Bij veel gemeenten is men midden in de opstart van een proces, programma of project gericht op de energietransitie. Veel losstaande thema’s worden concreet. De samenhang is echter vaak lastig te organiseren en daarom is nu het moment aangebroken ons te verdiepen in de aansturing van de energietransitie.
Graag nodigen wij je uit om op 12 april een bijeenkomst over de energietransitie bij te wonen. Wouter van Bolhuis, programmamanager energietransitie en Bart van Bregt, ambtelijk opdrachtgever energietransitie, geven ons antwoord op vragen als:
- Hoe stuur je als project-, proces- of programmamanager op de samenhang tussen alle thema’s die een bijdrage leveren aan de energietransitie?
- Hoe creëer je urgentie?
- Hoe betrek je het opdrachtgevende veld?
- Hoe prik je door idealistische luchtballonnetjes?
- Hoe betrek je de regio bij de energietransitie?
- Wie zijn je partners en welke rol geef je hen?
- Hoe baken je de opdracht af?
- Hoe frame je de energietransitie richting de politiek?
Wouter van Bolhuis | Programmamanager Energietransitie, Gemeente Groningen |
---|---|
![]() ![]() |
Wouter neemt ons mee in het brede verhaal achter de energietransitie en zoomt in op de wijze waarop hij als programmamanager stuurt op de integraliteit van deze opgave. De ambitie van de gemeente Groningen heeft zich inmiddels vertaald in een aantal succesvolle projecten zoals de Groningse Energie Service Compagnie voor verduurzaming van gemeentelijk vastgoed, een nieuw publiek energiebedrijf 'Warmtestad', het energieloket 'Groningen woont slim', het coöperatieve zonnepark 'Grunneger Power' en het 'Gronings Bod' met de energie van de toekomst. Hoe stuurt Wouter dit allemaal aan? |
Bart van Bregt |
Ambtelijk Opdrachtgever Energietransitie, Gemeente Zwolle |
![]() ![]() |
Vanuit een opdrachtgevende rol ziet de energietransitie er anders uit dan vanuit de rol van programmamanager. Bart laat ons zien hoe hij op verschillende borden schaakt om de energietransitie verder te brengen. Bart: “Er is veel waar we trots op kunnen zijn. Waar ik erg blij mee ben, is dat er een collectief eigenaarschap begint te ontstaan in het college en de positionering die de energietransitie nu binnen de organisatie krijgt.” |
Na de plenaire presentaties worden de deelnemers over twee kleinere groepen verdeeld om zo interactief met de sprekers van gedachten te kunnen wisselen en je krijgt hierbij ook de mogelijkheid eigen dilemma's en vragen aan de groep voor te leggen.
Doelgroep
Deze dag is voor project-, proces- en programmamanagers die verantwoordelijk zijn voor de integrale aanpak van de energietransitie, of bij het opstarten hiervan.
Doel
Doel van deze dag is het enerzijds geïnspireerd te worden door de sprekers en anderzijds gericht kennis en ervaring uit te wisselen tussen de deelnemers.
Programma
10:45 Ontvangst
11.00 Presentaties van Wouter en Bart
12.30 Lunch
13.30 1e interactieve gespreksronde
14.15 2e interactieve gespreksronde
15.00 Afronding
Datum en locatie
De sessie wordt gehouden op 12 april in de Cereol Fabriek, Everard Meijsterlaan 1b in Utrecht.
Aanmelden
Meld je aan via bijeenkomsten. Deelname is kosteloos.