Inloggen

Bij Theater de Tamboer in Hoogeveen was de mogelijke rol van waterstof binnen de energietransitie het onderwerp van de dag. Een grote groep projectleiders, beleidsmedewerkers en geïnteresseerde burgers kwamen vanuit het hele land bijeen om te luisteren naar de vier sprekers die zich inzetten voor de toekomstige nieuwbouwwijk: “Nijstad-Oost”. Deze nieuwbouwwijk van 100 woningen is een pilot van de gemeente Hoogeveen, om het vraagstuk rondom de toepasbaarheid van waterstof een stap verder te brengen. Naast het feit dat deze wijk op waterstof inhoudelijk een erg interessant en innovatief onderwerp op zich is, gaf het de deelnemers ook de ruimte om na te denken over de eventuele toepassingsmogelijkheden van waterstof binnen de eigen gemeenten.

Projectmanager Kees Boer gaf het startsein voor de bijeenkomst ‘Hoe bouw je een waterstofwijk?’. In zijn opening vertelde hij kort over het besluitvormingsproces rondom de bouw van een nieuwbouwwijk in Hoogeveen, die volledig voorzien zal worden van waterstof toevoer in plaats van aardgas. De discussie die in Nederland gaande is rondom de energietransitie, in combinatie met de demografische factoren van Hoogeveen en het innovatieve karakter van de gemeente, waren enkele aanleidingen die een rol hebben gespeeld binnen deze besluitvorming. Naast enkel het verleden van het besluit te bespreken, vertelde Kees ook over de toekomstige handelingen die getroffen gaan worden en de mogelijke uitbreiding van het waterstofnetwerk, indien de pilot een succes blijkt te zijn.

Om een beter inzicht te kunnen krijgen van de mogelijkheden van waterstof, is het van belang dat we weten waar we staan in de wetenschap met betrekking tot de toepasbaarheid van waterstof. Vandaar dat Dr. Ir. Jan-Jaap Aué
, Directeur Centre of Expertise Energy en Lector Energietransitie Aan de Hanze hogeschool Groningen, de deelnemers meenam in de geschiedenis en huidige situatie van de wetenschap die zich bezighoudt met waterstof. Daarnaast benoemde hij het belang van projecten en pilots, zoals Nijstad-Oost, die de daadwerkelijke voordelen van waterstof kunnen aantonen en onvoorzienbare problemen aan het licht kunnen brengen.

Na de eerste twee plenaire presentaties, werd de groep voor het verdere verloop van de dag in drieën opgedeeld. Er waren drie workshops van 45 minuten die elke groep uiteindelijk allemaal hebben bijgewoond. De eerste workshop was van Kees Boer en ging over de maatschappelijke acceptatie van waterstof. De vraag die daar luidde was: “Hoe verleidt je mensen om over te stappen op waterstof?” De tweede workshop werd voorgezeten door gebiedsontwikkelaar Bastiaan Meijer. Hij besprak het technische oogpunt van de nieuwbouwwijk in Hoogeveen. Zo besprak hij onder andere de mogelijkheid om de al reeds bestaande aardgas pijplijn her te gebruiken voor de toevoer van waterstof. De laatste workshop van senior consulent, Willem Hazenberg, was gericht op cijfers en data. Van de financiële voor- en nadelen bij de overstap op waterstof, tot de mogelijke productiehoeveelheden van waterstof en het aantal huizen dat in de loop der tijd op waterstof over kunnen gaan.

Na een intensieve, maar voornamelijk ook zeer informatieve dag, werd de bijeenkomst afgesloten met een borrel. De deelnemers en sprekers mengde zich onder elkaar en netwerkte erop los. Voor meer informatie met betrekking tot de toepasbaarheid van waterstof en de presentaties en workshops van de sprekers, kunt op terecht op ons forum. Houdt daarnaast het VPNG bijeenkomsten overzicht goed in de gate en wellicht zijn er meerdere onderwerpen waar u zich dagelijks mee bezig houdt.