Donderdag 6 oktober was het eindelijk zover. Het 10e VPNG-jaarcongres waar velen al tijden naar uitkeken. Project-, proces-, programma- en opgavenmanagers van tientallen gemeenten waren te gast bij de gemeente Zwolle, die voor deze gelegenheid het mooie Zwolse Academiehuis als locatie had geregeld.
Esther Wolfkamp, ambtelijk opdrachtgever van de gemeente Zwolle, heette alle deelnemers welkom, waarna Wouter Veldhuis, rijksadviseur voor de omgeving, iedereen meenam in zijn visie over de ontwikkeling van Nederland op het gebied van ruimte en opgaven. Wouter geeft aan dat we nu al te laat zijn met het anticiperen op de steeds hoger wordende zeespiegel. De projecten waar we nu aan werken om ons hoofd boven water te houden, zullen bij oplevering niet meer afdoende zijn. We zijn als Nederland bovendien sterk afhankelijk van Duitsland en onze oosterburen gaan een groot probleem krijgen qua infrastructuur. De rivieren zullen steeds minder water bevatten waardoor we de infrastructuur moeten heroverwegen. Bij projecten zullen we rekening moeten houden met wat de natuur mogelijk maakt voor de infrastructuur. Kijk eerst welke infrastructuur mogelijk is, en ga dan pas bouwen. Ga bovendien niet bouwen in gebieden die je over een tijdje niet droog kunt houden.
Vervolgens pakte Jan van Setten de draad op met hoe je mensen kunt verleiden om aan de gang te gaan met veranderingen. Mensen gaan standaard in de weerstand bij verandering. Lok de ander uit om de verandering te accepteren en er iets mee te doen.
Erben Wennemars wist vervolgens de aanwezigen aan te moedigen vooral niet ontmoedigd te raken van de komende grote opgaven, met de juiste wil en veel doorzettingsvermogen kan alles lukken. Grappig is dat veel mensen Erben kennen van de Elfstedentocht en van valpartijen. De grootste successen van Erben, waaronder acht wereldtitels, zitten echter niet in het collectieve geheugen. En bovendien heeft hij nooit een Elfstedentocht gereden.
Na de lunch gingen de deelnemers mee met één van de negen city-safari's. Hierbij lieten de Zwolse collega's hun mooiste, meest interessante en meest inspirerende projecten zien.
Na de zeer indrukwekkende city-safari's keerde iedereen weer retour naar het Academiehuis voor een laatste versnapering, waarna iedereen met nieuwe ideeën en extra gemotiveerd voor de eigen projecten en opgaven huiswaarts keerde.