Inloggen
Met de verkiezingen in aantocht is het tijd om te reflecteren op het vak van wethouder! De term opgavegericht werken valt vaak, evenals participatie en netwerksturing. Het vak van wethouder is aan het veranderen. Het sectoraal sturen vanuit macht lijkt op zijn retour. Het sturen vanuit afgebakende portefeuilles staat onder druk. Steeds vaker krijg je als wethouder de rol van ambtelijk manager. Het ambtelijk apparaat moet zich meer gaan plooien naar opgaven en portfolio’s van projecten, processen en programma’s. Ze moet sneller en flexibeler inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Collegeprogramma’s voor vier jaar vastzetten is steeds lastiger. Tijd om stil te staan bij wat opgavegericht werken nu ten diepste inhoud en wat deze benadering van maatschappelijke vraagstukken vraagt van jou als wethouder.

Deze online bijeenkomst organiseert de VPNG in samenwerking met de Wethoudersvereniging. Niet jouw thema? Kijk in de VPNG activiteitenkalender voor andere interessante onderwerpen en trainingen voor project-, proces en programmamanagers. 

Doelgroep: deze sessie Opgavegericht Besturen richt zich specifiek op wethouders, deze sessie is niet voor ambtenaren bedoeld. Stuur deze uitnodiging gerust door naar de wethouders in jouw gemeente.

Indien je geen wethouder bent, maar wel interesse hebt in opgavegericht werken, meld je dan aan voor één van de mastermind sessies 'Opgavegericht werken'.

 

Gemeenten gaan opgavegericht werken

11 februari spreekt Enrico Kraijo, directeur van de VPNG en co-auteur van het boek ‘Opgavegericht werken, langs vier invalshoeken op weg naar een adaptieve gemeente', speciaal voor wethouders over Opgavegericht Besturen. Het boek kwam tot stand na gesprekken met 180 gemeenten en provincies, en samen met 60 gemeentelijke koplopers ontwikkelde Enrico met Hans van der Heijden een raamwerk om opgavegericht werken te implementeren binnen gemeenten.

Tijdens deze sessie op 11 februari gaat Enrico dieper in op de volgende vragen:

  • Wat houdt opgavegericht werken nu werkelijk in?
  • Welke bestuursstijl past het beste bij opgavegericht werken?
  • Hoe verhoudt opgavegericht werken zich tot programmasturing en de programmabegroting?
  • Hoe ga je om met het integrale karakter van opgavegericht werken versus de portefeuilleverdeling?


Aanmelden

Ben jij wethouder? Meld je aan voor deze sessie Opgavegericht Besturen. Wanneer je een account hebt van de VPNG, dan kan je je direct aanmelden via de blauwe aanmeldknop. Heb je geen account? Aanmelden kan ook per e-mail via t.routers@vpng.nl. Enkele dagen voor de online bijeenkomst ontvang je de deelnamelink.Spreker

  • Enrico Kraijo
    VPNGDeze bijeenkomst organiseert de VPNG in samenwerking met:

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavemanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 212 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 9.400 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.