Inloggen
Heb jij ook een project of programma rondom de warmtetransitie? Waarschijnlijk ben jij dan net als veel andere collega´s op zoek naar manieren om ook huiseigenaren ´warm´ te krijgen voor de warmtetransitie. Wij kunnen mooie plannen en oplossingen aandragen, maar als de huiseigenaren niet willen, kunnen we eigenlijk weinig. Hoe motiveer je hen om te verduurzamen?

De gemeente Rotterdam heeft al enkele jaren een one-stop-shop voor de aanpak van de warmtetransitie. Het meest bekende onderdeel hiervan vormt het energieloket. Nieuw toegevoegd aan de aanpak is de samenwerking met energiecoöperatie Alex en de opzet van zogenaamde ´Citizen hubs´.  Vanuit een collectieve gedachte probeert Alex Energie met eigenaren en bewoners per wijk en per straat te verduurzamen. 

Projectleider Oubbol Oung van de gemeente Rotterdam neemt ons mee in de opzet van de citizen hub. Een proces dat met vallen en opstaan ging. Oubbol zal graag haar ervaringen met je delen, want het is een aanpak die in iedere gemeente toegepast kan worden. Vanuit de energiecoöperatie hebben we Donald van den Akker te gast. Hij is voorzitter van energiecoöperatie Alex Energie en vertelt graag hoe de samenwerking met de gemeente zich heeft ontwikkeld en welke lessen eruit getrokken kunnen worden.

De gemeente en de energiecoöperatie hebben de bewoners onder andere enthousiast gekregen door de inzet van een zogenaamde klantreis. Haico van Nunen, lector Duurzame renovatie bij de Hogeschool Rotterdam, zal ons vertellen over de opzet van zo´n klantreis. Ook deze aanpak is bij elke gemeente toe te passen! 

Het ICLEI heeft ervaring met one-stop-shops voor warmtetransitie door heel Europa. De lessen van elders kunnen goed gebruikt worden voor de opzet en uitvoering van one-stop-shops warmtetransitie. Vanuit ICLEI komt Andreas Jäger ons een aantal tips geven.  

Aanmelden
Je bent van harte welkom bij dit webinar. Aanmelden kan via de blauwe aanmeldknop op deze pagina. Dit webinar is kosteloos voor alle medewerkers van gemeenten, provincies, veiligheidsregio´s en waterschappen die lid zijn van de VPNG. Is jouw ambtelijke organisatie geen lid? Je bent welkom als gast.Sprekers

 • Oubbol Oung
  Gemeente Rotterdam

  Van 1998 tot 2004 was Oubbol projectleider bij GeoDelft. Hier hield zij zich bezig met de fysische modellering van milieu- geotechnische problemen. Hierna was Oubbol 10 jaar bij de City of Rotterdam betrokken bij onder andere duurzaamheid binnen stedelijke ontwikkeling en hernieuwbare- en geothermische energie. Ondertussen werkt ze negen jaar voor de gemeente Rotterdam als adviseur voor energie efficiency, energietransitie en energie-opslag.

 • Donald van den Akker
  Voorzitter energiecoöperatie Alex Energie

 • Haico van Nunen
  Lector Duurzame renovatie, Hogeschool Rotterdam

 • Andreas Jäger
  Senior expert, ICLEI

 BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd Brabants Afval Team, Tilburg
Ruud de Smit, Teammanager Projecten, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft