelen dat alles in je buitenwereld een spiegel is van je binnenwereld. Wat je waarneemt en ervaart is een weerspiegeling van jouw opvattingen, patronen en copingmechanismen. Met andere woorden: wat je in de ander of buiten je ziet, vertelt je iets waardevols over jezelf, waardoor je kunt groeien. Spiegelen is ook een vorm van non-verbale communicatie die we voortdurend toepassen in sociale situaties, veelal onbewust. Dat doen we niet voor niets, het heeft een belangrijke functie. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we contact maken met anderen, de relatie onderhouden en dingen voor elkaar krijgen. Wanneer je je bewust bent van hoe je dit doet en waarom je dit doet, kun je jouw eigen houding en gedrag in (uitdagende) werksituaties makkelijker beïnvloeden. Deze workshop is voor jou als je interesse hebt in: 1) jouw kracht in non-verbale communicatie leren kennen en toepassen; 2) jouw talenten en potentieel versterken in jouw werk; 3) jezelf nog beter leren kennen en groeien door spiegeling; 4) jouw persoonlijk leiderschap ontwikkelen, in contact met jezelf én je omgeving; 5) leren van elkaar, terwijl je ook stevig in je eigen schoenen staat; 6) meer speelruimte voelen in je eigen houding en gedrag, waardoor je makkelijker met situaties en anderen omgaat, stress afneemt en je plezier toeneemt.

  • Let´s talk
    Natascha Man

    Welkom bij Let's Talk, een interactieve workshop waarbij we onder begeleiding van Natascha Man, samen tegenstellingen verkennen en nieuwe inzichten opdoen! Of het nu gaat om een gepassioneerd debat tussen collega's, een boeiende discussie tussen een leraar en leerling, of een hartverwarmende dialoog tussen geliefden, bij Let's Talk draait alles om openheid en oprechtheid. Door de diepgang van gesprekken te vergroten en alle aspecten van een situatie te belichten, creëren we een sfeer van vertrouwen en brengen we nieuwe mogelijkheden tot bloei. Samen leggen we de kaarten op tafel, zodat er ruimte ontstaat voor groei en samenwerking. Laten we samen op ontdekking gaan en ervaren wat Let's Talk voor jou kan betekenen! Vaar je mee op deze ontdekkingsreis naar meer verbinding en begrip?

  • Via de ander naar je eigen verlangen: een loopmeditatie
    Marijke Mulder

    Loop jij jezelf voorbij in de hectiek van alledag? Vraag je jezelf weleens af: 'Waar blijf ik nou tussen alle anderen om me heen? Wat was ook alweer mijn eigen verlangen?' In ons werk hebben we altijd te maken met verschillende mensen om ons heen. Mensen waar we mee samen (moeten) werken, mensen die we leuk vinden en mensen die we minder leuk vinden. We kunnen dit natuurlijk voor lief nemen, maar als je sterk op iemand reageert (positief of negatief), dan wil dat meestal iets zeggen. Dan wordt die ander een spiegel voor je. Durf je in de spiegel te kijken? Wat gaan we doen? In deze workshop o.l.v. Marijke Mulder zoeken we allereerst door middel van meditatie de rust en stilte op. We beginnen met een inleidende meditatie om te aarden. Vandaaruit gaan we een loopmeditatie doen en dat is het moment dat we een blik in de spiegel gaan werpen: Wat zie jij in de ogen van de ander; van de persoon tegenover je? En wat zegt dit over jouzelf? Door het lopen van de lemniscaat ga je dit niet alleen zien, maar ook ervaren in je lijf. Want dat wat je ziet in de ander, is meestal een deel van jezelf dat je weggestopt hebt. Een deel dat je liever niet wilde zien. Door het nu weer te voelen geef je het ruimte. Misschien komt hiermee ook je verlangen naar boven. Wat is het dat je eigenlijk graag wil doen? We sluiten af met een verdiepende meditatie. Dus naast die blik in de spiegel neem je ook deze ervaring van stilte mee.

  • In mijn optiek
    Mandy van Wijk

    Voel je je soms niet gehoord in gesprekken? Vind je het lastig om de regie te pakken? Heb je het idee dat mensen je regelmatig verkeerd begrijpen? In deze creatieve workshop ga je onderzoeken hoe jij spiegelt in communicatie. Je leert je eigen manier van kijken kennen. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen jouw blik en die van de ander? En hoe reageer je op iemand met een ander perspectief? We spiegelen elkaar iedere dag, veelal zonder erbij na te denken. In deze workshop zetten we de eerste stappen om zelf bewuster de communicatie te sturen.

  • Spiegeltheater
    Erik Drenth en Gerard de Plaa

    De betekenis van spiegelen is dat alles in je buitenwereld een spiegel is van je binnenwereld. Wat je waarneemt en ervaart is een weerspiegeling van je overtuigingen, patronen en overlevingsmechanismen. Met andere woorden: wat je in de ander ziet, zegt alles over jezelf. In deze workshop nemen Erik Drenth en Gerard de Plaa je mee in een aantal theateroefeningen waarin je ervaart hoe het is om te spiegelen en gespiegeld te worden. En wat zegt dat dan over jezelf?

 

Programma          

09.30 uur    Ontvangst
10.15 uur   Welkom
10.30 uur    Anouk over spiegelen
11.15 uur    Keuze uit één van de tien workshops
12.30 uur   Einde workshops en start lunch
     
13.30 uur   Keuze uit één van de tien workshops
14.45 uur    Einde workshops en start borrel
16.00 uur   Einde programma


Rondom het programma is er genoeg gelegenheid om collega project- en programmaondersteuners van andere gemeenten en provincies uit heel Nederland te leren kennen!

Locatie
De provincie Utrecht heeft ons voor deze dag een mooie ruimte op het provinciehuis aangeboden. (Archimedeslaan 6, 3584 BA, Utrecht). Het provinciehuis is goed per openbaar vervoer te bereiken. Wanneer je met de auto komt, maak dan gebruik van transferium Westraven en buslijn 34. 

Geen kosten
Aan deelname aan dit ondersteunersfestival zijn geen kosten verbonden als jouw gemeente lid is van de VPNG.



Foto: Plenaire deel projectondersteunersfestival 2022

Aanmelden
Meld je aan via de aanmeldknop. Je ontvangt een mailtje ter bevestiging van je deelname. Alle bijeenkomsten van de VPNG zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw gemeente geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast

Initiatief
Dit is een bijeenkomst vanuit de vakgroep Projectondersteuners van de VPNG. Bekijk het forum, de groepsleden, verslagen en opnames van eerdere bijeenkomsten van deze vakgroep.




Het bestuur van de VPNG nodigt je van harte uit.

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd Brabants Afval Team, Tilburg
Ruud de Smit, Kwartiermaker team Projecten, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft