Dat projectondersteuners hun rol in omgevingsmanagement willen uitbouwen blijkt wel weer uit de grote opkomst in de Cereolfabriek. Ruim 70 projectondersteuners hadden aandachtig oor voor de praktijk verhalen van hun collega ondersteuners uit Utrecht en Amersfoort en de visie van Rijkswaterstaat op omgevingsmanagement.
Het Integraal Programmamangement Model en de rollen, taken en instrumenten van de omgevingsmanagement werd mooi uiteengezet door Fester Velthuis van Rijkswaterstaat. Belangrijke competentie is volgens hem vooral empathie.
Vervolgens gingen Ellen Kassing van de gemeente Utrecht en Simone Koster van de gemeente Amersfoort in op de gemeentelijke praktijk als ondersteuners met taken in het omgevingsmanagement. Beide deelden prachtige voorbeelden waarbij omgevingsmanagement een flinke uitdaging bleek. Denk aan een nieuwe ontsluitingsweg waarvoor bomenkap nodig is, of de verplaatsing van een tippelzone.
Ook was er aandacht voor de stappen die je kunt nemen om met omgevingsmanagement te starten. Zowel Ellen als Simone hebben in hun loopbaan als ondersteuner pro-actief stappen kunnen zetten.
Met steeds meer vraag om als gemeenten participatief met de omgeving te werken is het ook logisch dat ook ondersteuners daar een steeds grotere rol in spelen. Vanuit ons als VPNG wordt inmiddels hard gewerkt aan een tweedaagse training voor projectondersteuners waarin hier ruimschoots aandacht aan wordt geschonken.
Mocht je al nieuwsgierig zijn, de presentaties van deze bijeenkomst vindt je op het forum, klik hier. Je moet hiervoor wel geregistreerd en ingelogd zijn op het digitaal leerhuis.