Inloggen

De verhalen van twee verschillende warmtenetten, gerichte vragen van collega’s die het willen weten, een indrukwekkende rondleiding bij een ‘state of the art’ afvalverbrander en heerlijk weer. Het waren de ingrediënten van een meer dan interessant en succesvol projectbezoek in Roosendaal.  Onderwerp waren het kleinschalige Smart Climate Grid in Roosendaal (87 aansluitingen en groeiende) en ook het grootschalige Amerwarmtenet wat alleen al in Breda 17.000 woningen van warmte voorziet. Wat komt er bij kijken?

Daar kwamen de collega’s uit onder andere Zwolle, Oss, Heusden, Bergen op Zoom, Eindhoven, Geertruidenberg en de Ronde Venen voor. Zelf bijna allemaal midden in het opstellen van programma’s rondom de energietransitie. Welke rollen kun je als gemeente oppakken? 

De aftrap werd gedaan door programmamanager Harry Smits van de gemeente Roosendaal. Hij zette uiteen hoe de duurzame ambities bij de herontwikkeling van een industrieterrein naar een woonwijk de deur opende voor een warmtenet. Dit uiteraard ingegeven door de 1 km verderop gelegen afvalverbrander. Suez ReEnergy zat al midden in de omslag van afvalverbrander naar energiecentrale en zocht nog afnemers. 

Een energiebedrijf opstarten en runnen is niet de eerste reflex van een gemeente. Toch is dat zowel in Roosendaal als in Breda gebeurd. Dick Maaskant vertelde zijn verhaal als directeur van het Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal. Een bedrijf met de gemeente als enige aandeelhouder. Bij een storing bellen mensen de wethouder verzuchtte hij.

Voor de gemeente Breda ligt dat nu anders vertelde Myranda Beljaars van de gemeente Breda. Na de start in 1980 werd eind jaren tachtig de stadsverwarming geprivatiseerd. Toch betekent dit niet dat je het als gemeente los kan laten. Zeker niet wanneer je in de krant leest dat je enige bron; de Amercentrale, een kolencentrale, genoemd word om gesloten te worden. Den Haag was vergeten dat hier in Breda alleen al 17.000 woningen van afhankelijk waren. Tel daar nog een kassencomplex en de woningen bij Tilburg bij op. Het omschakelen van de centrale op biomassa en het zoeken naar meerdere bronnen moet uiteindelijk perspectief bieden. Genoeg perspectief om het warmtenet verder uit te breiden in andere wijken.  Myranda voorziet daarbij in verschillende wijken een andere rol voor de gemeente. Een opgavemanager is er echter nog niet.

Dick Maaskant ziet ook nieuwe perspectieven voor zijn warmtenet. De aangesloten en nog aan te sluiten nieuwbouw is eigenlijk te goed geïsoleerd en zou ook met een individueel systeem nog uit de voeten kunnen. Inmiddels is het besef er dat de kansen juist in de bestaande bouw zitten. Onderzocht wordt hoe 1100 oudere woningen vanuit het warmtenet bediend kunnen worden. 

Uit het verhaal van Reinier van Wijck (Suez ReEnergy) blijkt dat de ‘plant’ in Roosendaal nog steeds 500.000Mwh/jaar warmte vernietigd. En dus staat te popelen om meer warmte te leveren.

Het is zeker ook in hun belang om een nuttige toepassing te vinden. In een ideale wereld zal er nog steeds een fractie restafval met calorische waarde zijn. Wie die mag verwerken? De meest schone, effectieve en rendabele verwerker. Niet zonder trots verteld Reinier dat zijn ‘plant’ binnen de 54 verwerkers van Suez op afstand de eerste plaats inneemt.

Was een afvalverbrander voorheen een ‘Not in my backyard’-geval. Nu keken de collega’s uit het land toch enigszins jaloers naar hun collega’s uit Roosendaal.

 

Op het forum vindt je de presentaties: klik hier. (Je moet hiervoor wel geregistreerd & ingelogd zijn op het Digitaal-Leerhuis, registreren kan hier).

LET OP! Vanuit de themagroep Energietransitie komen er nog meer activiteiten. Houd alvast 11 april vrij wanneer we duiken in de 'Bottom-up energietransitie'.