Inloggen
Zeg nou eerlijk, wat is er leuk aan participatie? Je opdrachtgever raakt in de stress, want door participatie loop je het grote risico een andere uitkomst te krijgen als dat je van te voren bedacht hebt. En een deel van de participanten zal je niet tevreden kunnen stellen. Je zit met een gemeenteraad die zegt te willen participeren, maar eigenlijk bij voorbaat al aan je laat doorschemeren de uitkomsten van het participatieproces te negeren. Is participatie eigenlijk niet vooral een hobby van communicatiemedewerkers? Het vak van projectleider gaat toch over een vooraf gedefinieerd resultaat opleveren? Kunnen we niet terug naar het klassieke inspraakmodel?

Niet jouw thema? Bekijk de activiteitenkalender van de VPNG voor andere bijeenkomsten.

Bovenstaande inleiding is eigenlijk ´not done´, toch? Het is niet meer de bedoeling dat je zo denkt als projectleider. Opgavegericht werken wint aan kracht. De opgave centraal! En onlosmakelijk komt daarmee participatie het vak binnen, dus nog los van de omgevingswet. Het is niet anders…

Wist je dat er ook al jaren (promotie)onderzoek is gedaan naar het gegeven dat projectleiders liever niet participeren? En dat dit onderzoek ook interessante inzichten oplevert in welke factoren bepalen dat projectleiders juist wel graag over gaan tot participatie? 


Doelgroep

Ben jij een projectleider die merkt dat je enige aarzeling hebt bij participatie? Of ben je een projectleider voor wie participatie een tweede natuur is en verbaas jij je waarom collega’s hier zoveel moeite mee hebben? Graag nodigen wij je uit voor het webinar "Waarom projectleiders liever niet participeren" op 22 maart. Een webinar ook voor iedereen die projectleiders aan het participeren wil krijgen en communicatiemedewerkers die projectleiders op dit vlak ondersteunen.

We hebben Koen Migchelbrink van de Erasmus Universiteit gevraagd om de lessen uit zijn recent afgeronde promotieonderzoek met ons te delen. Hij heeft vier factoren onderzocht die inzicht gegeven in wat maakt dat de acceptatie van participatie onder projectleiders toeneemt:

1. Persoonlijke kenmerken
2. Proces kenmerken
3. Organisatiestructuur en -cultuur
4. Context

Tijdens dit webinar worden we door Koen uitgedaagd om in kleine groepjes na te denken over dilemma’s waarbij het gaat om de acceptatie van participatie binnen jouw gemeente of provincie. Je leert op deze wijze snel collega’s kennen die ook aan dit onderwerp werken.

 

Vakgroep:
Participatie


Spreker

  • Koen Migchelbrink
    Erasmus Universiteit

    Koen Migchelbrink is Assistant Professor aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Hiervoor was Koen PhD-student aan het Instituut voor de Overheid. Zijn onderzoek richtte zich op administratieve attitudes en gedrag met betrekking tot burgerparticipatie. In toenemende mate spelen burgers een belangrijke rol in lokale, regionale, en nationale/federale besluitsvorming. Gebruikmakend van hun unieke en gecontextualiseerde kennis van hun omgeving en de noden van hun gemeenschap krijgen burgers de mogelijkheid mee te beslissen over de invulling van overheidsdiensten en besluiten. Echter, zonder de welwillendheid van overheidspersoneel om met burgers te participeren is het onwaarschijnlijk dat burgerparticipatie succesvol zal zijn. Koen’s onderzoeksinteresse richt zich op determinanten van deze welwillendheid. Hiervoor gebruikte hij verschillende onderzoeksmethoden met een focus op kwantitatieve analyses.

 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Manager Ontwikkelagenda en Opgavenmanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 202 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 64 bijeenkomsten per jaar en ruim 8.400 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid.

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl