Inloggen
Goed opdrachtgeverschap: moet je er ook iets voor leren? Veel opdrachtgevers zijn gewoon ‘in het diepe’ gesprongen en hebben hun rol als opdrachtgever in de praktijk geleerd. Ze weten wat ze moeten doen om zelf als opdrachtgever het hoofd boven water te houden. Maar leer je hierdoor ook goed te zwemmen? En leer je hierdoor ook om al je opdrachten succesvol te laten worden? In een leiderschapslaboratorium van drie bijeenkomsten gaan we met ambtelijk opdrachtgevers, projectmanagers en hoofden projectmanagementbureaus onderzoeken welk gedrag goed is om als opdrachtgever te overleven in het diepe en welke zwemslagen je nog zou moeten leren om ook je opdrachtnemers succesvol te laten worden. Het leiderschapslabarotorium heeft de volgende onderdelen die we samen met Edwin van Dieën van de gemeente Dordrecht gaan doornemen:
25 mei

Hoe overleeft de ambtelijk opdrachtgever in het diepe?

In de eerste bijeenkomst van het leiderschapslaboratorium gaan we op 25 mei onderzoeken hoe opdrachtgevers hun hoofd boven water houden als ze in moeilijke omstandigheden terechtkomen. Op welk gedrag vallen ze terug? Waarom zijn deze onhandige zwemslagen zo vervelend voor opdrachtnemers en collega-opdrachtgevers? We inventariseren het gedrag, kijken hoe dit gedrag juist nuttig is om te overleven en waar dit gedrag vandaan komt (kennis, overtuigingen, eigenschappen, etc).

22 juni

Hoe compenseren projectleiders de onhandige zwemslagen van opdrachtgevers?

Het gedrag van de opdrachtgever heeft invloed op de opdrachtnemer. De opdrachtnemer past zich hierop aan. In deze bijeenkomst gaan we kijken hoe opdrachtnemers reageren op de onhandige zwemslagen van de opdrachtgever. We kijken hoe opdrachtgevers, die zich willen verbeteren, ook de opdrachtnemer mee moeten nemen in hun ontwikkeltraject.

14 september

Leiderschapsontwikkeling voor opdrachtgevers

Met de uitkomsten van de eerste twee sessies - en de kennis van de eerdere workshops over goed opdrachtgeverschap in 2017 - gaan we de aspecten waaraan opdrachtgevers moeten voldoen uitwerken, zodat zowel de projectleiders, de projecten als de opdrachtgever succesvol worden. Het gaat hierbij om kennis en gedrag, en vooral ook om de diepgaande veranderingen op het niveau van overtuigingen, waarden en persoonlijke eigenschappen.


Alhoewel we deze drie bijeenkomsten als logisch vervolg op elkaar gepland hebben, is het ook mogelijk willekeurig één of twee sessies bij te wonen.

Doelgroep
Ervaren leidinggevenden bij gemeenten en ervaren project- en programmamanagers die zich willen bekwamen in de rol van ambtelijk opdrachtgever..

Doel
Van elkaar leren hoe we de rol van ambtelijk opdrachtgever beter invulling kunnen geven. Voor projectleiders is deze reeks ook interessant om beter inzicht te krijgen hoe de opdrachtgever goed in positie kan worden gebracht.

Programma

9.45   Ontvangst
10.00   Gespreksronden
12.30   Samenvatting en reflectie uit eerdere ontwikkeltrajecten
13.00   Afronding


Data
25 mei, 22 juni en 14 september 2018 van 9.45 tot 13.00 uur.

Locatie
Cereol Fabriek, Everard Meijsterlaan 1b in Utrecht..

Aanmelden
Voor elke sessie moet je je apart aanmelden. Je kan alle drie de sessies bijwonen of slechts aan één of twee sessies deelnemen. Voordat je je via onderstaande links kunt aanmelden, moet je je eerst inloggen op het Digitaal Leerhuis. Heb je nog geen account, registreer jezelf dan eerst. Ingelogd? Klik dan hieronder op de gewenste datum of data en klik vervolgens rechts op de gele knop 'Aanmelden voor event'.

- Aanmelden voor 25 mei
- Aanmelden voor 22 juni
- Aanmelden voor 14 september



Spreker

  • Edwin van Dieën
    Manager gemeente Dordrecht

    De groep wordt begeleid door Edwin van Dieën, in het dagelijks leven werkzaam als manager bij de gemeente Dordrecht. In de afgelopen jaren heeft hij al verschillende ontwikkeltrajecten voor opdrachtgevers bij overheden begeleid. Edwin is geboeid door de kennis die mensen uit de praktijk vaak onbewust hebben. In gesprekken met vakgenoten komen telkens mooie nieuwe inzichten naar boven waar collega’s veel aan kunnen hebben. Ondertussen leert Edwin graag mee van alle kennis en ervaring van de deelnemers en plaatst hij deze in het perspectief van de uitkomsten van eerdere ontwikkeltrajecten.