Inloggen

Met bijna 70 ingeschreven deelnemers voor deze bijeenkomst, was het een succesvol begin van de bijeenkomsten met betrekking tot projectondersteuning die nog twee keer herhaald zal worden. Tijdens de bijeenkomst werd de rol van de projectondersteuner uitvergroot en bespraken meerdere sprekers de verschillende rollen die de ondersteuner kan invullen. Zo kwamen er mooie discussiepunten naar boven, waaronder het ‘u vraagt, wij draaien’ vs. gezamenlijk actievoeren en de verschillende manieren waarop de ondersteuner kan inspelen op verschillende leiderschapsstijlen van projectleiders.

Zodra de circa 70 deelnemers aanwezig waren in de Cereol Fabriek in Utrecht kregen zij een kwartier de tijd om even onderling te netwerken. Deze ijsbreker zorgde ervoor dat de sfeer er direct goed in zat. Vervolgens luisterden deelnemers naar de duidelijke en interessante presentaties van twee projectleiders uit de gemeenten Weert en Amersfoort en één projectondersteuner uit de gemeente Gemert-Bakel.

Coleta de Louw (Gemert-Bakel) begon met haar presentatie. Zij vertelde onder andere waarom zij door de projectleiders “op handen gedragen wordt”. In een aantal jaren tijd heeft Coleta overzicht, structuur en uniformiteit gecreëerd binnen de projecten waar zij bij betrokken is (geweest). Dit heeft zij voor elkaar gekregen door de juiste documenten de creëren, goed te plannen en door te ondersteunen in de volledige organisatie rondom de projecten.

De tweede spreker was projectleider Marlies Derhaag (Amersfoort). Zij vertelde over het belang van  persoonlijke ontwikkeling. Zowel ondersteuners als leiders moeten zichzelf blijven stimuleren om de persoonlijke kwaliteiten en competenties uit te breiden of te verbeteren. Daarnaast besprak zij het belang van de aanwezigheid van medewerkers met diverse competenties. Er moeten namelijk zowel strategische denkers zijn, als doorpakkers en uitwerkers.

Monique Bessems (Weert) deed als derde en eveneens laatste haar presentatie. Met haar blik op projectleiders in het algemeen, kon zij meerdere soorten leiders van elkaar onderscheiden. Deze had zij allemaal een unieke en bijblijvende naam gegeven. Alhoewel de verschillende typen soms sterk gescheiden leken, kunnen leiders wel degelijk componenten van meerdere leiderschapsstijlen uitstralen. Als ondersteuner is het de uitdaging om de verschillende leiderschapsstijlen te herkennen en er op de juist manieren op in te spelen. In haar presentatie stonden dan ook meerdere tactieken voor ondersteuners om toe te passen.

Als afsluiting werden de deelnemers in groepen opgedeeld om gezamenlijk te discussiëren over knelpunten die zij zelf tegenkomen in de praktijk met betrekking tot dit onderwerp. Ten slotte kwamen zij nog met twee fantastische opmerkingen voor VPNG om verder onderzoek naar te doen, namelijk het onderscheidt tussen kleine en grote gemeenten en de wijze waarop nieuwe werkstijlen ingeburgerd kunnen worden.

Houdt voor meer informatie, met betrekking tot dit onderwerp of een ander actueel onderwerp, de VPNG-posts in de gaten of kom eens langs bij één van de vele bijeenkomsten. Neem daarnaast eens kijkje op ons forum voor onder andere de presentaties van de sprekers.