Inloggen

Leeuwendaal zoekt voor gemeente Alphen aan den Rijn een opgavemanager Landelijk gebied
Voor deze ambitieuze en innovatieve 110k+ gemeente zoeken we een verbindende en strategische opgavemanager die het landelijk gebied krachtig en effectief op de kaart zet. Die in een complex en onzeker speelveld de organisatie versterkt met lange termijn visie en koers, brede en externe blik en balans tussen rust en versnelling. Die koers en visie vertaalt naar een stapsgewijze gefaseerde aanpak met integratie en afweging van lopende dossiers. De opgavemanager werkt in opdracht van de directie nauw samen met de (inhoudelijk eindverantwoordelijke) lijnmanagers en inspireert de bevlogen, zelfstandige en deskundige collega’s om nieuwe wegen te bewandelen bij het realiseren van een gezonde groene leefomgeving in de mooiste stad van het Groene Hart.

Centraal in het Groene Hart, met een dorps karakter en ‘stadse’ uitdagingen

Alphen aan den Rijn heeft meer dan 112.000 inwoners, die wonen in een van de 8 kernen in het Groene Hart. De stad is prachtig gelegen aan twee rivieren en ligt midden tussen Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Leiden. Dat zorgt ervoor dat de gemeente een dorps karakter combineert met (groot)stedelijke voorzieningen maar ook uitdagingen, bijvoorbeeld om een goede verhouding tussen de stedelijke kern en het landelijk gebied te (blijven) realiseren. Tachtig procent van het beheergebied van Gemeente Alphen aan den Rijn is landelijk gebied. De opgave Vitaal en toekomstbestendig Landelijk Gebied ligt in de combinatie van a) het vergroten van de waarde van het buitengebied en b) het waarborgen van de (be)leefbaarheid. En dat in een context van een groot aantal maatschappelijke uitdagingen en diverse landelijke en geopolitieke ontwikkelingen, zoals verduurzaming van de landbouw, klimaatverandering, biodiversiteit en ruimtelijke claims. Het is zaak voor Alphen aan den Rijn om deze ontwikkelingen niet alleen te volgen, maar -ook vanuit de positie als grote centrumgemeente in het Groene Hart- deze actief te beïnvloeden.

Verbinden van geopolitieke, landelijke, regionale en lokale uitdagingen

Als opgavemanager landelijk gebied start je in een nieuw team met vier andere opgavemanagers. Zij managen opgaven rond a) schone en betaalbare energie voor iedereen, b) groene verstedelijking, c) bestaanszekerheid als basis, d) gelijke kansen bevorderen en e) gezond leven in een gezonde leefomgeving. Alle ontwikkelingen in en rond het landelijk gebied maken dat de kwaliteit van dat gebied niet vanzelfsprekend is. Zonder regie, integrale afwegingen, prioriteren en slimme keuzes gaat de ruimtelijke kwaliteit verloren en komen maatschappelijke uitdagingen en de leefbaarheid van het gebied in het geding. Op diverse niveaus staat de verduurzaming van het landelijk gebied centraal. Denk bijvoorbeeld aan het nationaal plan landelijk gebied. Alphen aan den Rijn wil haar gezicht tonen en ook kleinere gemeenten in het Groene Hart helpen. Dat vraagt om stevige positionering aan landelijke en provinciale tafels en verbinding met diverse andere stakeholders. Het is nodig om instrumentarium te ontwikkelen waarmee maatschappelijke opgaven te combineren zijn met de agrarische sector. Daarbij is verbinding met de andere opgaven zowel in het fysieke als het sociale domein continu van belang. Je werkt aan transitieopgave op verschillende niveaus, waarbij jouw geduld en doorzettingsvermogen goed van pas komt.

Dynamische en ambitieuze organisatie

Gemeente Alphen aan den Rijn is een innovatieve, ambitieuze en betrokken organisatie, met interessante inhoudelijke en organisatorische uitdagingen. Je krijgt de kans om, op een centrale ‘spin-in-het-web’ plek, deel uit te maken van een innovatieve organisatie en echte impact te hebben op de vitaliteit en duurzaamheid van het landelijk gebied van Alphen aan de Rijn en breder in het Groene Hart. Dankzij de centrale positionering als 110k+ gemeente in het Groene Hart zit je regionaal en landelijk aan interessante ambtelijke en bestuurlijke tafels om invloed uit te oefenen en samen te werken aan de verduurzaming van het landelijk gebied. Je hebt een relatief vrije rol, dus je kunt je met volledige focus richten op alle externe ontwikkelingen en interne uitdagingen en je kunt daarbij op alle niveaus en breed in de organisatie met deskundige, zelfstandige en bevlogen professionals samenwerken. Je maakt onderdeel uit van een nieuw team aan opgavemanagers. Samen met hen, directie en lijnmanagement stoom je de interne organisatie klaar voor het integraal werken. Daarnaast kun je rekenen op:

  • Afhankelijk van competenties en ervaring een salaris van minimaal € 5.274,-- en maximaal € 7.269 op basis van een 36-urige werkweek.
  • Aantrekkelijke voorwaarden zoals: opleidingsmogelijkheden, een financieel keuzebudget van 17,05% (inclusief vakantiegeld), flexibele werktijden en alle faciliteiten om hydride te werken, goede pensioenopbouw bij het ABP, korting op je premie zorgverzekering en een duurzame reiskostenregeling.

Toekomstgerichte verbinder, netwerker en strateeg

We zoeken voor deze boeiende en uitdagende functie een koersvaste, stabiele en geduldige kartrekker die wil zorgen voor een vitaal en toekomstbestendig landelijk gebied. Je bent een netwerker, strateeg en een verbinder pur sang, zowel op inhoudelijke ontwikkelingen als op relatie als tussen binnen en buiten de organisatie. Geloofwaardig neem jij een strategische positie in tussen overheden, ondernemers en belangenbehartigers. Ook in het politiek-bestuurlijke en ambtelijke samenspel weet jij stijlflexibel te schakelen en vanuit je natuurlijk gezag te beïnvloeden. Je neemt iedereen mee in welke keuzes vandaag en morgen gemaakt moeten worden, om nu en in de toekomst duurzame resultaten te bereiken.
Met jouw brede interesse en helicopterview, ben je in staat om complexe vraagstukken en scenario’s te verkennen, koers en prioriteiten te bepalen, keuzes te maken en zo te zorgen voor vitaal en duurzaam landelijk gebied. Je bent open en toegankelijk en gesprekspartner voor het bestuur en de directie. Met je rustige combinatie van zelfvertrouwen en aanpassingsvermogen draag je bij aan de ambitie van Alphen aan den Rijn om een goede, zo niet de beste, en meest veranderingsgezinde werkgever in gemeenteland te zijn. Tot slot breng je innovatieve ideeën, zelfreflectie, openheid voor feedback en leervermogen mee.

Verder voldoe je aan de volgende belangrijke profieleisen:

    • Ervaring in strategische en sturende rollen, bij voorkeur op het gebied van landelijk gebied, natuur, duurzaamheid, landbouw of een andere complexe omgeving. Je bent gewend breed, toekomstgericht en innovatief aan visievorming, koersbepaling en realisatie te werken. Je kent de belangrijkste landelijke ontwikkelingen.
    • Je hebt een bij voorkeur landelijk of provinciaal relevant netwerk en weet dit te benutten. Of je hebt ervaring in het opbouwen en onderhouden van een netwerk op strategisch niveau. Je bent gewend contacten te hebben met verschillende typen groepen en schakelt gemakkelijk tussen diverse “talen”.
    • Ervaring met en kennis van opgavegericht werken en/of programma-, project- en procesmanagement.
    • Ervaring met het werken binnen een politiek-bestuurlijke context. Je hebt een uitstekend gevoel voor het politiek-bestuurlijke en ambtelijke samenspel.

Informatie

Wil je meer weten over deze organisatie, de inhoud van de functie, de opgave en de profielschets, lees dan het functieprofiel dat je hier kunt downloaden.
De procedure wordt begeleid door Corinne van der Salm en Irina Raimondo, senior adviseurs executive search. Voor inhoudelijke vragen over de functie kun je met hen contact opnemen en voor vragen over de procedure met Anouk Keiren en Suzanne van Bosbeek, research consultants. Zij zijn bereikbaar via 088 – 00 868 00.

Solliciteren

Om te solliciteren, ga naar de website van Leeuwendaal, klik op de solliciteerbutton en volg de stappen zoals aangegeven. Tijdens het proces wordt gevraagd om je emailadres, persoonsgegevens, cv en een motivatiebrief.