Inloggen
Helaas het congres is al geweest! Pieter Frijters sprak gepassioneerd over minder focus en beter kijken. Peter Kentie, nam ons als directeur van de marketing organisatie Eindhoven 365 mee in het groeiverhaal van de stad Eindhoven. Bert Kersten hoogleraar Nyenrode hield een pleidooi voor minder efficiency en minder ho-ho-ho. Onze dagvoorzitter Klaas van Kruistum hield ons een mooie metafoor voor: als je vol in de wind staat maak jezelf dan zwaar en liever niet te groot. En ga nooit op een vliegtuig staan!

Wil je foto's en video's zien van het congres en de city safari, klik dan hier!

PROGRAMMA

09:30 Ontvangst

10:00 Plenair gedeelte met de drie hoofdsprekers

12:30 Lunch

13:30 City safari

16:30 Borrel

 

Bekijk de welkomst boodschap van Angelique Jansen hoofd PMB van de gemeente Eindhoven en gastgever van het jaarcongres:

 



Sprekers

  • Bert Kersten
    Hoogleraar Nyenrode Universiteit

    Bert geeft ons een overzicht van alle technologische ontwikkelingen die de samenleving ingrijpend gaan veranderen. Nog nooit eerder in de geschiedenis, is de snelheid waarmee technologische innovaties worden gerealiseerd zo hoog geweest. Dit gaat steeds meer onze samenleving, zoals we die nu kennen veranderen. Bert maakt voor ons de vertaalslag want als de natuur van de samenleving verandert, verandert onze rol als gemeenten ook. Waar moeten wij ons op gaan richten en waarop juist niet?

  • Pieter Frijters
    Mindtuning

    Pieter heeft naam gemaakt met het omgaan met spreek angst. Hij wordt wereldwijd gevraagd vanwege zijn expertise. Vanuit dit succes heeft Pieter zich gestort op zo ongeveer alle angsten en hoe deze te overwinnen. Dus bang voor de toekomst met snelle technologische ontwikkeling is hij niet. Het gaat volgens hem om je mindset. Je moet aan mindtuning doen om goed toegerust te zijn. Alleen hoe dan? Hoe houd je het hoofd koel en het hart warm?

  • Klaas van Kruistum
    Dagvoorzitter

    Klaas, bekend van tv programma's als 'Wie is de Mol', 'Check Point' en 'Klaas kan alles', neemt ons 4 oktober mee door het ochtend programma, met zijn ontwapenende stijl, zijn nuchtere vragen en oprechte nieuwsgierigheid. 

  • Peter Kentie
    Eindhoven 365

    Peter Kentie managing director van de marketing organisatie van de gemeente Eindhoven onder de naam 'Eindhoven 365'.

    Sinds 2011 vliegt hij de wereld over om Eindhoven op de kaart te zetten. Of zoals hij zelf zegt: target groups are (inter)national knowledge workers, techstarters, bright talents, city explorers and tourists. Hij neemt ons mee in wat de succesfactoren zijn achter de snelle ontwikkeling van Eindhoven. Zou het gaan over strategische keuzen maken en hierin geloven? Lef? Mentaliteit?

  • Monique List - De Roos
    Wethouder Eindhoven

    Monique, heet ons van harte welkom in Eindhoven. Vanuit de portefeuilles mobiliteit, cultuur en design, binnenstad en citymarketing heeft zij veel van de projecten uit de city safari onder haar hoede. 

CITY SAFARI

Na het ochtend programma kun je kiezen uit een van de vele projecten die Eindhoven aan jou als deelnemer wil laten zien. Je krijgt een kijkje achter de schermen door de projectleider. Dus niet alleen de succesverhalen, maar ook de worstelingen en hoe je daar als gemeente regie op neemt. Bekijk de pitches, waarin de 12 projectleiders van Eindhoven hun project aan je introduceren!

Project #1 Studenten en het sidderende spoor.

De stationsomgeving is een van de meest dynamische gebieden die je bij een bezoek aan Eindhoven zeker gezien en ervaren moet hebben! Wij brengen een bezoek aan een aantal bijzondere projecten binnen de stationsomgeving die zowel net gerealiseerd zijn als in ontwikkelfase zitten. Zo zullen wij de net opgeleverde stationspassage en het gerenoveerde stationsgebouw als rijksmonument bezoeken. We zullen stilstaan bij het ontwikkelingsproces: hoe is de samenwerking met NS en ProRail verlopen? Wat zijn onze lessons learned?   Daarnaast zullen we een kijkje nemen bij het Student Hotel Eindhoven. Deze nieuwe vastgoedontwikkeling is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling van Lichthoven. Een ontwikkeling waarbinnen de gemeente een mix van functies wenst te realiseren (kantoren, wonen, recreëren). Tot slot zullen we op het stationsplein en de huidige VVV locatie een sneak preview geven van de ontwikkelingen die binnen nu en 5 jaar op deze locatie zichtbaar zullen zijn. Hoe pakken we dat samen met de marktpartijen aan? Hoe spelen we in op de veranderingen en behoeftes van de markt? Binnen de spoorzone Eindhoven is THE SKY NOT THE LIMIT! En dat laten we graag ter plekke aan jullie zien!

 

Project #2 Zwemmen naar de toekomst.    

Als routeleider neem ik je mee van Strijp S naar de Tongelreep, voor een rondleiding waarin je uitleg krijgt over het het open proces met de stad, waarbij we met toepassing van design denken op zoek zijn gegaan naar de belevingen en ervaringen die Eindhovenaren verwachten in een nieuw gezinsbad. En verder komen de prijsontwikkelingen in de bouw van dergelijke voorzieningen aanbod? Hoe is dat bij ons gelopen, welke ervaringen hebben jullie en welke antwoorden hebben jullie hierop gevonden?

Project #3 Brainport Industries, campus in het groen.

In het noord-westen van Eindhoven vindt een mooie gebiedsontwikkeling plaats. In samenhang en dus ook in nauwe samenwerking met elkaar worden zowel infrastructuur, groen/recreatie en bedrijvigheid ontwikkeld. Dit leidt onder andere tot de bijzondere nieuwe campus, de Brainport Industries Campus. Hierin gaat de high tech maakindustrie op een innovatieve wijze samenwerken. En dat in een omgeving waar werken en recreëren hand en hand gaan. Om de bereikbaarheid op peil te houden, wordt daarnaast flink geïnvesteerd in de nieuwe wegenstructuur. Hiermee blijft de regio een bijzonder en aantrekkelijk leef- en vestigingsklimaat bieden voor mens en ondernemer. We nemen je graag mee op onze safari door het gebied. We laten je zien tot welke mooie dingen de bijzondere interne en externe samenwerking leidt.

I

Project #4 Bruisende Buurthuizen.

Een bruisend buurthuis: wat is een bruisend buurthuis? En hoe bereik je dat? En? Wij gingen er mee aan de slag.

24 Buurthuizen aantrekkelijk, levendig, laagdrempelig en toegankelijk maken. Dat is een hele klus. Samen met de besturen van de buurthuizen zijn we het transformatieproces ingegaan. Er moest eerst fors geïnvesteerd worden in draagvlak en vertrouwen. Verbindingen leggen, maar ook reflectie op onze eigen rol als gemeente.
 Het interessante aan dit project is dat alle disciplines in de projectgroep vertegenwoordigd zijn. Op elk moment in het proces heb je zo de juiste kennis paraat. Door de investering in vertrouwen en draagvlak intern en extern, ontstond er een goede samenwerking met de buurthuis besturen. Wil je weten hoe wij dat gedaan hebben ? En een bezoek brengen aan een bruisend buurthuis?

Project #5 Slim verduurzamen van het gemeente gebouw.

De uitdaging was: verduurzaam een pand (nu label G) zonder dat dit extra geld kost. Hoe doe je dat? De oplossing is gevonden in Slim Verduurzamen, daarbij hanteren we drie uitgangspunten:

  • Systeembenadering
  • Lange termijn benadering
  • Anders samenwerken (met de markt)

Benieuwd hoe we dit gedaan hebben, welke uitdagingen we daarbij zijn tegengekomen en natuurlijk ook wat het heeft opgeleverd? Sneak preview: het betreffende pand heeft inmiddels label A+++

Project #6 Wonen tussen industrieel erfgoed.

Het voormalige Philipsterrein Strijp R in Eindhoven is volop in ontwikkeling. De plek waar vroeger beeldbuizen werden gefabriceerd, wordt een nieuwe, goed doordachte woonwijk van ongeveer 500 woningen met een gedifferentieerd woningaanbod. Strijp R is in Eindhoven één van de drie grote voormalige Philips fabrieksterreinen. Als eigenaar van de grond pakt ontwikkelaar Amvest de opdrachtgeverrol voor dit gebied. De gemeente faciliteert, toetst en neemt na oplevering de openbare rumte over van Amvest. Vanaf het eerste moment is er sprake geweest van een open planproces, waarbij alle stakeholders als de gemeente, de naastgelegen buurt, belanghebbenden en toekomstige bewoners betrokken werden. Zo werden uitdagingen gezamenlijk opgepakt en opgelost.
Als voorbeeld heeft ontwerper Piet Hein Eek heeft zijn intrek genomen in een oud fabriekspand van 10.000 vierkante meter. Eindresultaat is een levendige woonwijk met 500 woningen, gunstig en groen gelegen en met een eigen karakter dankzij de industriële historie. Een succes voor Eindhoven, maar vooral ook voor de huidige en toekomstige bewoners.

Project #7 Bewegende doelen bij schoollocaties.

Eindhoven heeft nog een opgave voor transformatie en nieuwbouw van schoolgebouwen voor primair en voortgezet onderwijs. De gemeenteraad stuurt op deze onderwijshuisvestingsprojecten aan de hand van een meerjarig investeringsprogramma. Hierin zijn alle inhoudelijke en financiële afspraken voor de individuele schoolprojecten met alle schoolbesturen voor vier jaar vastgelegd. Maar de wereld staat niet stil. Bouwkosten stijgen boventrendmatig, gasloos wordt ineens per 1 juli 2018 verplicht voor nieuwbouw, de eisen voor duurzaamheid worden strenger (BENG)  en de visies op huisvesting veranderen snel in onderwijsland. Deze nieuwe ontwikkelingen vragen en noodzaken zelfs tot tussentijdse aanpassingen.
Wat doe je als je midden in een ontwerpfase vaststelt dat het project als gevolg van stijgende bouwkosten financieel niet haalbaar is? Andere onderwijshuisvestingsprojecten kampen met hetzelfde probleem. Project stilleggen?
Schoolbesturen benaderen rechtstreeks de wethouder of ineens zit je met een advocaat aan tafel omdat ze hun rechten uit het meerjaren afsprakenkader veilig willen stellen. Hoe manager je dat als projectleider? Hoe betrek je hierin de gemeenteraad?

Project #8 Bezieling in Strijp S na 16 jaar ontwikkelen.

Altijd al een kijkje willen nemen in de keuken van één van de grootste gebiedsontwikkelingen van Nederland? Nu heb je de kans om achter de schermen te kijken van de gebiedsontwikkelaar van Strijp-S. De publiek private samenwerking tussen de gemeente Eindhoven en VolkerWessels is volop bezig met de ontwikkeling van Strijp-S. Op basis van en vooral met behoud van het industriële erfgoed van Philips wordt een nieuw bruisend stadsdeel aan de Brainport toegevoegd. Naast de opgave en de organisatie komt ook de livinglab aanpak aan bod: wat is een smart city en hoe benutten we de kansen die de energietranistie, klimaatadaptatie, digitale revolutie en circulaire economie ons bieden?  Tot slot gaan we op bezoek bij één van de communities op Strijp-S.

Project #9 Strijp T Bedrijfsterrein van de toekomst.

Graag neem ik je mee op safari door Strijp-T.
Strijp-T was vroeger een bedrijventerrein van Philips. Hier is bijvoorbeeld ook de CD uitgevonden. En hier stond tot voor kort de Glasfabriek. Nu wordt Strijp-T getransformeerd tot het bedrijventerrein van de toekomst. Dit onder het motto: Make, Create en Innovate.
 
Het is uitdagende en spannend. Natuurlijk ben je benieuwd hoever we al zijn, hoe we het doen en wat het gaat worden! Ik zal je leuke dingen laten zien en je vooral ook meenemen in onze ontdekkingsreis. Want Strijp-T wordt klaar gemaakt voor de toekomst: en daar is geen vast routeboekje voor. We bewandelen nieuwe paden en vinden nieuwe oplossingen. Ook jij kunt er je voordeel mee doen!

Project #10 HOV vraagt offers van bewoners.

Een ongelijkvloerse kruising bouwen, om het busverkeer te scheiden van de rest van het verkeer, is een hele opgave. Vooral ook als je, zoals wij gedaan hebben, kiest voor een het uitgangspunt dat bewoners, bedrijven en scholen grote invloed hebben. We hebben maar twee uitgangspunten gehanteerd. Een: het gebied is en blijft van de bewoners. Twee: er komt een ongelijkvloerse kruising. Wij hebben veel van bewoners gevraagd. Er moeten door hen lastige keuze gemaakt worden over verkeersafwikkeling, groen en geluidsoverlast. Ook leuke keuzes, zoals het kiezen van een licht kunstwerk, maar ook hele moeilijke, zoals  het slopen van huizen. Wil je weten hoe we dit gedaan hebben? Wat de pieken en de dalen waren?

Project #11 Caleidoscoop op Eindhoven

We vertrekken vanaf het oorspronkelijke Natlab aan de Kastanjelaan op Strijp-S, wat een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van Eindhoven. Vanaf deze bijzondere plek fietsen we langs een denkbeeldige tijdlijn van 1920 tot 2020. Tijdens de fietsroute maken we kennis met de ruimtelijke ontwikkelingen die zich hebben voltrokken in de stad en hoe Philips de toon heeft gezet met de economische mijlpalen die zij hebben bereikt. We zien wat deze ontwikkelingen teweeg hebben gebracht en hoe de stad als gevolg hiervan floreert, met als hoogtepunt de High Tech Campus; de slimste vierkante kilometer van Europa waar meer dan 160 bedrijven en instituten die werken aan toekomstige technologieën en producten. Deze bedrijven zijn samen verantwoordelijk voor bijna 40% van de patentaanvragen in Nederland.

Project #12 Boeiende binnenstad ·    

We wandelen langs lege plekken, oude kloosters een oude gasfabriek, achterkanten van de stad. Rode draad is het transformeren naar een levendig Urban Brainport Milieu. We geven je antwoorden op vragen als:

  • Hoe krijgt de Eindhovense binnenstad een duidelijke eigen identiteit, die aansluit bij waar Eindhoven voor staat: technologie, design en kennis én tegelijkertijd bijdraagt aan het ‘warme huiskamergevoel’ voor alle Eindhovenaren?
  • Hoe kunnen we bezoekers op een slimme, innovatieve manier wegwijs maken in de vernieuwde binnenstad?
  • Hoe zorg je er met je inrichting van de openbare ruimte voor dat de binnenstad voor iedereen is? Wat is daar (fysiek) voor nodig? Hoe integreer je dit tijdloos?
  • Hoe kunnen we het vergroenen van de binnenstad op een effectieve wijze organiseren?
  • En bovenal: hoe geef je sturing aan al deze transformaties, ieder met eigen karakters? 

 

 

LokatiE

Klokgebouw 127

5617 AB Eindhoven

 

 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Jan Beverdam, Hoofd afdeling Project- en interimmanagement, Arnhem
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Henk Westenend, Hoofd PMB, Nijmegen