Uitnodiging voor project- en programmamanagers integrale verbetering sociaal domein
Structureel verbeteren sociaal domein
In- en uitzoomen op systeemniveau
Uitzoomen
Voor het uitzoomen hebben we twee onderzoekers van de Radboud Universiteit gevraagd om ons mee te nemen in wat zij de ‘governance’ van de innovaties in het sociaal domein noemen, oftewel de sturing op systeemniveau. Hoe geef je dat vorm? En dus ook:
- Hoe zorg je dat innovaties in het sociaal domein beklijven?
- Hoe kun je succesvol sturen op maatschappelijke prestatie-indicatoren?
- Hoe sla je de brug tussen verbeter-ideeën op de werkvloer en het systeemniveau?
- Hoe neem je het bestuur en de ambtelijke top mee als hoeders van innovatie-processen?
Inzoomen
Naast deze wetenschappelijke benadering, kijken we ook heel concreet naar de praktijk. Vijf programmamanagers, die allen op systeemniveau werken aan het verbeteren van het sociaal domein, gaan in op vragen als:
- Hoe ver reikt jouw opdracht en hoe ben je gepositioneerd?
- Welke verbeterslag in het sociaal domein heb je recent behaald?
- Welke drie verbeteringen wil je de komende tijd met prioriteit realiseren?
- Wat is je grootste uitdaging?
En samen gaan we nadenken over de vijfde vraag! Tijdens de bijeenkomst kan je kiezen om aan te schuiven bij twee van onderstaande collega's.
Doelgroep
Deze dag is specifiek voor project- en programmamanagers die verantwoordelijk zijn voor de integrale verbetering van het sociaal domein binnen hun gemeente. De bijeenkomst richt zich niet op beleidsambtenaren.
Doel
Doel van deze dag is het enerzijds geïnspireerd te worden door de sprekers en anderzijds gericht kennis en ervaring uit te wisselen tussen de deelnemers. Lees ook de mijmeringen van de initiator van deze dag, Enrico Kraijo. Hoe kwam hij ertoe deze dag te willen organiseren?
Programma
10:45 Ontvangst
11.00 Presentaties van Jan-Kees en Max
12.30 Lunch
13.30 1e gespreksronde van je keuze
14.15 2e gespreksronde van je keuze
15.00 Afronding
Datum en locatie
De sessie wordt gehouden op 29 maart in de Cereol Fabriek, Everard Meijsterlaan 1b in Utrecht.
-
Jan-Kees Helderman
Universitair hoofddocent Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit, Nijmegen.Jan-Kees is voorzitter van de interdisciplinaire onderzoeksgroep GAINS dat de governance van innovaties in het sociaal domein onderzoekt. Deze groep onderzoekt op verschillende plekken in Nederland hoe je structurele verbeteringen voor elkaar krijgt in het sociaal domein. Hij neemt ons mee in de belangrijkste succes- en faalfactoren. Hoe word je als gemeente, samen met maatschappelijke partners, aantoonbaar beter in het sociaal domein? Op welke wijze kunnen zeggenschap en opdrachtgeverschap, rechtmatigheid en effectiviteit op een verantwoorde wijze worden geborgd op het lokale niveau? Daar draait het toch om?
-
Max Visser
Universitair hoofddocent Management, Accounting en Organisatie aan de Radboud Universiteit, Nijmegen.Max houdt zich bezig met resultaatsturing in het sociaal domein. Het is veelal de gemeenteraad die graag meer wil sturen op maatschappelijk prestatie-indicatoren. Hoe richt je dit zodanig in, dat het geen papieren tijger wordt die alleen maar gericht is op verantwoording en het vullen van systemen? Max heeft het succes van dit soort aanpakken onderzocht en prikt graag door alle modieuze ideeën heen
-
Margreet van Heest
Gemeente Schouwen-DuivelandGrootste succes tot nu toe:
Een stevig programma voor de doorontwikkelingen in het sociaal domein met vijf pijlers: 1) het realiseren van een integrale toegang, 2) bouwen aan een goed ingerichte informatievoorziening, 3) ontschotting financiën in het sociaal domein, 4) sturen op maatschappelijk resultaat en 5) leren in de praktijk door te experimenteren.Ik wil het met jullie graag hebben over:
Sturen op maatschappelijk resultaat: welke ervaringen hebben anderen bij het realiseren van sturen op effecten / resultaten? Welke indicatoren lenen zich hier voor? Hoe motiveer je partners hier een bijdrage in te leveren? -
Ger-Jan Marsiljé
Gemeente Stichtse VechtGrootste succes tot nu toe:
1) De uniformering van de werkprocessen en verdere samenwerking tussen Wmo, Sociale Wijkteams, Jeugd, Werk, Inkomen, Re-integratie en Schuldhulpverlening in het team Toegang. 2) De samenwerking tussen collega’s om gedragen de veranderingen op te pakken. 3) Het ontwikkelen van een klantdashboard om de werkverdeling te monitorenIk wil het met jullie graag hebben over:
Wie heeft ervaringen met KPI’s, gericht op de klant en de leverancier, inzake dienstverlening in het sociaal domein. Welke worden gebruikt en hoe worden deze gemeten? -
Banu Him
Gemeente AmersfoortGrootste succes tot nu toe:
Het meenemen van de gemeenteraad in het proces van sturing en daarmee bijdragen aan de verandering van hun rolopvatting in relatie tot de transformatie van het sociaal domein. Hierdoor ontstond ruimte voor innovatie en een lerende praktijk.Ik wil het met jullie graag hebben over:
De toekomst van de ‘loketten’ in het sociaal domein. De gemeente Amersfoort heeft de wijkteams in het hart van de piramide (eigen kracht, basisinfrastructuur, specialistische hulp en ondersteuning) van het sociaal domein zitten. Maar ondertussen ook een partij (IndeBuurt033) die de coordinatie van de algemene voorzieningen doet, loket WIZ (uitkeringen, werk, dagbesteding, wonen, rollen, vervoersvoorzieningen) en een partij voor de schuldhulpverlening. De wijkteams moeten veel deskundigen bijschakelen. Is dit nu een toekomstvaste oplossing? Wat kan anders? Wat kan beter? Vraagt dit (weer) om een fundamentele wijziging? -
Liesbeth Baerwaldt
Gemeente Voorschoten en WassenaarGrootste succes tot nu toe:
Het positioneren en starten van een telefonisch loket Sociaal Domein breed in tijden van bezuinigingen. Vanuit dit loket het Sociaal Domein (0de, 1ste en 2de lijn) met elkaar verbinden en uitbouwen.Ik wil het met jullie graag hebben over:
Fysieke inlooppunten: hoe regel je die goed in? Ervaringen in het land? Welke partijen betrokken? En hoe kun je inwoners betrekken bij je plannen en checken of je de goede dingen doet?