Inloggen
Bekruipt jou ook wel eens het gevoel als projectleider, dat we met elkaar doen alsof participatie iets heel nieuws is? Participatie is altijd al een kerntaak van jou als projectleider geweest. Krachtenvelden inschatten en omgevingsanalyses maken is je tweede natuur. Wat wel sterk aan het veranderen is, is de rol van de gemeente in de maatschappij. Je doet de projecten niet meer van boven af, maar meer samen met alle partners en belanghebbenden. Tijd dus om jouw vakmanschap te versterken rond participatie.

Niet jouw thema? Check onze activiteitenkalender.


Voor de feiten uitlopen in plaats van erachteraan

Het wordt steeds belangrijker dat je vooraf jouw participatiestrategie bepaalt bij de start van jouw project. Je wilt als projectleider alles onder controle houden, ook als het gaat over participatie... en dat kan! Schrijf je in voor dit leerzame webinar, waarin we je leiden langs de belangrijkste kernvragen die je helpen een beheersbaar participatieproces te organiseren.


De essentie

We gaan terug naar de essentie van participatie! Welke kernvragen moet je jezelf stellen als projectleider bij de start van participatie om te komen tot een degelijke participatiestrategie? 


Goede start maken

We hebben Mark ter Bals (strategisch adviseur) en Joost Hogeland (communicatieadviseur), beide van de gemeente Leusden, gevraagd om hun ervaring met ons te delen. Hoe optimaliseren zij aan het begin van  participatietrajecten de participatiestrategie?


THiNK!

Mark en Joost gebruiken voor de optimalisatie van de strategie twee THiNK! participatieversnellers. Dit zijn twee tools die we vanuit de VPNG samen met meer dan 100 gemeenten hebben ontwikkeld. Na afloop van het webinar kun je, met behulp van de vragen die we gebundeld hebben in de twee THiNK! tools, de participatie in je eigen project verstevigen. In dit webinar leer je als projectleider met de juiste vragen te navigeren bij de start van jouw participatietraject.  

  • We laten je zien hoe je in twee stappen komt tot een door de politiek gedragen participatiestrategie voor de participatie in jouw project.
  • We pellen uit, hoe je beter aan de voorkant kunt inschatten hoe groot of complex een participatieproject is.
  • Met vijf kernvragen geven we je meer grip aan de voorkant van een participatietraject, zodat je alle mogelijke valkuilen bij voorbaat al voorkomt en hier een heldere strategie op maakt.
  • Je krijgt twee digitale instrumenten in handen die je bij bovenstaande helpen.

 

Vakgroep:
Participatie


  • Mark ter Bals
    Gemeente Leusden

    Mark was acht jaar projectmanager RO & Vastgoed bij de gemeente Utrecht, waar hij onder andere betrokken was bij het projectmanagement rondom drie brede scholen, het verkeer en een TBS kliniek. Naast een uitstapje naar de provincie Utrecht waar hij projectmanager was binnen de Taskforce Opvang Vluchtelingen, waar het NIMBY-effect zeer sterk is, zet Mark zich sinds 2009 in als projectmanager gebiedsontwikkeling, was hij kwartiermaker omgevingswet en adviseert hij op dit moment college en collega's over samenlevingsvraagstukken en organisatievraagstukken. 

  • Joost Hogeland
    Gemeente Leusden

    Joost is 20 jaar actief geweest bij de belastingdienst, de laatste jaren als manager Communicatie, waarbij hij onder andere verantwoordelijk was voor het reputatiemanagement. Sinds een jaar is Joost betrokken bij de communicatie en participatietrajecten van de gemeente Leusden. Hij vindt het belangrijk dat overheidsorganisaties hun communicatie verbeteren ten behoeve van inwoners en ondernemers. 

 

Meld je nu aan voor dit webinar op 5 november van 12.00 uur tot 13.00 uur via bovenstaande aanmeldknop.

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 182 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 8.200 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over dit webinar? Neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl.
Wil je graag een bepaald thema terugzien in één van de activiteiten van de VPNG?  Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.