Inloggen
Sta jij voor de uitdaging om voor het eerst een project te gaan trekken? Of ben je geleidelijk in het projectenwerk gerold en wil je jouw basiskennis op orde brengen? Of wil je uitzoeken, of de taken die je doet, wellicht beter projectmatig kunnen worden aangepakt? Schrijf je dan in voor deze tweedaagse basistraining ‘Maak jezelf zichtbaar als projectleider!'

De stap van projectmedewerker naar projectleider is een wezenlijke. Als startende projectleider weet je vaak heel veel van de inhoud van het project dat je gaat leiden. De verleiding is dan groot om zoveel mogelijk alles zelf te doen. Als beginnend projectleider sta je daarom voor de uitdaging om meer sturend en regisserend op te treden en niet meer alles zelf te willen doen. Je wilt leren om meer te sturen op het proces, in plaats van op de inhoud, hoe klein het project ook is.

Als deelnemer zal je na afloop de volgende uitspraken kunnen doen:

 • Ik ben in staat om te komen tot een goede projectopdracht.

 • Ik weet een goede relatie op te bouwen met mijn opdrachtgever.

 • Ik kan een realistisch projectplan schrijven.

 • Ik weet hoe ik teamleiders moet betrekken bij de bemensing van mijn project.

 • Ik weet op welke wijze ik een projectteam kan samenstellen.

 • Ik snap op welke wijze ik een projectteam kan aansturen, los van de inhoud.

 • Ik ken mijn eigen kernkwaliteiten als projectleider.

De lijnmanagers (die mensen leveren aan jouw project) zullen aan jou als deelnemer merken dat je:

 • Tijdig overlegt over de inzet van medewerkers voor een project.

 • Hen regelmatig op de hoogte houdt over de voortgang van een project.

 • Zelfstandiger hun projectenwerk vormgeeft.

De opdrachtgever zal merken dat jij:

 • In staat bent om een voorstel te schrijven voor een duidelijke projectopdracht.

 • Op een voorspelbare wijze zijn of haar project aanpakt.

 • Hem of haar op het juiste moment bij de besluitvorming betrekt.

 • Hem of haar de juiste informatie geeft om een besluit te kunnen nemen.

 • Tegenwicht biedt als van de opdracht wordt afgeweken.

De projectmatige instrumenten krijgen een andere betekenis voor jou als projectleider in vergelijking met projectmedewerkers. Bijvoorbeeld: als projectmedewerker moet je weten wat een projectplanning en fasering inhoudt en hoe je daar jouw bijdrage uit kunt distilleren. Als projectleider leer je, om redenerend vanuit het resultaat, een projectfasering te maken en van hieruit een projectplanning. Bovendien leer je hoe je het projectteam betrekt bij het realiseren van de planning.

Een ander wezenlijk onderscheid is, dat je als projectleider in een andere verhouding komt te staan tot jouw leidinggevende, aangezien hij nu de rol van opdrachtgever vervult voor jouw project. De kunst is om hier professioneel mee om te gaan. Nieuwe vaardigheden kunnen daarbij helpen.

Deze training is specifiek voor jou als beginnend projectleider binnen een gemeente of een provincie. De trainers van deze tweedaagse training weten exact in welke situatie jij zit. Zelf zijn ze ook projectleider binnen een gemeente en hebben daarnaast ervaring opgedaan met het trainen in projectmatig werken.  De trainers

 • Julia Mölck
  Projectmanager, gemeente Alkmaar

  ´Samen gaan wij ervoor´, dat is mijn motto in het werk als projectmanager voor de gemeente Alkmaar en voor trainingen die ik geef bij de VPNG en de gemeente. Wij presteren optimaal en ontwikkelen ons het beste in een plezierige en veilige omgeving. Ik ben trainer geworden omdat ik mijn enthousiasme voor projectmatig werken en procesbegeleiding graag op anderen over wil brengen. Ik ben ervan overtuigt dat wij veel van elkaar kunnen leren en merk ook bij mezelf dat ik na elke training weer een beetje anders naar mijn werk ga. In de trainingen verbind ik theorie met het meteen toepassen van de geleerde stof. Daarnaast is er ruimte voor het delen van ervaring. Wij leren van de situaties van anderen.

 • Guido de Vries
  Opgaveregisseur, gemeente Winterswijk

  Guido werkt als opgaveregisseur voor de gemeente Winterswijk. In zijn dagelijks werk zoekt hij graag het contact met inwoners, instellingen, organisaties en belangenorganisaties om samen de schouders eronder te zetten en te werken aan de maatschappelijke uitdagingen waar we anno nu voor staan.


Data

Deze tweedaagse training wordt gegeven op 29 september en 13 oktober van 10.00 uur tot 15.30 uur in Woerden.

 • 29 september (Vergaderruimte 7, gemeentehuis Woerden)
 • 13 oktober (Vergaderruimte 7, gemeentehuis Woerden)

De locatie is goed per OV en de auto te bereiken. 


Kosten

De VPNG-Academy biedt deze training aan tegen de kostprijs van € 869,- pp. Annuleren kan tot vier weken voor aanvang van de training. De training is alleen toegankelijk voor personen in loondienst van de overheid.

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Teammanager Projecten, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 230 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 13.000 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze training, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl.