Inloggen

Leeuwendaal zoekt voor gemeente Alphen aan den Rijn een opgavemanager Energietransitie
Voor deze ambitieuze en innovatieve 110k+ gemeente zoeken we een verbindende en strategische opgavemanager die vanuit externe oriëntatie en netwerk, visie, brede blik en rust de lange termijn koers bepaalt in een complex en onzeker speelveld. Die koers en visie vertaalt naar een stapsgewijze gefaseerde aanpak met integratie en afweging van lopende dossiers. De opgavemanager werkt in opdracht van de directie nauw samen met de (inhoudelijk eindverantwoordelijke) lijnmanagers en inspireert de bevlogen, zelfstandige en deskundige collega’s om nieuwe wegen te bewandelen bij het realiseren van een gezonde groene leefomgeving in de mooiste stad van het Groene Hart.

Centraal in het Groene Hart, met van dorps karakter en ‘stadse’ uitdagingen

Alphen aan den Rijn heeft meer dan 112.000 inwoners, die wonen in een van de 8 kernen in het Groene Hart. De stad is prachtig gelegen aan twee rivieren en ligt midden tussen Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Leiden. Dat zorgt ervoor dat de gemeente een dorps karakter combineert met (groot)stedelijke voorzieningen maar ook uitdagingen, bijvoorbeeld om een goede verhouding tussen de stedelijke kern en het landelijk gebied te (blijven) realiseren. Het belang van toegang tot energie is enorm: het raakt aan het bestaansrecht van mensen en van bedrijven. Energievraagstukken zijn al langer actueel, maar de samenhang met klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulaire economie is relatief nieuw voor de gemeente en stakeholders. Marktordening, wetgeving, financiën en andere zaken zijn ook nog niet volledig geregeld. Kortom: met grote urgentie is een wendbare, langjarige en integrale aanpak nodig, die richting geeft aan de beslissingen en interventies van nu en de komende jaren.

Integrale en langjarige aanpak vertalen naar actuele energievraagstukken

Als opgavemanager energietransitie start je in een nieuw team met vier andere opgavemanagers. Zij managen opgaven rond a) landelijk gebied, b) groene verstedelijking en c) bestaanszekerheid als basis, d) gelijke kansen bevorderen en e) gezond leven in een gezonde leefomgeving. Jouw innovativiteit zet je in om langdurig schone en betaalbare energie voor iedereen te realiseren en tot slimme keuzes en creatieve oplossingen te komen. De gemeente wil namelijk vanuit een proactieve houding samenwerken met landelijke en regionale overheden, inwoners, energiecoöperaties, netbeheerders, woningcorporaties, projectontwikkelaars en andere organisaties. Bijvoorbeeld op het vlak van energiebesparing, energie-opwek in collectief eigendom, duurzame warmte voor onze inwoners en technologische oplossingen om het net te ontlasten. Veel programma, project en deelactiviteiten worden opgepakt binnen de reguliere organisatie. Wat het goed adresseren van deze opgave aanvullend vraagt is om het organiserend vermogen in deze opgave te versterken en de integraliteit bij ontwikkeling en aanpak te bevorderen. Zowel binnen de gemeente als in samenwerking met andere partijen en organisaties. Zodat in gebiedsontwikkelingen de energietransitie en andere invalshoeken worden gecombineerd. Ook is er behoefte aan ongewone oplossingen: nieuwe financiële arrangementen, creatieve beleidsoplossingen, nieuwe typen projecten en nieuwe allianties.

Dynamische en ambitieuze organisatie

Gemeente Alphen aan den Rijn is een innovatieve, ambitieuze en betrokken organisatie, met interessante inhoudelijke en organisatorische uitdagingen. Je krijgt de kans om op een centrale ‘spin-in-het-web’ plek deel uit te maken van een innovatieve organisatie en echte impact te hebben op de basisvoorzieningen van de inwoners en bedrijven in Alphen aan den Rijn. Je zit regionaal en landelijk aan interessante ambtelijke en bestuurlijke tafels om invloed uit te oefenen en samen te werken aan grootschalige zeer relevante innovaties. Tegelijk ben je steeds samen met collega’s bezig om zo snel mogelijk concrete verbeteringen te realiseren voor inwoners die het echt nodig hebben. Je staat midden in de actualiteit. Je hebt een relatief vrije rol, geen taak om hiërarchisch medewerkers aan te sturen. Je kunt je met volledige focus richten op alle externe ontwikkelingen en de vertaling daarvan naar concrete programma’s en projecten. Je kunt daarbij op alle niveaus en breed in de organisatie met deskundige, zelfstandige en bevlogen professionals samenwerken. Je maakt onderdeel uit van een nieuw team aan opgavemanagers. Samen met hen, directie en lijnmanagement stoom je de interne organisatie klaar voor het integraal werken. Daarnaast kun je rekenen op:

  • Afhankelijk van competenties en ervaring een salaris van minimaal € 5.274,-- en maximaal € 7.269 op basis van een 36-urige werkweek.
  • Aantrekkelijke voorwaarden zoals: opleidingsmogelijkheden, een financieel keuzebudget van 17,05% (inclusief vakantiegeld), flexibele werktijden en alle faciliteiten om hydride te werken, goede pensioenopbouw bij het ABP, korting op je premie zorgverzekering en een duurzame reiskostenregeling.

Inspirerende netwerker en strateeg die de vertaling naar succesvolle interventies maakt

We zoeken voor deze boeiende en uitdagende functie een inspirerende en verbindende netwerker, die externe stakeholders en collega’s stimuleert, uitdaagt en versterkt om toekomstgericht en duurzaam te werken aan schone en betaalbare energie. Je bent een netwerker, strateeg en innovator pur sang, zowel op inhoudelijke ontwikkelingen als op relatie als tussen binnen en buiten de organisatie. Je brengt ideeën aan, stimuleert het ontwikkelen van ongewone oplossingen en realiseert verrassende allianties met bijvoorbeeld bedrijven of belangengroepen. Je adviseert integraal waarbij je de verbinding zoekt tussen bestuur, interne - en externe partners, directie en teamleiders. Geloofwaardig neem jij een strategische positie in een relatief onzeker en complex veld. Ook in het politiek-bestuurlijke en ambtelijke samenspel weet jij stijlflexibel te schakelen en vanuit je natuurlijk gezag en organisatievermogen te beïnvloeden. Je neemt iedereen mee in welke keuzes vandaag en morgen gemaakt moeten worden om nu en in de toekomst duurzame resultaten te bereiken.

Verder voldoe je aan de volgende belangrijke profieleisen:

    • Ervaring in strategische, sturende en netwerkende rollen, bij voorkeur op het gebied van energietransitie, duurzame mobiliteit, of in een andere complexe omgeving. Je kent de belangrijkste landelijke en geopolitieke ontwikkelingen en hebt zicht op de belangen van inwoners en ondernemers en partijen zoals energiebedrijven.
    • Je hebt een bij voorkeur landelijk of provinciaal netwerk op gebied van energie of duurzaamheid en weet dit te benutten. Of je hebt ervaring in het opbouwen en onderhouden van een netwerk op strategisch niveau in het publieke en private domein.
    • Ervaring met en kennis van opgavegericht werken en/of programma-, project- en procesmanagement.
    • Ervaring met het werken binnen een politiek-bestuurlijke context is een pré. Je hebt een uitstekend gevoel voor het politiek-bestuurlijke en ambtelijke samenspel.

Informatie 

Wilt u meer weten over deze organisatie, de inhoud van de functie, de opgave en de profielschets, lees dan het functieprofiel dat u hier kunt downloaden.

De procedure wordt begeleid door Corinne van der Salm en Irina Raimondo, senior adviseurs executive search. Voor inhoudelijke vragen over de functie kunt u met hen contact opnemen en voor vragen over de procedure met Anouk Keiren en Suzanne van Bosbeek, research consultant. Zij zijn bereikbaar via 088 – 00 868 00.

Solliciteren

Bureau Leeuwendaal bemiddelt bij de invulling van de vacante positie. Via de site van Leeuwendaal kan je solliciteren.