Inloggen
In steeds meer gemeenten en provincies wordt vanuit grote opgaven gewerkt. Opgaven die opgebouwd zijn uit verschillende programma’s, projecten en (bestuurs)processen. De behoefte om te sturen op samenhang tussen alle projecten, processen en programma’s neemt sterk toe. Te meer ook omdat we kampen met een groot gebrek aan capaciteit en door de oplopende inflatie ook het gebrek aan middelen. Keuzes maken op basis van overzicht wordt steeds belangrijker.

Steeds vaker introduceren gemeenten, klein en groot, nu de functie van portfoliomanager. De portfoliomanager zorgt voor overzicht op het niveau van programma’s, opgaven of de complete gemeente. Hij of zij staat naast de directie, opdrachtgever of opgavemanager en creëert overzicht. Niet alleen financieel en qua capaciteitsinzet, maar ook qua risico’s en planning. Herken jij je in de rol van portfoliomanager? Of ben je bezig deze rol een plek te geven en wil je hier meer over weten? Schrijf je dan snel in voor deze online bijeenkomst over de rol van portfoliomanager.

Praktijkvoorbeeld
Jaap Gorseling is portfoliomanager bij de gemeente Borger-Odoorn. Hij neemt je tijdens dit webinar mee langs een aantal vragen in zijn rol als portfoliomanager:

 • Wat houdt de rol van portfoliomanager in?
 • Hoe vul je deze rol in op gemeenteniveau?
 • Welke positioneringen komen voor bij gemeentelijk portfoliomanagers en welke positie heeft Jaap zelf?
 • Welke tools en instrumenten gebruikt hij als portfoliomanager?
 • Welke toegevoegde waarde levert hij als portfoliomanager voor de directie?
 • Hoe verhoudt de portfoliomanager zich tot de sturingsprofessionals (project, proces en programmamanagers)?
 • Leidt portfoliomanagement ook tot betere prioriteitstellingen?
 • Welke rol speelt de portfoliomanager als het bestuur meer en meer projecten wil opstarten, terwijl er geen capaciteit meer is?
 • Is projectmatig werken een randvoorwaarde voor portfoliosturing? Welke randvoorwaarden zijn er nog meer?
 • Hoe verhoudt de portfoliomanager zich tot concern control?
 • Welke rol speelt de portfoliomanager bij strategische personeelsplanning?

De VPNG heeft er bewust voor gekozen om een portfoliomanager uit te nodigen van een kleinere gemeente. Borger-Odoorn heeft 26.000 inwoners. De trend dat ook steeds meer kleinere gemeenten kiezen voor portfoliomanagement is interessant om te volgen. De portfoliomanager van een kleine gemeenten heeft overzicht over alle projecten van de gemeente… wat levert dat op? Het biedt ons de kans om de essentie van de portfoliomanager te leren kennen.Spreker

 • Jaap Gorseling
  Gemeente Borger-Odoorn

  Jaap werkt al bijna 40 jaar bij de overheid. Ooit begonnen als beleidsmedewerker bij de provincie Zuid-Holland en vervolgens overgestapt naar de gemeente Zwolle waar hij negen jaar Coördinator Beleidsplanning was. In 1998 is Jaap bij de gemeente Borger-Odoorn gestart als manager van de afdeling Grondgebiedszaken en bij diezelfde gemeente bekleedt hij nu de functie van Portfoliomanager. Doelgroep
Portfoliomanagers, en iedereen die portfoliomanager wil worden of de rol van portfoliomanager wil introduceren in de gemeente.

Geen deelnamekosten
Alle bijeenkomsten van de VPNG zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Voor leden is deze bijeenkomst kosteloos. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast

Aanmelden
Meld je aan via de blauwe aanmeldknop op deze pagina. 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavemanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 225 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 9.900 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale en provinciale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.