Inloggen

Beschik jij over bewezen ervaring in verandermanagement en heb je de capaciteit om Gemeente Tilburg in beweging te brengen?

Gemeente Tilburg, een dynamische netwerkorganisatie, werkt als gelijkwaardige afdelingen samen om maatschappelijke opgaven gezamenlijk aan te pakken. In wisselende verbanden, zoals ketens, projecten en programma’s, opereren we als één organisatie om te voldoen aan de eisen van onze omgeving en opgaven. Onze benadering wordt steeds meer wijkgericht, waarbij we direct samenwerken met inwoners, partners en ondernemers.  

Dit vraagt om een passend model in onze sturing, waarin duidelijkheid over verantwoordelijkheden, rollen, processen en middelen essentieel is. Onlangs hebben we ons sturingsmodel aangescherpt, met vier kernthema's die we verder willen ontwikkelen. De volgende stap in deze evolutie vereist een programmatische aanpak, en daarom zoeken we een gedreven Programmamanager Organisatieontwikkeling. 

Wat ga je doen 
Als toekomstig Programmamanager Organisatieontwikkeling ben je de opdrachtnemer alsmede het boegbeeld van het organisatie brede programma "Organisatieontwikkeling". Aan jou de taak een programmateam op te zetten om van daaruit te bouwen aan een structuur die het geraamte vormt voor de uitvoering van deze opgave. 

Jij bouwt aan de ontwikkeling op basis van 4 lijnen: 

 1. Sturing in onze organisatie (o.a. ontwikkelen van sturingsdocumenten zoals afdelingsplannen, het inrichten en organiseren van overleggen om beter horizontaal af te programmeren en prioriteren en de wijkagenda positioneren als sturend document); 
 2. Optimaliseren van ketens in onze organisatie (een belangrijk onderdeel van onze lijn- en ketensturing); 
 3. Het gedachtegoed van Wijkgericht werken binnen onze organisatie “tussen de oren krijgen” (beginnend bij het inbedden van de nieuwe vorm ‘gebiedsteams’ binnen de organisatie);  
 4. Leren en ontwikkelen (op alle bovenstaande onderdelen en de 4 kernthema's).  

Je hebt een coördinerende en organiserende rol voor de verschillende lijnen in het programma, maar pakt sommige onderdelen ook zelf op. 

Voor de lijnen 1 en 3 vorm je een veranderteam met de transitiemanager Wijkgericht Werken waarmee je de opgaven rond wijkgericht werken en het werken in gebiedsteams aan elkaar verbindt en verder brengt. 

Voor de lijn 2 en 4 werk je nauw samen met de afdeling P&O waar beleid en kennis op het gebied van leren & ontwikkelen en procesoptimalisatie aanwezig is. 

Jij start niet helemaal aan de basis. Een plateauplanning is al gemaakt en prioriteiten zijn al gesteld. 

Waar kom je te werken 
Jij gaat werken vanuit de afdeling Programma-, Project- & Interimmanagement (PPI).  Jij wordt onderdeel van een poule van 8 à 10 Programmamanagers en Transitiemanagers variërend in leeftijd van 40 tot eind 50 en zal direct worden aangestuurd door het Afdelingshoofd, Madeleine Camp. Binnen deze poule wordt kennis met elkaar gedeeld, vindt intervisie plaats en is sprake van een buddysysteem om een optimale samenwerking te bevorderen. 

In deze functie werk je nauw samen met jouw opdrachtgever, de Directeur Bedrijfsvoering en Dienstverlening. Jouw werkzaamheden liggen voor een deel in het verlengde van het werk van de Transitiemanager Wijkgericht Werken en voor een deel komen deze voort uit het nieuwe sturingsmodel. De interne organisatieontwikkeling heeft indirect invloed op het succes naar buiten. Daarom vormen jullie vormen samen een veranderteam. Verder werk je intensief samen de Organisatie Adviseurs van de afdeling P&O, en de Teammanagers van de diverse afdelingen. Binnen jouw functie krijg je in de uitvoering van het programma te maken met alle lagen van de organisatie. Jij onderhoudt dan ook een breed intern netwerk. 

Wat betreft je werkomgeving: binnen jouw functie heb je de vrijheid om je tijd en dag zelf in te delen. Ongeveer de helft van je tijd breng je door op kantoor, in het moderne Stadhuis of de Stadswinkel, en de andere helft vanuit huis of op andere locaties.  

Wat breng je mee 
Als ervaren programmamanager ben jij de sleutelfiguur die complexe uitdagingen effectief aanpakt en veranderingsprocessen beheerst, met de ambitie om het sturingsmodel en het wijkgericht werken als een manier van werken binnen de organisatie te implementeren en te versterken. Jouw leiderschap en netwerkkwaliteiten maken je geschikt voor werken in een complexe omgeving, waarbij belangrijke competenties als samenwerken, visie, vernieuwingskracht, organisatiesensitiviteit en samenbindend leiderschap van groot belang zijn. 

Met aantoonbare ervaring leid jij zelfstandig complexe programma's en projecten, begeleid je processen met diverse voornamelijk interne stakeholders en navigeer je soepel tussen ruimte geven en doortastend handelen. Tijdens het doorontwikkelingsproces ben je alert op eventuele aanpassingen die nodig zijn binnen de opdracht. Daarbij houd je in jouw veranderstrategie en interventies rekening met de verschillende doelgroepen en hun perspectieven, wensen en behoeften. Jouw sterke communicatieve vaardigheden stellen je in staat om teams aan te sturen, teamleden te coachen en op effectieve wijze de opdrachtgever en professionals mee te nemen in de opgave. Flexibiliteit, een open blik naar veranderingen en vernieuwingen, evenals het behouden van focus bij weerstand in de organisatie, vormen integrale aspecten van jouw aanpak.  

 Jij brengt mee

 • WO werk- en denkniveau; 
 • Minimaal een Hbo-diploma, bijvoorbeeld in de richting Bestuurskunde of Organisatiewetenschappen; 
 • 5 – 10 jaar relevante werkervaring als Programmamanager, Projectleider, Organisatie Adviseur, Lijnmanager of een soortgelijke functie; 
 • Aantoonbare ervaring met programmatisch werken op het vlak van organisatieontwikkeling en veranderkunde inclusief het implementeren van veranderingen; 
 • Affiniteit of ervaring met het thema wijkgericht werken; 
 • Je bent 32 – 36 uur per week beschikbaar. 

 

Wat krijg je ervoor terug 
De Gemeente Tilburg biedt een inspirerende werkomgeving waar diversiteit gewaardeerd wordt en authenticiteit gestimuleerd. Als onderdeel van een vooraanstaande overheidsorganisatie krijg je de kans om niet alleen bij te dragen aan Tilburg, maar ook aan je eigen groei dankzij ons uitgebreide aanbod aan trainingen via het Tilburgs Leerhuis.   

 • De functie is ingeschaald in salarisschaal 13 met aanloopschaal 12. Op basis van een fulltime dienstverband is dit minimaal € 4.781, - en maximaal € 6.993, - bruto per maand. Afhankelijk van jouw ervaring en huidige situatie doen we je een zo goed mogelijk voorstel binnen deze bandbreedte; 
 • 194 verlofuren en de mogelijkheid om max. 187 verlofuren bij te kopen (o.b.v. een fulltime dienstverband);  
 • Een individueel keuzebudget van 17,05% boven op je salaris. Dat je het gehele jaar door kunt inzetten voor bijvoorbeeld extra verlof, een extra uitbetaling, studie, vakantiegeld of de aanschaf van een (elektrische) fiets;  
 • Een werkgeversbijdrage in de kosten van de zorgverzekering;  
 • Een goede pensioenregeling bij ABP; 
 • Het betreft een tijdelijke functie voor de duur van 1 jaar, met uitzicht op vast;  
 • Een goede werk-privébalans met een werkweek van max. 36 uur, gedeeltelijk thuiswerken en flexibiliteit qua werktijden;  
 • Een sta/zit bureau, bureaustoel en toebehoren om je thuiswerkplek volledig en goed in te richten;  
 • Een laptop en mobiele telefoon;  
 • Reis je met openbaar vervoer? Jouw reiskosten worden dan volledig vergoed (2e klas). 

Beschik jij over bewezen ervaring in verandermanagement en heb je de capaciteit om een organisatie in beweging te brengen? Ben je gedurfd, creatief en niet bang om buiten de gebaande paden te treden? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren! 

Vragen? 
In verband met de feestdagen staat de vacature open t/m 7 januari 2024. De brievenselectie zal plaatsvinden in de week van 8 januari. Kandidaten zullen na sluiting van de vacature zo spoedig mogelijk op de hoogte worden gesteld. Wil je eerst meer informatie over de functie? Neem dan contact op met Madeleine Camp, Afdelingshoofd PPI, via tel nr. 06-46357201. Vragen over de sollicitatieprocedure: Whatsapp naar Afke Schuurmans, Recruiter, tel. 06-50153022 onder vermelding van vacaturenummer: PPI23-12

 

Gemeente Tilburg wil een betrouwbare partner (werkgever) zijn voor burgers en medewerkers. Daarom vragen we je om een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen als onderdeel van het proces om bij ons te komen werken. 

Delen van de vacature mag, graag zelfs! Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.   

Meer over Gemeente Tilburg: https://www.werkenvoortilburg.nl/pagina/afdelingen
Meer over onze arbeidsvoorwaarden: https://www.werkenvoortilburg.nl/pagina/arbeidsvoorwaarden
Meer over CAO-gemeenten: https://www.caogemeenten.nl/