Inloggen
Moeten wij als gemeenten niet juist nu gaan voor open source software, zodat meer inwoners kunnen meedenken en meebeslissen over wat in de stad gebeurt? De gemeente Amsterdam ontwikkelde modulaire software, die ondertussen door Den Haag, Utrecht, Haarlem en Alphen aan den Rijn wordt hergebruikt en doorontwikkeld. Wanneer jij inwoners online wil laten meedenken en meebeslissen over wat in hun wijk, kern of stad gebeurt, dan mag je deze digitale ontmoeting op 20 april niet missen.

De ontwikkelingen gaan nu snel. Projectenbureaus nemen nu koopbeslissingen als het gaat om de aanschaf van een platform voor digitale participatie/inspraak. En veel projectmanagementbureau’s denken dat er alleen software beschikbaar is, zoals die aangeboden wordt door commerciële partijen. Dat is niet zo. De software van OpenStad wordt opgeschaald, zodat het voor meer gemeenten toegankelijk wordt. Want hoewel deze open source software gratis is, heb je nog altijd wel een expert nodig die helpt met het inrichten van de software. Het collectieve voordeel is echter wel, dat nieuwe modules direct voor alle gemeenten toegankelijk zijn. En zo breiden de instrumenten zich snel uit. Bovendien worden procesontwerpen, werkprocessen en ervaringen actief gedeeld binnen de community van projectleiders, communicatieadviseurs en ontwerpers.



  • David Bos
    Gemeente Den Haag

    David Bos werkt vanuit de gemeente Den Haag al jaren aan innovatie van burgerparticipatie. Kijk even naar de projecten die hij nu onder handen heeft vanuit OpenStad:

    • www.mariahoeveknaptop.denhaag.nl
    • www.houtwijkknaptop.denhaag.nl
    • www.bezuidenhoutbegroot.nl
    • www.statenkwartierbegroot.nl


    Doel van dit alles is niet dezelfde mensen dezelfde mogelijkheden te geven, maar meer mensen betere mogelijkheden geven voor invloed op de keuzes in hun straat, buurt, wijk of stad.

David neemt ons mee in wat de open source software OpenStad voor een gemeente kan betekenen en wat je er concreet mee kan. Ook geeft hij een doorkijkje in de inspanningen die nu geleverd worden om alle gemeenten, die dat willen, aan te sluiten.

We organiseren, geheel in stijl natuurlijk, een digitale ontmoeting. We hebben geleerd dat we makkelijk met een grote groep kunnen afspreken, mits we de interactie via de chat doen. We werken tijdens deze meeting met 3CX (vergelijkbaar met Zoom, maar dan AVG proof). Eén dag van te voren ontvang je de code, waarmee je kan inloggen op het webinar.

 

Programma

09:45 Digitale inloop (eventueel met technische uitleg)
10:00 Presentatie David over OpenStad
10:10 Interview met David over zijn ervaringen met OpenStad
10:20 Vragen uit de chat behandelen
10:30 Rondje via de chat: welke tips heb je voor anderen vanuit het werken met OpenStad
10:40 Interessantste tips toegelicht door deelnemers
11:00 Einde

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal

Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad

Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg

Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen

Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 172 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 7.200 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl